Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grad financijski pomaže otočnim poduzetnicima

27.12.2020. 09:28


Grad Zadar objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje malog gospodarstva na zadarskim otocima za 2020. godinu. S obzirom da je rok podnošenja prijava bio do 14. prosinca ove godine, provjerili smo koliki broj prijava su zaprimili.
Ne računajući one koje su pristigle poštom, dosad je zaprimljeno pet prijava, saznajemo u Gradu Zadru. U nadležnom odjelu navode kako je predmet javnog poziva dodjela potpora male vrijednosti u obliku bespovratnih sredstava, a sredstva potpore dodjeljuju se za ove mjere: potpore poduzetnicima početnicima, potpore za pripremu i izradu dokumentacije za prijavu projektnih prijedloga za financiranje iz EU sredstava, potpore za nabavu dugotrajne materijalne imovine i adaptaciju poslovnog prostora te potpore za sufinanciranje tekućih troškova poslovanja, odnosno za sve prihvatljive aktivnosti i troškove u okviru gore navedenih mjera.
Zahtjev za dodjelu de minimis potpore može se podnijeti za više mjera, a najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinačnom poduzetniku na temelju Programa iznosi 10.000 kuna. U Gradu Zadru još navode kako su prihvatljivi korisnici potpora male vrijednosti mikro, mali i srednji subjekti u poduzetništvu i obrtu koji imaju registrirano sjedište i prebivalište, svoju gospodarsku djelatnost na naseljenim otocima u administrativnom sastavu Grada Zadra. Riječ je o mjestima: Ist, Iž Mali, Iž Veli, Molat, Brgulje, Zapuntel, Olib, Premuda, Rava, Mala Rava i Silba, a podnositelji zahtjeva trebali bi imati najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, uključujući u to vlasnika ili vlasnicu obrta.
Bit će zanimljivo pratiti koliko će otočnih poduzetnika dobiti ove poticaje, kao i za koja su sva gospodarska područja traženi. U svakom slučaju, ovo je poticajna mjera za sve one koji žele ostati živjeti na otocima i razvijati podzetništvo, pa čak i zapošljavati nove djelatnike. Stoga im je pomoć Grada itekako dobrodošla, osobito u slučajevima kada je riječ o projektima za koje se mogu povući i sredstva iz europskih fondova.