Narodni muzej Zadar 189 godina obogaćuje kulturni život i čuva baštinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ravnateljica Renata Peroš o povijesti, budućnosti i značenju ove kulturne institucije u društvu
Autor: 
Biti izvrstan, suvremeni muzej koji udovoljava standardima muzejske struke i osigurava optimalne uvjete prikupljanja, čuvanja i zaštite muzejske prirodoslovne, etnološke, kulturno-povijesne i umjetničke građe, njezine stručne obrade i maksimalne dostupnosti i prezentacije te time pridonijeti stvaranju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog ozračja grada Zadra i Zadarske županije i snažno obilježiti identitet grada i okolice kako bi ostao prepoznat u regionalnom, nacionalnom i internacionalnom kontekstu, zaključuje ravnateljica Peroš ističući misiju i viziju
Vedran SITNICA
U Kneževoj palači je 2017. godine otvorena stalna izložba Šest salonskih priča na katu, dok se u prizemlju organiziraju različite izložbe

Narodni muzej Zadar u utorak, 30. studenog, slavi svoj 189. rođendan. Tim smo povodom razgovarali s ravnateljicom NMZ-a Renatom Peroš o povijesti, ali i budućnosti Muzeja, kao i o značenju muzeja u društvenoj zajednici.
- Narodni se muzej Zadar tijekom mnogih godina svoje povijesti neprestano mijenjao odražavajući duh vremena. Ipak, ono što je bilo konstantno predani je rad na obogaćivanju kulturnog života i zaštiti umjetničko-prirodne baštine grada Zadra i Sjeverne Dalmacije, a od osnutka Galerije i šire hrvatske nacionalne te internacionalne baštine, započinje ravnateljica Renata Peroš.

Kulturno odredište

Organizirano muzejsko djelovanje u Zadru počinje 1832. godine. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa, Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji generala grofa Vjenceslava Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine, prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja. Muzej je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina te narodne i industrijske djelatnosti.
Danas Narodni muzej broji oko 80.000 muzejskih predmeta, svojim posjetiteljima pruža jedinstveno kulturno-turističko i odgojno-obrazovno iskustvo te kroz svoje odjele nudi niz različitih sadržaja: Prirodoslovni odjel s izložbama prirodnina, Gradsku stražu u kojoj je smješten Etnološki odjel s bogatom etnološkom zbirkom, Galeriju umjetnina s bogatim fundusom i izložbenom aktivnošću, Muzej grada Zadra sa svojim stalnim postavom, zatim Gradsku ložu s uvijek aktualnim izložbama i Kneževu palaču u kojoj su 2017. godine otvorili stalnu izložbu Šest salonskih priča na katu, dok u prizemlju organiziraju različite izložbe, te izložbeni paviljon Mali arsenal. Uz navedene odjele i izložbene prostore, muzej sadrži i dva dislocirana objekta: Područnu etnografsku zbirku Veli Iž i Područnu kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž, a u sastavu muzeja su i dvije stručne službe: dokumentacijska i pedagoška služba.
- Pitanje projekta regionalnog muzeja postavlja se samo po sebi. Prostori u Providurovoj i Kneževoj palači bi riješili sadašnje nedopustivo stanje u kojem se nalazi Narodni muzej i svi njegovi odjeli, a ujedno bi pridonio gospodarskoj, socijalnoj i turističkoj valorizaciji kulturne i prirodne baštine Zadarske županije. Budući muzej dao bi sasvim novu dimenziju Zadru kao kulturnom odredištu te bi svojim primjerom pridonio širem socijalnom optimizmu i samopouzdanju, koje bi se kao takvo prelilo na gospodarstvo pomažući gradu da uđe u novi razvojni ciklus, ističe Peroš i dodaje da bi muzej bio inovativan, moderan, komuniktivan, atraktivan i poduzetan jer bi vlastitim prihodima pokrivao od jedne četvrtine do jedne trećine svojih godišnjih potreba, a to mogu samo najatraktivniji kulturni projekti.

