Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Otok u centru svita

Autor: Ivan Stagličić

26.11.2008. 23:00
Otok u centru svita

Foto: Filip BRALA



“Otok Rava” naziv je zbornika u kojemu je pedesetak autora prikazalo znanstvene radove podijeljene u osam cjelina, koj je nastao kao rezultat istoimenog znanstvenog skupa održanog u lipnju ove godine. Zbornik je sinoć predstavljen u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. O ovom vrijednom ostvarenju i značajnom doprinosu proučavanju malih hrvatskih otoka, prorektor Sveučilišta Srećko Jelušić je između ostalaog kazao:
– Posebno mi je drago da ovu knjigu prestavljamo u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana te ovim Sveučilište daje svoj doprinos, kazao je prof. dr. Jelušić i izrazio uvjerenje da se u budućim proučavanjima otoka Rave ovo djelo sigurno neće moći zaobići.
O djelu je govorio i recenzent prof. dr. Ante Kalođera koji je izrazio nadu da se današnja erozija stanovnišptva na otocima ipak može zaustaviti, a da ova monografija Rave u tome sigurno može pomoći.
Završno je o monografiji otoka Rave govorio urednik prof. dr. Josip Faričić koji je izrazio posebnu zahvalu izdavačima, od Sveučilišta u Zadru kao glavnom nakladniku te suizdavačima: razredu prirodnih znanosti HAZU, Matici hrvatskoj Zadar i Hrvatskom geografskom društvu Zadar. Na kraju svog izlaganja u kojem je poimence spomenuo sve koji su pomogli izlasku ovoga izdanja, kao i svih pedeset autora znanstvenih članaka, doc. Faričić je ipak posebnu hvalu uputio “svim Ravkama i Ravljanima”.
U programu predstavljanja monografije o Ravi sudjelovali su i klapa “Petar Zoranić” i glumac Mirko Šatalić.