Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IDENTITET I PREPOZNATLJIVOST Nova ribarnica i dječje igralište s elementima maritimne tematike vrijedni 2 milijuna kuna

28.01.2021. 15:04


Općinsko središte Ražanac, malo primorsko naselje smješteno podno Velebita, na južnoj strani Podvelebitskog kanala, naselje je na moru, koje usprkos poznatoj ražanačkoj buri, živi od mora, bolje reći od plodova mora i turizma.
– Upravo zbog navedenog pred nama su dva značajna projekta, izgradnja ribarnice koja će biti uređena po najsuvremenijim standardima, te dječjeg igrališta opremljenog elementima maritimne tematike, ističe Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac.
Vrijednost projekata s ishođenjem potrebne dokumentacije iznosi oko dva milijuna kuna. Dječje igralište će se izgraditi na ražanačkoj obali u vrijednosti od 315.545 kuna, dok će se ribarnica izgraditi kod ambulante, a vrijednost projekta je 1.372.770 kuna.


Bespovratna EU sredstva
– Riječ je o bespovratnim EU sredstvima dobivenim apliciranjem na FLAG Tri mora, lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu koja djeluje na području sedam jedinica lokalne samouprave (Grad Obrovac, općine Jasenice, Novigrad, Posedarje, Poličnik, Ražanac, Starigrad), navodi Miletić.
Projekt ribarnice aplicirala je Općina, dok su projekt dječjeg igrališta zajednički aplicirali Turistička zajednica na čijem je čelu Ante Miletić i Općina.
– U zajedničkom projektu dječjeg igrališta udio TZO-a Ražanac iznosi 41.312,50 kuna, a Općine Ražanac 274.232,50 kuna, precizan je načelnik Nikola Miletić koji je na dosadašnjoj plodonosnoj suradnji pohvalio svog prezimenjaka Antu.
Cilj projekta dječjeg igrališta je opremanje elementima maritimne tematike i postavljanje edukativnih tabli duž 800 metara šetnice.


Tradicijska maritimna baština
– Aplicirajući zajednički projekt vodila nas je ideja da će se izgradnjom igrališta i postavljanjem edukativnih tabli na najbolji mogući način informirati djeca i lokalno stanovništvo o očuvanju tradicijske maritimne baštine te dobrobiti konzumiranja ribe i školjki od malih nogu, o vrstama ribe koje obitavaju na području Općine Ražanac i FLAG-a Tri mora, tehnikama izlova ribe s čime će se doprinijeti prepoznatljivosti ribarske baštine i ribarstva, naglašava ražanački načelnik.
Igralište će biti opremljeno sa spravama koje će djeci svih uzrasta omogućiti sigurnu igru, druženje na svježem zraku i razvijanje motoričkih sposobnosti. Nadalje, na igralištu će se postaviti i antistres gumena podloga koja omogućuje sigurnu igru.
– Ražanac je općina koji sustavno ulaže u djecu, u njihovo bezbrižno i kvalitetno odrastanje. Cilj je promovirati važnost boravka na otvorenom, bavljenja sportom i kvalitetnog druženja s vršnjacima kao sastavnog dijela odrastanja, kaže Miletić.
Opći cilj projekta ribarnice je, kaže on, osiguranje potrebne infrastrukture za razvoj ribarstva i akvakulture kroz izgradnju i modernizaciju infrastrukture za olakšanu potporu dionicima na području FLAG-a Tri mora.




Ribarske povlastice
– Gledajući cjelokupno područje FLAG-a Tri mora, analizom situacije pokazalo se kako na području Općine Ražanac prema podacima Uprave ribarstava ima najveći broj ovlaštenika ribarskih povlastica. U razgovorima s gospodarskim subjektima iz sektora marikulture i akvakulture te ovlaštenicima povlastica došlo se do zaključka da je na području Ražanca neophodna jedna suvremena ribarnica koja zadovoljava tehničke, higijenske i veterinarske uvjete, naglašava Miletić.
Svrha projekta je poboljšanje usluga u distribuciji svježih i prerađenih proizvoda ribarstva te povećanje održivosti sektora ribarstva na području kako Općine Ražanac tako cijelog FLAG-a područja.


Valorizacija općinskog prostora
– Kako na cijelom teritoriju koji se nalazi unutar obuhvata FLAG-a Tri mora ne postoji adekvatno opremljena i uređena ribarnica koja zadovoljava veterinarske i higijenske uvjete, činjenica je da će se projektom poboljšati kvaliteta proizvoda iz sektora ribarstva te omogućiti bolja distribucija svježe ulovljene ribe i školjkaša, objašnjava Miletić.
Projekt će, kaže on, utjecati na stvaranje dodane vrijednosti ribarskim proizvodima akvakulture na području FLAG-a Tri mora izgradnjom i zaštitom tržišta lokalnih proizvoda.
– Uređenjem ribarnice planira se ostvarit i novi vizualni identitet i prepoznatljivost čime će se valorizirati prostor Općine Ražanac kao mjesto koje prvenstveno omogućuje razvoj djelatnosti ribarstva i akvakulture, ali neposredno i razvoj drugih djelatnosti ponajprije turizma, zaključuje načelnik Miletić.