Kulturno-povijesno nasljeđe

Odjel Muzej grada Zadra osnovan je 1960. godine, u Narodni muzej Zadar ulazi 1962. godine. Odjel sakuplja kulturna dobra nastala u razdoblju od kraja XIII. st. do danas, a prva muzejska građa bile su lapide.
Sakuplja, tumači ravnateljica Peroš, dokumentira, čuva, istražuje, znanstveno obrađuje, izlaže, interpretira i publicira povijesnu i kulturno-povijesnu građu, kao i oralnu tradiciju s područja grada Zadra, Zadarske županije te šireg područja Hrvatske i svijeta povezane s kulturno-povijesnim nasljeđem zadarskog područja.
Odjel 16 zbirki koje se dijele na Kulturno povijesne zbirke od XIII. stoljeća do konca XIX. stoljeća te Zbirke suvremene povijesti.
Kulturno povijesne zbirke od XIII. stoljeća do konca XIX. stoljeća su: Zbirka keramike, Zbirka keramičkih fragmenata, Zbirka stakla (fragmenti), Zbirka namještaja, Zbirka kamenih lapida, Zbirka razglednica, Zbirka razno, Zbirka Borelli.
Zbirke suvremene povijesti su Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka fotografija i negativa, Zbirka dokumenata, tiskovina i karata, Zbirka Vicka Zaninovića (fotografija i negativa), Zbirka Bruna Milića (planova i nacrta), Zbirka razno (suvremena povijest), Zbirka značaka i Područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž.
Posebna zanimljivost je nacionalno značajna zbirka gotičko renesansne majolike, tlocrti i nacrti Zadra arhitekta Bruna Milića i fotografije Zadra Vicka Zaninovića.
Otkup Zbirke Borelli, saznajemo od Renate Peroš, u potpunosti je plaćen sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zadarske županije, a restauracija umjetnina predviđena za Kneževu i Providurovu palaču plaćena je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zadarske županije i Grada Zadra. Dio Zbirke razglednica otkupljen je 2018. godine sredstvima Zadarske županije, a zbirka Zaninović otkupljena je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zadarske županije.

Herbarski listovi iz 1800. godine

Prirodoslovni odjel osnovan je 1832. godine, a u Narodni muzej Zadar ulazi 1962. godine. Skuplja prirodnine s područja Zadarske županije te prirodnine s drugih područja Hrvatske i svijeta koje su od interesa osoba koje djeluju ili rade na području Zadarske županije. Najstariji muzejski predmet, otkiva Peroš, su herbarski listovi iz 1800. godine.
- Prirodoslovni odjel skuplja, dokumentira, čuva, istražuje, znanstveno obrađuje, izlaže, interpretira i publicira prirodoslovnu građu Zadarske županije te Hrvatske i svijeta. Postavlja izložbe iz područja prirodoslovlja samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama u kulturi, zaštiti prirode i prosvjeti. Surađuje sa školama i radi na edukaciji djece i mladih, govori ravnateljica i dodaje da se u Prirodoslovnom odjelu nalazi 27 zbirki koje se mogu sistematizirati u Paleontološko geološku zbirku, zbirke kralješnjaka, zbirke morskih beskralješnjaka, zbirke kopnenih beskralješnjaka i herbarij.
Od 2003. do 2020. Prirodoslovni odjel sudjelovao je u postavljanju i organizaciji četrdesetak izložbi samostalno ili u suradnji. Dio izložbi bio je popraćen natječajima, radionicama, predavanjima i sl. Većinu ovih izložbi financirala je Zadarska županija uz manji udio sredstava Ministarstva kulture.
Posebnu pozornost privlači najstariji herbarij u Republici Hrvatskoj, povijesno vrijedne zbirke mekušaca don Blaža Cvitanovića i Josefa Grülla nastale na području Zadra i drugo.
Galerija umjetnina osnovana je 1948. godine, a 1963. godine pripojena je Narodnom muzeju Zadar.
- Bavi se skupljanjem, čuvanjem, istraživanjem, predstavljanjem i publiciranjem umjetničke građe. Također prati i prezentira suvremena likovna kretanja na nacionalnoj razini putem izložbi monografskog, retrospektivnog, tematskog ili studijskog karaktera te međumuzejskih i međunarodnih razmjena izložbi, ističe Peroš.
Galerija u svom fundusu posjeduje umjetnine XVII., XVIII. i XIX. st. te čuveni »Ugljanski triptih« iz XIII. st. (stalna posudba SICU), a najveći dio pripada XX. stoljeću.

