Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Već su pronađeni svi dokazi potrebni za istragu

29.01.2020. 07:45


U ponedjeljak poslijepodne poduzete su intenzivne mjere traganja za jednim nestalim pilotom te helikopterom i za dijelovima i dokazima koji bi mogli poslužili u razotkrivanju uzroka ove nesreće. Tragali smo na površini, u podmorju, iz zraka i ispod mora, a koristili su se resursi Ministarstava mora, policije i Hrvatske vojske. Tako je u ponedjeljak poslijepodne sonarom ribarska inspekcija pretraživala podmorje i nije uočena olupina helikoptera. Međutim, u poslijepodnevnim satima uključeno je i autonomno podvodno vozilo Hrvatske vojske koje je cijelo poslijepodne i noć pretraživalo podmorje senzorima. Ti podaci su analizirani te se tijekom noći došlo do nekoliko točaka za koje se pretpostavilo da bi mogli biti ostaci helikoptera te je u utorak ujutro izvršen zaron ronioca specijalnih snaga i ratne mornarice. Oni su u prvom zaronu našli olupinu helikoptera i uočili mrtvo tijelo pilota u helikopteru. Nakon toga je u koordinaciji s policijom dogovoren zaron policijskih ronioca koji su izvršili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te isplovili mrtvo tijelo na površinu, koje je zatim dovezeno do obale gdje je izvršen očevid i odvezeno je u Opću bolnicu Šibenik na Odjel patologije, pojasnio je jučer, na konferenciji za novinare, održanoj u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadir Krešo Tuškan, koji je detaljno objasnio tijek pronalaska i izvlačenja tijela drugog pilota, natporučnika Tomislava Baturine.


Akcija izvlačenja se nastavlja
Uz njega su bili i glavni zrakoplovni istražitelj RH Mario Počinok, koji je ujedno i čelnik povjerenstva za istraživanje kojega je imenovao ministar obrane Damir Krstičević, kao i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Michael Križanec. Dodao je kako su do sada izvučena tri veća dijela olupine na brod HRM-a, te je akcija prekinuta zbog noći. Akcija se nastavlja i danas za kada se očekuje da će svi dijelovi helikoptera biti izvučeni. Za kraj je rekao kako je cijela zadaća koordinirana na svim razinama na čelu s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, policijom, vojnom policijom i zahvalio se svim službama koje su pomogle, kao i građanima koji su priskočili u pomoć.


»Naša temeljna zadaća je utvrđivanje svih uzroka i okolnosti koje su dovele do pada zrakoplova, kao i dobivanje analiza, ali i davanja preporuka kako se ovakve situacije ne bi više ponavljale
Mario Počinok, glavni zrakoplovni istražitelj RH




– Na temelju Pravilnika o istraživanju nesreća formirano je povjerenstvo u čijem su sastavu zrakoplovni istražitelji samostalne službe za vojni zračni i morski promet i najrelevantniji zrakoplovni stručnjaci iz održavanja zrakoplovstva. Naša temeljna zadaća je utvrđivanje svih uzroka i okolnosti koje su dovele do pada zrakoplova, kao i dobivanje analiza, ali i davanja preporuka kako se ovakve situacije ne bi više ponavljale. Povjerenstvo će tijekom svog rada koristiti i sve resurse domovinske sigurnosti. Treba naglasiti kako se i američka strana ponudila za pomoć, što nije isključeno da ćemo prihvatiti, najavio je potencijalnu suradnju s Amerikancima Počinok, istaknuvši kako je istraga u prvoj fazi i kako još nema konkretne odgovore. Dodao je kako bi istraga mogla trajati i do godinu dana dok se ne utvrde sve okolnosti nesreće.


​Amerikanci ponudili pomoć
Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a naglasio je kako su se tijekom jučerašnjeg dana koncentrirali na pružanje pomoći obiteljima pilota i na organizaciju dostojanstvenog ispraćaja.
– U četvrtak će biti komemoracija u 11 sati u HNK-u u Zadru, nakon čega slijedi ispraćaj bojnika Marina Klarina na Gradskom groblju u 14 sati u Zadru. Posljednji ispraćaj kolege Tomislava Baturine bit će u petak u Vrlici. Aktivnosti smo smanjili na najmanju moguću mjeru i fokusiramo se na pomoć, razgovor i podizanje morala najmlađim kolegama, kadetima, ali i ostalima u eskadrili. Naime, svi smo duboko pogođeni ovog nesrećom. Ona je tragična za ratno zrakoplovstvo, ali je nemjerljiva za obitelji naših kolega, rekao je Križanec.


»Koncentrirali smo se na pružanje pomoći obiteljima pilota. U četvrtak će biti komemoracija u 11 sati u HNK-u u Zadru, nakon čega slijedi ispraćaj bojnika Marina Klarina na Gradskom groblju u 14 sati
Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a


Dodao je kako je HRZ stupilo u kontakt s Američkom vojskom da vide kako sačuvati određene dokaze, kako s njima rukovati i gdje ih poslati kako bi se iz njih izvukle određene analize, a o čemu će odlučiti povjerenstvo i istražitelji. Križanec je najavio kako su nađeni svi materijalni dokazi, kao i digitalni mediji iz kojih će pokušati izvući dokaze, a što će se morati napraviti u posebnim centrima koji su eksperti za to jer su ostaci nađeni u moru.


Nije viđena eksplozija helikoptera
​Inače, Počinok je potvrdio kako je helikopter letio visinom brišućeg leta, što je na visini od 0 do 100 metara. Dodao je kako nije bila viđena eksplozija helikoptera, već je letjelica pala u more, te kako je policija izuzela i nadzorne kamere na obali kako bi što bolje mogli rekonstruirati što se točno dogodilo. Istaknuo je kako su našli »fly data recored«, svojevrsnu crnu kutiju u helikopterima, koja bi trebala pomoći u razjašnjavanju ovog slučaja.
Sva trojica još su jednom izrazili sućut i žaljenje zbog ovog tragičnog događaja te su najavili kako je još rano za davanje detaljnijih odgovora o tome što se točno dogodilo.