Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Autor koji promiče domoljublje, bogoljublje i kršćanske vrijednosti

27.01.2012. 23:00
Autor koji promiče domoljublje, bogoljublje i kršćanske vrijednosti


Zadarski je ogranak Matice hrvatske u četvrtak navečer priredio predstavljanje knjige „Gori – doli…” autora Ivana Ugrina, dugogodišnjeg novinara i urednika. U predstavljanju knjige su, pored naravno autora, sudjelovali Petar Škorić, časnik HV-a i Stanko Bašić, pjesnik, pisac za djecu, književni kritičar i novinar. Nakladnik knjige je Hrvatski časnički zbor grada Splita.
Škorić, predstavljen kao magistar novinarstva, hrvatski časnik i dragovoljac Domovinskog rata koji je u HV-u obavljao i obavlja visoke zapovjedne dužnosti, a trenutno operativni časnik za spašavanje pri HV-u u Divuljama, je na početku svog predstavljanja Ugrinove knjige istaknuo kako autora krase etičnost i moralnost:
– Ivan Ugrin djeluje na promicanju ljudskih, domoljubnih i evanđeoskih vrijednosti. Njegovo je pisanje način odgovornog djelovanja. Tekstovi sabranji u knjizi „Gori – doli…” prije su bili objavljeni na autorovom blogu, a predgovor je knjizi napisao velečasni Zlatko Sudac. Riječ je o analizi različitih tema iz dvije minule recesijske godine. U pristupu Ivana Ugrina nema dodvoravanja različitim interesnim skupinama. To, nažalost, u današnjem novinarstvu nije čest slučaj. Autor promiče domoljublje, bogoljublje i kršćanske vrijednosti, analizira suprostavljene stavove i prepoznaje potencijalne opasnosti za Hrvatsku. On nije eurofob, ali se suprostavlja europoltronizmu. Zabrinut je zbog pristanka političkih i pravosudnih elita na diktat Bruxellesa. Zbog toga se stiče dojam da vlastitim snagama ne možemo urediti državu. Autor ne bježi od najosjetljivijih tema o čemu svjedoči i naslov jednog poglavlja ove knjige „Mala zemlja za veliku korupciju”.
U svojoj je šestoj knjizi Ivan Ugrin zbirkom polemičkih tektova, kako je to u predgovoru napiso velečasni sudac, „na svoj osebujan i novinarski način krenuo u potragu za razumijevanjem napetosti između duha i svijeta, pojedinca i društva, odgovornosti i pasivnosti, domoljublja i koristoljublja”.