Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadrani iz Šenoine i Kožinskog prilaza i dalje u strahu od zračenja

28.01.2019. 13:00
Zadrani iz  Šenoine i  Kožinskog  prilaza i dalje  u strahu od  zračenja


Svjetska je zdravstvena organizacija proglasila radio-frekvencijska elektromagnetska polja potencijalno kancerogenim za ljude  (2B). U Švicarskoj razine električnog polja za mobilne mreže u gradskim  naseljima mogu iznositi 200 mV/m, za razliku od Hrvatske gdje je to dopušteno 44 puta jače. U Belgiji mobilne mreže na 900 MHz imaju dopuštenu razinu električnog polja 6 V/m kumulativno, a dijele ju svi operateri na jednom mjestu. U Francuskoj je od siječnja 2015. zakonom zabranjen Wi-Fi u vrtićima, a u školama je striktno ograničen “samo u nastavne svrhe”.


Bojazan za vlastito zdravlje, posebno zdravlje djece
U Hrvatskoj, pak, po tom pitanju ni izbliza ne vrijede oni standardi koji bi trebali biti poštivani, ne bi li se minimalizirao štetan utjecaj na ljude.  Na stranicama Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog  zračenja mogu se pročitati brojni komentari ogorčenih građana nezadovoljnih prije svega činjenicom da ne mogu utjecati na postavljanje baznih stanica. Zabilježeni su deseci problematičnih lokacija, no Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tvrdi da se antenski stupovi elektroničke komunikacijske opreme, zajedno s opremom, grade po pravilniku i to bez građevinske dozvole, ali na temelju glavnog projekta koji  mora sadržavati sve potvrde kao i glavni projekt za koji treba građevinska dozvola.
– Investitor takve građevine dužan je prijaviti početak građenja i osigurati provedbu stručnog nadzora nad građenjem te po njezinoj izgradnji  ishoditi uporabnu dozvolu u skladu s odredbama Zakona o gradnji, naglašavaju iz Ministarstva.
Koliko taj odgovor zadovoljava građane vrlo je upitno s obzirom da  većina građana i dalje izražava bojazan za vlastito zdravlje, posebice zdravlje djece.
Jedan od posljednjih slučajeva, kada je Zadar u pitanju, vezan je za  Ulicu Augusta Šenoe i Kožinski prilaz gdje su postavljene bazne stanice  zbog kojih su zabrinuti građani kontaktirali Zeleni telefon.


Dužnost investitora
– U razdoblju od nekoliko mjeseci, zaprimile smo na server Zeleni telefon dva poziva u pomoć od strane građana vezano za bazne stanice  postavljene u neposrednoj blizini njihova stanovanja. Nadležnima smo  već pisali prije nekoliko mjeseci, no odgovora nismo dobili. Stoga smo  opet prije nekoliko dana ponovili svoj upit i zatražili od odgovornih da  nam kažu postoje li u prostorno-planskoj dokumentaciji ikakvi kriteriji  za postavljanje baznih stanica? Ako da, koji su to kriteriji i gdje se može  provjeriti ima li investitor uporabnu dozvolu za postavljanje baznih stanica, informira nas Željka Jurlina iz udruge Eko – Zadar, u okviru koje radi Zeleni telefon.
Jurlina dodaje da, koliko znaju, bazna stanica ne smije biti postavljena  protivno GUP-u i mora imati uporabnu dozvolu.
– Ako nema, gradska vlast bi morala reagirati, jer u tom slučaju operater radi nelegalno i nezakonito ostvaruje dobit. Investitor je dužan tražiti  uporabnu dozvolu od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo temeljem članka 136 Zakona o gradnji i temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, zaključuje Jurlina.  




Najprofitabilnije tvrtke s  moćnim lobiranjem
U Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetnog zračenja smatraju da se  građani s pravom osjećaju zabrinuti vezano za zračenje jer su, kako ističu, zakoni  podešeni za mobilne operatere – najprofitabilnije tvrtke s moćnim lobiranjem. S druge strane, većina je građana nedovoljno upućena u probleme i načine kako ih može  riješiti.