Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NAKON ANALIZE Svi osnovci 1. veljače vraćaju se u školske klupe

28.01.2021. 10:30


Od ponedjeljka 1. veljače učenici osnovnih škola Zadarske županije nastavu će pohađati po A modelu koji predviđa nastavu u školi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Odluka je ovo donesena nakon jučerašnje analize situacije koju Županijski stožer civilne zaštite redovito provodi sa zadarskim epidemiolozima uvažavajući, naravno, i prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Naime, ministar Radovan Fuchs u ponedjeljak se sastao s epidemiolozima te je i nakon konzultacije s premijerom Andrejem Plankovićem zaključeno kako je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno dobra da se od ponedjeljka može ići u postupno otvaranje škola. S obzirom da je Ministarstvo u stalnom kontaktu s županijama, a one s ravnateljima, ocijenjeno je kako nema više zapreka za prelazak na A model. Učenici srednjih škola pak ostaju na C modelu, ponajprije zbog autobusnog prijevoza u kojemu nije moguće pridržavati se epidemioloških mjera kao što je to moguće u učionicama.


U dogovoru s ravnateljima
O najnovijoj odluci Županijskog stožera civilne zaštite njen načelnik Šime Vicković kaže:
– Stav Zadarske županije o održavanju nastave u školama kojima je Županija osnivač je da u razdoblju od 1. do 12. veljače sve osnovne škole prijeđu sa C modela na A model, a srednje bi škole nastavu pratile kao i dosad. Završni razredi po A modelu, a svi ostali po C modelu, dok bi se praktična nastava odvijala na redovan način kako bismo vidjeli kako će se razvijati epidemiološka situacija ta prva dva tjedna u veljači, kaže Vicković.
S obzirom na to da je u stalnom kontaktu s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, načelnika smo pitali kako oni komentiraju ovu odluku, odnosno slažu li se da njihovi učenici pohađaju nastavu u učionicama.
– Ravnatelji škola i inače nam mogu predlagati model održavanja nastave, o čemu su nas ovih dana sami izvijestili, a Županijski stožer priprema dopis Nacionalnom stožeru i Ministarstvu znanosti i obrazovanja o odluci koju smo danas donijeli o načinu pohađanja nastave, ističe načelnik.
Povratak u školske klupe znači i gužve u autobusima s obzirom da dio učenika osnovnih škola koristi autobusni prijevoz, a osobito učenici završnih razreda srednjih škola. Gradski stožer dosad je osiguravao redovite kontrole u autobusima šaljući ophodnje Civilne zaštite u nadzor najprometnijih linija. Vicković najavljuje kako će kontrole u autobusima biti osigurane i od 1. veljače.


Kontrole po autobusima
– Svakako ćemo poslati redare jer dolazi do velike koncentracije učenika koji iz svojih sredina putuju u školu u Zadar te će Gradski stožer kontrole kvalitetno organizirati kao i dosad kako bi učenici poštivali sve epidemiološke mjere za vrijeme vožnje. Jer u školama su propisi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobro riješeni i moguće je držati razmak, ali u autobusima je to ipak teže, pojašnjava Vicković, komentirajući i najnoviju epidemiološku situaciju u našoj županiji.
– Ona je izuzetno dobra, zbog toga smo i donijeli ovakvu odluku o pohađanju nastave A modelom s obzirom da i današnji rezultati testiranja s 29 pozitivnih od 209 uzoraka govore da smo na zaista dobrom putu, zaključuje načelnik Županijskog stožera.
Što se tiče maturanata, oni će nastavu pohađati u svojim školama jer im predstoji državna matura te je ocijenjeno kako se putem online nastave ne bi mogli kvalitetno pripremiti. Za njih će se nastava stoga održavati uz pojačane epidemiološke mjere, no njih je vrlo lako osigurati budući da učenici prvih, drugih i trećih razreda ostaju na C modelu.