Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi ginekolog od 6. veljače, pedijatar Letinić preuzeo brigu o 50-ak djece

29.01.2020. 11:30


To su politikantske priče koje ne služe nikome na korist. To je problem koji nije od jučer i nije problem samo naše Županije. Potrudili smo se oko otvaranja novih specijalizacija. U ovom trenutku imamo ginekologa koji počinje raditi 6. veljače, a Dom zdravlja ima dvije specijalizantice, za koje očekujemo da će se vratiti, iako mi nikome ne možemo narediti da se vrati. Mi ne možemo utjecati na to ako se netko želi preseliti, promijeniti prebivalište, otići…Obavio sam i više razgovora s gradonačelnikom Brankom Dukićem na ovu temu, razmišljamo da privučemo mlade ljude osiguravanjem stambenog prostora i sličnim mjerama, rekao je zadarski župan Božidar Longin na jučerašnjem Kolegiju sa svojim pročelnicima.


Dom zdravlja preselit će u Polikliniku
Iako je bilo ukupno 13 točaka dnevnog reda, najzanimljivija je bila tema iz resora zdravstva jer je i najaktualnija.
Razgovaralo se i o nedostatku pedijatara, pa je resorni pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna, otkrio kako je pedijatar dr. Damir Letinić sklopio ugovor s HZZO-om na četiri sata, ali se javilo tek 50-ak djece.
Bilo je riječi i o financiranju zdrastvenih ustanova na području Zadarske županije u ovoj godini. Naime, Vlada je za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko devet milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.
Župan Longin je potom najavio kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi bit gotovi u roku od godine dana.
Na novinarsko pitanje i o nedostatku dežurnog stomatologa vikendom, kojeg Zadarska županija nema već godinama, pročelnik Maruna je objasnio kako je u pitanju odluka HZZO-a prema kojoj dežurnog stomatologa imaju samo veći gradovi kao što je Zagreb, Rijeka, Split i Osijek.


Nema potrebe za dežurnim stomatologom
– Mi imamo nadstandard za dežurnog pedijatra, ali je procijenjeno da bi 250.000 kuna godišnje bilo puno za dežurstvo stomatologa, za kojim se pokazuje potreba do dva puta mjesečno. I Grad Zadar je procijenio da bi zbog male zainteresiranosti navedeni novac bilo bolje utrošiti za prevenciju karijesa kod djece, naglasio je Maruna.
Nikica Miletić, pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom pohvalio se kako je Zadarska županija u posljednje dvije godine dobila sedam vrijednih nekretnina naglašavajući kako se Županija uspjela uknjižiti i na zemljišne čestice budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje koji se prostire na 46 tisuća metara četvornih i čija je vrijednost procijenjena na preko šest milijuna kuna, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić izvjestio je kako Županija i ove godine izdavaja novac za potpore događanjima u turizmu.
– To nam je jako bitno i ovaj vid potpore je pao na jako plodno tlo i to što me posebno veseli, ne samo na obali, već i u zaleđu. Cilj nam je svima cjelogodišnji turizam. Nisu nam cilj brojke, nego kvaliteta i stoga zbilja pozdravljam i svesrdno podupirem ovu akciju, rekao je župan Božidar Longin.




BOLNICI 9 MILIJUNA KUNA
Županija će najveći iznos, od oko 9 milijuna kuna, proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo