Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Srce za Domovinu

Autor: Siniša Klarica

27.01.2013. 23:00
Srce za Domovinu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za razliku od mnogo većih postrojbi, jedinstvo iz rata nastavljamo čuvati i u miru, rekao je dogradonačelnik Dražen Grgurović, koji je bio u postrojbi kao liječnik


Prigodnim programom na Brodarici Otočki bataljun proslavio je 20. obljetnicu sudjelovanja u VRO Maslenica.
Na jučerašnji dan, na Ražovljevoj glavici ponad Škabrnje poginuo je zapovjednik 1. satnije Denis Špika, pa njegova postrojba na taj dan obilježava svoje sudjelovanje u prvoj velikoj oslobodilačkoj operaciji u Domovinskom ratu. Isti dan, na istom mjestu poginuo je i Dragan Gulan, pripadnik 7. domobranske pukovnije.
Obilježavanju kod društvenog doma Brodarica, nazočio je izaslanik predsjednika RH i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH kontradmiral Ante Urlić koji je i sam, u kritičnim situacijama akcije Maslenica, bio s Otočkim bataljunom na bojišnici, u Pridrazi. Urlić je rekao da pripadnici Otočkog bataljuna mogu biti ponosni na svoje sudjelovanje jer su dali srce za Domovinu, podsjetivši da se istovremeno obilježava i akcija oslobađanja brane Peruča.
– Nedavne oslobađajuće presude generalima Markaču i Gotovini potvrda su legitimiteta Domovinskog rata. Stoga se nikad ne smiju zaboraviti oni hrvatski vitezovi koji su položili svoj život na oltar Domovine, poručio je Urlić.
Izaslanik ministra branitelja Ivica Arbanas podsjetio je na ratni put Otočkog bataljuna, od obrane akvatorija zadarskih otoka, preko Poličnika, Maslenice, Velebita i Južnog bojišta. Posebno sjećanje zaslužuju Denis Špika, Dragan Špar, Danijel Grbin i Miljenko Zorić, poginuli pripadnici postrojbe.
Ratni zapovjednik Joško Pulja rekao je da su pripadnici Otočkog bataljuna ponosni na sve ono što su napravili, o čemu će svoj sud dati i povijest. Svečanom skupu obratio se zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, a vrlo nadahnut govor imao je i zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović, koji je tijekom rata bio liječnik u Otočkom bataljunu.
– Bili smo mala postrojba, ali samostalna. Sudjelovali smo u žestokim akcijama u kojima smo podnijeli žrtve. Oslanjali smo se sami na sebe i na svoje jedinstvo stvarano za vrijeme rata. Za razliku od mnogo većih postrojbi, to jedinstvo nastavljamo čuvati i u miru. U tom miru, vjerujte mi, trebalo je preboljeti naše poginule suborce, jer sa svakim njihovim odlaskom, otišao je i dio nas. Stoga smo se i u miru okrenuli sebi i onima kojima je trebalo pomoći, rekao je Grgurović.
U prigodnom programu izmijenjene su zahvalnice i plakete među pripadnicima mornaričkog pješaštva Pula, Ugljana – Dugi otok, Šolte i Dubrovnika. Otvorena je i izložba ratnih fotografija te održan prigodni recital uz zabavni program.