Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nekoliko tisuća Zadranki plaća dopunsko i ginekološke preglede!

28.12.2019. 09:30


Na nedavnom maratonskom Gradskom vijeću tijekom Aktualnog sata oporbeni vijećnik Antonio Baus iz Akcije mladih postavio je pitanje oko nedovoljnog broja ginekologa u Zadru, jer je dvoje ginekologa Doma zdravlja otišlo zbog čega je nekoliko tisuća žena ostalo bez osnovne ginekološke zdravstvene zaštite.
Na isto je upozorila i SDP-ova vijećnica Jelena Jelavić, a gradonačelnik Branko Dukić, i sam ginekolog, pojasnio je kako u Zadru ima dovoljno ginekologa, ali velik dio njih je otišao u privatnu praksu, što je prema njegovim riječima, normalan proces.


Na jednog ginekologa – nekoliko tisuća pacijentica
Međutim, u ovome se ne nazire problem za nekoliko tisuća Zadranki koje su početkom prosinca ostale u čudu pred zaključanim ordinacijama ginekologa kod kojih su imale već dogovorene preglede.
Na mnogobrojnim raspravama po društvenim mrežama potezalo se ovo pitanje te naše sugrađanke muku muče kod koga se upisati u zadnji tren. Brojne su iznijele priče kako su već imale dogovorene termine, ali kad su došle pred vrata ordinacija, našle su ih zaključana s obavijesti da je njihova ginekologinja otišla u privatnu praksu te uputom da se obrate HZZO-u kako bi ih preraspodijelili u druge ginekološke ambulante.
Inače, u Zadru su trenutno svi ginekolozi prebukirani i prava je lutrija dobiti termin za pregled te na jednog liječnika dolazi i nekoliko tisuća pacijentica. Ovim se postavlja i pitanje kako naše sugrađanke mogu očekivati kvalitetnu uslugu i pregled kod liječnika koji su prekapacitirani i preopterećeni poslom. S druge strane ostaje im opcija odlaska kod privatnih ginekologa kod kojih se osnovni pregled plaća oko 250 kuna, a ukoliko se radi i nešto više, cijene rastu. Tako primjerice, vođenje trudnoće kod privatnog ginekologa, uz brojne preglede, ultrazvuke, te ostala testiranja košta i do 4.000 kuna, ako ne i više. Međutim, pacijentice pored privatnog ginekologa moraju biti upisane i kod liječnika koji je u sustavu HZZO-a jer privatni ginekolog ne može, odnosno ne smije ispisati uputnice za odlazak u bolnicu te za neke pretrage!
Neki će reći kako ovo nije mnogo na razini cijele godine, ali ako se uzme u obzir da velika većina pacijentica svaki mjesec iz plaće izdvaja određena sredstva za zdravstveno osiguranje, te mnoge imaju i dopunsko koje dodatno plaćaju, može se zaključiti kako je ženama u Zadru uskraćena kvalitetna zdravstvena skrb.


Čeka se specijalizant
O ovoj temi smo razgovarali s Renatom Bek, ravnateljicom Doma zdravlja Zadarske županije koja je potvrdila kako je jedna liječnica otišla u privatnike te više nije u mreži javne zdravstvene službe.
– Dom zdravlja pokušava pronaći rješenje i organizirati skrb za pacijentice. HZZO je uputio svima poziv da se opredijele žene kod postojećih ugovorenih ginekologa kod kojih još uvijek ima mjesta za upisivanje, pojasnila je Bek. Dodala je kako u Domu zdravlja trenutno imaju timove u Pagu i Benkovcu, te timove bez nositelja u Gračacu i Obrovcu. Dodala je kako je i jedan liječnik iz mirovine bio u njihovom timu bez nositelja te je tako radio, ali sada i on prestaje s radom. Pojasnila je kako su ginekolozi, čije se ambulante nalaze u Domu zdravlja, u biti koncesionari koji sklapaju ugovore s HZZO-om.
– Mi trenutno imamo jednog specijalizanta iz ginekologije kojega čekamo da položi specijalistički ispit te čekamo da on dođe raditi, a to bi trebalo biti krajem iduće godine, najavila je Bek. Istaknula je kako su raspisali i natječaj za zapošljavanje novih ginekologa te čekaju hoće li se itko javiti. Pojasnila je kako imaju i jednu liječnicu koja je u mirovini, a s kojom trenutno pregovaraju oko toga hoće li doći raditi ili ne kako bi se rasteretili drugi liječnici.
Uglavnom, kako stvari stoje, do kraja sljedeće godine Zadranke, ali i žene iz okolnih mjesta, morat će i pored besplatnog i svima dostupnog zdravstvenog osiguranja plaćati ginekološke preglede. U vremenu kad se brojnim prevetivnim akcijama želi spriječiti porast karcinoma možemo postaviti pitanje što je s onima koje ne mogu platiti pregled kod privatnika.