Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nije došao na sud kako bi čuo presudu

Autor: Minja Gugić

26.11.2009. 23:00
Nije došao na sud kako bi čuo presudu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pri izricanju presude nije se pojavio optuženi kao ni njegov odvjetnik, no oni na to imaju zakonsko pravo. Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić ipak je glasno primjetio kako to još nije doživio od kada je sudac Županijskog suda
Optuženi Damir Pelicarić (46), a ni njegov odvjetnik Branimir Zorica nisu se jučer pojavili pri izricanju presude kojom je Pelicarić zbog posjeda i kupnje 680,7 grama marihuane nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.
Iako na to imaju zakonsko pravo, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić nije odolio ne primjetiti kako se to dogodilo prvi put u njegovoj praksi kao suca Županijskog suda.
Pelicarić koji se branio sa slobode tako je proglašen krivim, a kazna mu je ublažena jer kako je, u obrazloženju presude pojasnio sudac Babić, radi se o specifičnoj osobi koja ima izražen poremećaj osobnosti.
– Sudski vještaci psihijatrijske struke procijenili su kako je imao problema od rane mladosti, a posljedica toga je njegovo asocijalno ponašanje. Propušio je cigarete u 40. godini, a marihuanu je počeo pušiti s 19 godina života. U svojoj je obrani pred istražnim sucem iskreno priznao kako mu je marihuana jedina utjeha.
Prema mišljenju vještaka koje je Sudsko vijeće uzelo u obzir je i činjenica da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv – zaključio je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.
Optuženom Pelicariću i ovaj put dosuđena je istovjetna zatvorska kazna kao i prije dvije godine, no Vrhovni sud Republike Hrvatske tu je presudu ukinuo zbog proceduralne pogreške pa se suđenje ponovilo.
Tijekom dokaznog postupka, Pelicarić nije želio odgovarati na pitanja obrane i optužbe te je ostao pri obrani koju je dao istražnom sucu 8. kolovoza prije dvije godine, nakon uhićenja i privođenja. Istražnom sucu je tada rekao kako je strastveni pušač marihuane i da je puši “preko 20 godina kad god je ima”.
Naime, prema optužnici uz Pelicarića u ovoj su “priči” još bili optuženi Luka Barešić (41) koji je pravomoćno osuđen na dvije i pol godine te Branko Buovac (25) koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine.