Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hebrang: Ne traže se privilegije i naknade, već priznanje braniteljske uloge

27.10.2021. 09:38


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održan simpozij »Kako i zašto od liječnika dragovoljca do sudionika Domovinskog rata«, koju su organizirali Hrvatski liječnički zbor – podružnica Zadar i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991. – 1992. podružnica Zadar, na kojemu se raspravljalo o ulozi liječnika u Domovinskom ratu i u društvu danas.


Degradacija liječnika branitelja
Među zanimljivim predavanjima na ovom simpoziju izdvojili smo predavanje uglednog hrvatskog liječnika, profesora emeritusa Andrije Hebranga, koji je govorio o ulozi hrvatskih liječnika od dragovoljaca do sudionika Domovinskog rata.
– Posebna mi je čast dati prilog raspravi o ulozi liječnika i saniteta u Domovinskom ratu. U Hrvatskom saboru još uvijek sjede zastupnici koji brinu o statusu liječnika branitelja i važnosti Domovinskog rata, naročito u današnje doba, kada se ruše istine o hrvatskim dragovoljcima i Domovinskom ratu. Liječnici i medicinsko osoblje jedani su od rijetkih koji su upoznati sa suštinskim problemima koji muče razne slojeve društva. U stalnom su i svakodnevnom kontaktu s predstavnicima svih slojeva društva. Tako je bilo u ratu, tako je i danas, kazao je uvodno Hebrang i izlaganje nastavio istaknuvši kako liječnici dragovoljci Domovinskog rata, prema zakonskim izmjenama koje je odobrio ministar Medved, više nisu branitelji, već sudionici Domovinskog rata, što predstavlja najveću degradaciju, koju su pretrpjeli liječnici branitelji.
– Liječnici dragovoljci bili su prva organizirana cjelina, koja se pojavila kao odgovor na agresiju. Krizni stožer osnovan je već u prosincu 1990. godine. Mobilizirao je liječnike za sve borbene jedinice. Organizacija saniteta i liječnika koji su pomagali na prvoj crti bojišnice, kako bi ranjenici dobili visokokvalificiranu prvu pomoć, bila je silna moralna potpora braniteljima, istaknuo je Hebrang i nabrojao ratne zadaće saniteta.
– Civilni kadrovi vojske raspoređivani su tamo gdje je bilo najpotrebnije. Liječnici su bili raspoređeni od strane Sanitetskog stožera, dobivali su vojnu obuku i prolazili vojne tečajeve i bili naoružani, tj. imali su sve karakteristike dobrovoljca branitelja rekao je Hebrang te istaknuo zakonske odluke koje su dovele do ukidanja statusa medicinara dragovoljaca i donošenja statusa sudionika Domovinskog rata.


Promjene zakonskih odredbi
– Vlada Zorana Milanovića ukida status liječnika dragovoljca, ista Vlada donosi registar Hrvatskih branitelja u kojem su medicinari izbačeni iz borbenog sektora, iako su prošli obuku i bili na prvoj liniji bojišnice, Vlada Andreja Plenkovića ukinula je status branitelja medicinara i uvodi status sudionika Domovinskog rata, istaknuo je Hebrang i podsjetio kako su liječnici stradavali i bivali ranjavani, kao i branitelji te kako ne postoje precizni podaci o stradavanju medicinskih sestara i tehničara.
– Medicinsko je osoblje stavljeno u kategoriju sudionika Domovinskog rata zajedno s članovima trgovačke mornarice. Oni koji sada traže regulaciju svog statusa, ne traže privilegije niti naknade, već priznanje svog statusa i uloge u Domovinskom ratu. Zaključak ovog skupa je nastavak borbe za status liječnika dragovoljaca i branitelja. Pozivamo Ministarstvo branitelja na omogućavanje stjecanja uloge branitelja za medicinske djelatnike, obnovu rada Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca i pokretanje ustavne tužbe protiv sadašnjeg rješenja Zakona o hrvatskim braniteljima s ciljem omogućavanja braniteljskog statusa za sve medicinare koji ga nemaju, zaključio je Hebrang.