Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BLUE LABS Danas roboti pomažu u čišćenju mreža, kamere katalogiziraju vrste riba

27.11.2018. 10:54
BLUE LABS Danas roboti  pomažu u  čišćenju  mreža,  kamere  katalogiziraju  vrste riba


Prvi ciklus radionica Blue Labs i Scenario Workshop održan  je jučer u prostorijama HGK Županijske komore Zadar. Riječ je o radionicama koje se održavaju unutar projekta BLUE BOOST, u kojem Županijska komora Zadar ima ulogu vodećeg partnera, a za koji je novac osiguran unutar europskog fonda programa Interreg Adrion.


Inovacijski vaučeri 9 tisuća eura
Kako je rekao voditelj projekta BLUE BOOST, cilj radionica je upoznati  sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih vaučera u vrijednosti do  9.000 eura.
– U sklopu projekta vaučeri će se dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenog inovacijskog procesa. Ciljana skupina za ovu radionicu  su mikro, mala, srednja te startup poduzeća iz Zadarske županije koja  posluju unutar Plavog sektora koji obuhvaća područja poput ribarstva,  brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila, obalnog i morskog turizama, akvakulture, robotike, novih materijala i ostalih. Kroz radionice prisutni će, između ostalog, imati priliku upoznati se s izradom  poslovnog plana, kreativnim razmišljanjem, razvojem inovacija te novitetima u Plavom sektoru, rekao je voditelj programa BLUE BOOST Dinko  Basioli.
Voditelj radionice bio je stručnjak u području inovacija i konzultantskih usluga Emir Džanić, inače direktor poduzeća Cambridge Innovative  System Solutions Ltd.
– Upravo zbog inovacija, u Plavom sektoru se danas puno napreduje.  Danas se jako puno koristi digitalna tehnologija, kamere u npr. ribarstvu  u cilju smanjenja otpada u izlovu. Čak se kamere upotrebljavaju u katalogiziranju vrsta riba putem facijalnog prepoznavanja. Sve u svrhu bolje  kontrole i upravljanja ribljim fondom. U području brodogradnje trendovi idu prema električnim brodovima pa čak i tzv. pametnim brodovima.  Ide se na smanjenje korištenja motora s unutrašnjim sagorijevanjem, ali  na povećanje alternativnih izvora energije kao što je sunčeva energija.  No u uskim morima, plin će biti glavno gorivo. U uzgoju ribe, naglasak je  na ekološkom iskorištavanju, rekao je Emir Džanić.


Komercijalna isplativost
Džanić je prikazao primjer iz australske marikulture. Riječ je o vertikalnoj farmi, uzgajanju na kojoj gornju polovicu čine alge, a donja je za  uzgoj školjki ili drugih kultura koje mogu pomoći komercijalnoj isplativosti.
Već danas, kaže Džanić, postoje roboti koji mogu pomoći kod čišćenja  mreža, napose kod uzgoja tuna.
– To su tek pojedinačni primjeri, ali na nama je da prikažemo kako jednu cijelu farmu možemo iskoristiti kao sustav i imati bitno bolje ekonomske učinke. Važno je istaknuti, kao na ovom primjeru malog australskog poduzetnika s godišnjim prometom od nekoliko stotina tisuća dolara, možemo pokazati kako mogu biti učinkoviti i naši mali poduzetnici, rekao je na kraju Emir Džanić.
Vaučeri o kojima je ovdje riječ, služit će, kako je rekao Dinko Basioli,  poduzetnicima za podmirenje troškova konzultanata. Zadar je tu u znatnoj prednosti jer npr. Cromaris itekako može ponuditi svoj know-how  potencijalnim partnerima iz projekta BLUE BOOST.