Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad ne treba platiti 154 milijuna kuna odštete, Ninčeviću trošak postupka 500 tisuća kuna

27.11.2019. 10:12


Najveća parnica protiv grada Zadra u povijesti ikada, kojom je Centar projekt d.o.o. zbog neostvarene realizacije projekta izgradnje hotela Hilton iz gradske blagajne tražio odštetu u visini od 154 milijuna kuna kuna okončana je na Trgovačkom sudu u Zadru i to u korist Grada.
– Zahtjev tužitelja se odbija u cijelosti kao neosnovan. Nalaže se tužitelju naknaditi tuženiku trošak parničkog postupka u iznosu od 500 tisuća kuna, presudila je sutkinja Katarina Zdunić nakon dva održana ročišta i saslušavanja troje svjedoka. Vještačenje koje je s ciljem utvrđivanja nastale štete, odnosno izmakle dobiti, sutkinja je na prethodnom ročištu također odbacila.
Podsjetimo, Belafuža d.o.o, a kasnije Centar projekt, tvrtka u vlasništvu stranaca koju zastupa poduzetnik Mladen Ninčević, prije deset godina na javnom natječaju Grada kupila je zemljište na Polačišću za 3,9 milijuna eura. No do gradnje hotela s četiri zvijezdice nije nikada došlo, a vlasnik nikada nije ni ušao u dio posjeda za koji je s Gradom trebao sklopiti aneks ugovoru i tako stanarima susjedne zgrade, koja je nakon prodaje zemljišta ostala samo na temeljima i bez dvorišta kojeg su od izgradnje zgrade koristili, osigurati pristupni put i parkirna mjesta. Devet godina kasnije na dražbi je prodano zemljište, a mekoliko mjeseci kasnije Centar projekt zastupan po Ninčeviću zatražio je raskid kupoprodajnog ugovora te odštetu na sudu navodeći kako Grad nije ispunio svoje ugovorne obveze, što je iznjedrilo dva sudska procesa između stanara zgrade i vlasnika, a koje je sud dosudio u korist stanara.
U svojem svjedočenju u ovom postupku Mladen Ninčević je kazao kako je, kada su s Gradom potpisivali zapisnik o primoredaji nekretnine, stajala zabilježba da im se predaje sve osim tri objekta u kojima žive pojedinci i obitelj od kojih dvoje nelegalno, a jedna obitelj s ugovornom obavezom s Gradom.
– Gospođa Ana Lovrin je u svjedočenju spomenula je da se u kupoprodajnom ugovoru vidjelo stanje, ali se ono nije vidjelo. Na terenu mi nismo kao kupci mogli vidjeti što je posrijedi i sve vezano uz klauzulu o služnosti. Zbog propusta Grada mi ni do danas nismo uspjeli doći u posjed cijele nekretnine koju smo kupili i to usprkos obećanju da će nam što je brže moguće omogućiti da budemo faktični, a ne samo zapisnički vlasnici, izjavio je tada Ninčević naglašavajući kako je Centar projekt pretrpio veliku štetu zbog svega što je naveo i što je bio razlog da planirani projekt nije bilo moguće realizirati.
Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.