Polustoljetni saloni

Fundus Galerije umjetnina broji oko 35.000 predmeta (od čega tridesetak tisuća negativa Ante Brkana), umjetničke i/ili kulturnopovijesne vrijednosti, raspoređene u osam zbirki: Zbirka ikona, Zbirka starog slikarstva, Zbirka XIX. st. i prve polovice XX. stoljeća, Zbirka suvremene umjetnosti (od 1945.), Legat Ivana Palčića, Zbirka fotografija, Zbirka negativa Ante Brkana i Zbirka Novaković.
- Izložbena djelatnost obuhvaća organizaciju dvaju salona koji traju već pola stoljeća: međunarodna izložba fotografije Čovjek i more i biennale, poslije triennale suvremenoga hrvatskog slikarstva (do 1990. jugoslavenskoga) Plavi salon. Također, u organizaciji Galerije priređuje se i Salon mladih koji, s prekidima, traje od 1977. god. kao pregled stanja mlade zadarske likovne scene te niz retrospektiva, samostalnih i skupnih izložaba hrvatskih i svjetskih umjetnika, priča Peroš.
Zbirka Ante Brkana otkupljena je sredstvima Zadarske županije, a dio građe iz Zbirke suvremene umjetnosti otkupljeno je kao prvonagrađene radove Plavog salona i redovnim otkupima u sklopu izložbene djelatnosti do 1990. godine sredstvima SIZ-ova kulture.
- Narodni muzej s Etnografskim odjelom i Prirodoslovnim odjelom osnovan je 1945. godine, a 1950. otvoren je Etnografski odjel u Gradskoj straži. 1952. rasformiran je Narodni muzej i Etnografski odjel postao je Etnografski muzej,1962. postao je dio Narodnog muzeja – Etnografski odjel, a 1994. promijenio je naziv u Etnološki odjel, tumači Peroš kronologiju.
Etnološki odjel sakuplja tradicijsku kulturu s područja sjeverne Dalmacije, tj. iz njezinog dinarskog dijela iz Bukovice, Ravnih kotara i Velebitskog podgorja te iz jadranskog dijela: sa zadarskih otoka od Silbe, Oliba, Premude na zapadu do Vrgade na istoku kao i odgovarajući obalni pojas. Građa je s početka 19. stoljeća pa sve do 2. polovine 20. stoljeća, a ima predmeta i iz polovine 18. i 2. polovice 18. stoljeća. Prva muzejska građa je zbirka pravnika Dušana Jurkovića koja se sastoji od veziva i tekstila, ponešto rezbarenih drvenih predmeta, nakita i oružja.

