Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HNS 15. siječnja bira novog predsjednika

28.12.2019. 07:00


Zadarsko rukovodstvo HNS-a konačno će dobiti svojega predsjednika. Nakon što su godinu dana bez čelnika Gradskog odbora, na sastanku je ovih dana donesena odluka kako će predsjednika ili predsjednicu birati 15. siječnja iduće godine. Tada će se znati tko će preuzeti zadarsko članstvo koje je, nakon odlaska Kristijana Kovačevića i još pedesetak članova, već godinu dana praktično obezglavljeno.


»Novi predsjednik Gradskog odbora mora odmah raditi na okupljanju članstva kako bi ih motivirao za daljnji rad, pogotovo za izbore koji su pred nama. Čeka nas puno posla, prije svega konsolidacija članstva
Milan Stojanov


Neslužbeno saznajemo kako zasad imaju samo jednog kandidata, Gorana Arulu, ali se ne zna hoće li se netko još prijaviti za ovu dužnost. Arula je inače vodio zadarski izborni stožer uoči izbora za Europski parlament te tako funkcionirao kao nekakvo privremeno rješenje, a Gradski je odbor koordinirao predsjednik Županijskog odbora, Milan Stojanov. On pak o kandidatima ne želi govoriti, napominjući samo da je dosad zaprimljena prijava jednog člana. Teško da će ih biti više, s obzirom na situaciju u stranci, no HNS svejedno mora održati ovu izbornu skupštinu.




Rok za održavanje izbora
Naime, gradskim je podružnicama rok održavanja izborne skupštine do kraja ove godine, kako bi se na vrijeme mogli pripremiti izbori za rukovodstva županijskih organizacija i regionalnih saveza, koji su pak planirani za siječanj i veljaču. Slijedi im izbor za predsjednika stranke u razdoblju između ožujka i svibnja, kazao nam je Stojanov, a svi su ti rokovi već određeni na sastanku stranke u Karlovcu. Izbor gradskog i županijskog rukovodstva zapravo im je uvjet da mogu pristupiti najvažnijim izborima, onima za predsjednika stranke. Podružnice koje dotad ne uspiju održati izbore neće moći sudjelovati u izborima za predsjednika županijske organizacije, ali niti one regionalne, kao ni za predsjednika.
Iako je vrijeme blagdana, lokalni se HNS stoga priprema za izbornu skupštinu koja će se održati za petnaestak dana, o čemu čelnik Županijskog odbora, MIlan Stojanov, kaže:
– Novi predsjednik Gradskog odbora mora pokrenuti članstvo i početi raditi kako bismo se na vrijeme pripremili za parlamentarne i lokalne izbore. Sve moramo obaviti po planu kako je i bilo dogovoreno na sastanku u Karlovcu, pa tako i naše podružnice moraju poštovati rokove, kaže Stojanov.
Na pitanje kakva je situacija u zadarskoj organizaciji koja je već godinu dana bez rukovodstva, Stojanov priznaje kako je članstvo pomalo demotivirano.


Ponovno okupiti članstvo
– Novi predsjednik mora odmah raditi na okupljanju članstva kako bi ih motivirao za daljnji rad, pogotovo za izbore koji su pred nama. Čeka nas puno posla, prije svega konsolidacija članstva, najavljuje Stojanov koji pak, na pitanje je li istina da ih je, uz Kovačevića napustilo i pedesetak članova, odgovara da ih je doista otišlo »negdje između 30 i 50«.


50 članova napustilo je HNS iz Gradskog odbora Zadar, nakon što je i iz stranke otišao tadašnji predsjednik GO HNS-a Kristijan Kovačević


Prije bi se reklo da je u pitanju ovaj drugi broj, stoga novom rukovodstvu Gradskog odbora predstoji doista mukotrpan posao na stabilizaciji Odbora i motiviranju da u ovakvim okolnostima nastave sa svojim stranačkim djelovanjem.
U svakom slučaju, zadarskom bi HNS-u trebala jedna vrlo jaka i karizmatična osoba koja bi ih mogla ponovno okupiti i uvjeriti da je časno biti članom HNS-a, a kako je stara garda već davno napustila HNS, pitanje je mogu li u svojim redovima naći takvu osobu. Ili pak neku mlađu koja bi probudila uspavano članstvo i motivirala ih za nove projekte.