Umjetnička zbirka tapiserija

Etnološki odjel ima 15 zbirki, a to su: Područna etnografska zbirka Veli Iž, Zbirka keramike, Zbirka kućnog tekstila, Zbirka glazbenih instrumenata, Zbirka nakita, Zbirka narodnog gospodarstva, Zbirka narodnog rukotvorstva i obrta, Zbirka nošnji, Zbirka običaja i vjerovanja, Zbirka obitelji Petrović, Zbirka oružja, Zbirka pokućstva i sitnog inventara, Zbirka slika, Zbirka suvenira, Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović - zbirka je prema želji umjetnika u Etnološkom odjelu jer je u izradi tapiserija korištena prirodna vuna, prirodnih boja i ručno predena.
Etnološki odjel je jedini Etnološki odjel u Hrvatskoj koji organizira Smotru folklora i Etno dane Zadarske županije (od 2012. Smotra, a od 2014. Smotra postaje dio Etno dana Zadarske županije). Osim toga, jedini je etnološki odjel koji ima umjetničku zbirku tapiserija.
Ministarstvo kulture, saznajemo od ravnateljice, financira programe vezane uz zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu, Smotru folklora, izložbe, kataloge, a Zadarska županija zaštitu građe, terenski rad, izložbe, Etno dane, Smotru folklora te sufinancira programe koje je odobrilo Ministarstvo. Grad Zadar sufinancira kataloge Nošnje sjeverne Dalmacije, u Smotri folklora sudjeluje i Društvo skladatelja Hrvatske.
Na koncu, Peroš je istanula viziju i misiju Muzeja.
- Biti izvrstan, suvremeni muzej koji udovoljava standardima muzejske struke i osigurava optimalne uvjete prikupljanja, čuvanja i zaštite muzejske prirodoslovne, etnološke, kulturno-povijesne i umjetničke građe, njezine stručne obrade i maksimalne dostupnosti i prezentacije te time pridonijeti stvaranju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog ozračja grada Zadra i Zadarske županije i snažno obilježiti identitet grada i okolice kako bi ostao prepoznat u regionalnom, nacionalnom i internacionalnom kontekstu, zaključuje ravnateljica Peroš.

Rješavanje prostornih problema Narodnog muzeja Zadar

Rješavanje prostornih problema Narodnog muzeja Zadar, govori Renata Peroš, počelo je prije gotovo dvadesetak godina.
- Tadašnje Upravno vijeće shvaćalo je problem te je od Grada Zadra zatražena pomoć pri rješavanju ovog problema. Godine 2004. napravljen je elaborat pod nazivom Planiranje i programiranje Narodnog muzeja Zadar koji je predviđao preseljenje odjela Narodnog muzeja Zadar u prostor Kneževe i Providurove palače. Godine 2006. napravljena je programska podloga Centra za baštinu Zadar koja je predviđala preseljenje svih odjela Narodnog muzeja Zadar u jedan prostor. Temeljem ove programske podloge u prostorima Palača bili su predviđeni: javni prostori, povremeni postav, stalni postav Muzeja koji je bio razrađen u osam tema; srce Dalmacije, stanovnici, gospodari prijetnje mitovi, legende i zaštitnii, grad, knjige i znanosti, priroda, sport i zdravlje, život i ljudi, radišni poduzetni grad, grad ljepote, saznajemo od Peroš.
Također, nastavlja ravnateljica, predviđeni su prostori za smještanje Galerije umjetnina, Etnološkog odjela, Prirodoslovnog odjela, poslovni prostori Muzeja i servis Muzeja.
- Studiju je izradio profesor doktor Tomislav Šola i studio Urbane tehnike u suradnji s ravnateljem Narodnog muzeja Zadar Hrvojem Pericom, Stručnim kolegijem NMZ-a i članom Poglavarstva Grada Zadra Radovanom Dunatovom. Temeljem ove programske podloge 2010. godine ABforum je napravio idejno rješenje projektnog zadatka pod nazivom Prenamjena sklopa Kneževe i Providurove palače u muzej. Ova projektna podloga bila je osnova za kasnije prijave navedenih prostora za financiranje od strane EU fondova. Godine 2014. potpisan je partnerski sporazum o provedbi projekta Obnova i turistička valorizacija povijesno-kulturnog projekta Kneževe palače koja je svečano otvorena 10. veljače 2017. godine. U prostoru Kneževe palače Narodni muzej Zadar postaje korisnik 5 prostorija na prvom katu i izlagačkih dvorana u prizemlju. Godine 2016. potpisan je Sporazum o partnerstvu u sklopu projekta Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u kojem u Članku 2. stoji Provedba rekonstrukcije Providurove palače-muzejski dio. Grad Zadar i Narodni muzej Zadar su supotpisnici u ovom partnerskom Ugovoru, kazala je Renata Peroš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)