Fain: Ublažio bih sva epidemiološka ograničenja vezana za putovanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
UHPA inzistira na ujednačavanju uvjeta prelaska granica u cijeloj E
Svakako bih ublažio sva epidemiološka ograničenja vezana za putovanja, kako bi se globalno putničko tržište napokon ustabililo i počelo oporavljati. Hrvatska, kao zemlja koja uvelike ovisi o turističkoj industriji i slobodnom kretanju ljudi, svakako bi trebala razmišljati o svojoj poziciji na globalnom turističkom tržištu u narednom vremenu, kazao je Fain
Vedran SITNICA
Hrvatskom gospodarstvu turizam je vrlo važan

Nakon što su svjetska turistička organizacija i Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora prije nekoliko dana upozorili kako ograničenja putovanja ne funkcioniraju kako treba te ne pridonose poboljšanju globalne epidemiološke situacije, svoje mišljenje iznio nam je i Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Ujednačiti uvjete prelaska granica

Naime, dvije organizacije traže da se ograničenja potpuno ukinu ili ublaže, kako bi se globalna kretanja mogla ustabiliti, te kako bi moglo doći do porasta turističke industrije i gospodarskog rasta. Za trenutačne su mjere kazali kako su kontraproduktivne, te kako su u neznatnoj mjeri doprinijele sprječavanju globalnog širenja pandemije koronavirusa, dok su paralelno nanijele veliku gospodarsku štetu, naročito zemljama u razvoju. I Fain je mišljenja kako se ograničenja trebaju liberalizirati, naročito za pojedince kojima posao ovisi o putovanjima.
- Kao netko tko predstavlja putničke agencije svakako bih ublažio sva epidemiološka ograničenja vezana za putovanja, kako bi se globalno putničko tržište napokon ustabilio i počelo oporavljati. Hrvatska, kao zemlja koja uvelike ovisi o turističkoj industriji i slobodnom kretanju ljudi, svakako bi trebala razmišljati o svojoj poziciji na globalnom turističkom tržištu u narednom vremenu, kazao je Fain i podsjetio kako se normalan život, te protok ljudi i dobara trebaju nastaviti unatoč pandemiji koronavirusa.
- Nažalost, nismo mi ti koji odlučujemo. Ono na čemu inzistira UHPA i naša krovna europska udruga ECTAA su ujednačeni uvjeti prelaska granica u cijeloj Europi, jer kada se govori o mjerama sprječavanja širenja virusa, ograničavanje putovanja nije učinkovito. Prekidanje linija putovanja zapravo donosi više štete nego koristi, posebno u destinacijama kao što je Hrvatska, koje osim turistički, svjetske destinacije spajaju i u poslovnom i ekonomskom aspektu. Kada bi postojale jasno utvrđene preporuke za putovanja, naši bi se klijenti sigurno lakše odlučili otići na putovanje, istaknuo je Fain.

Pokretanje globalnog turističkog sektora je imperativ

Upravo je problematika neujednačenih epidemioloških pravila na području EU jedan od kamena spoticanja. Neke su se zemlje članice EU već oglušile na prijedlog Europske komisije da digitalne COVID potvrde traju devet mjeseci i to bez primanja booster doze i skratile valjanost istih na sedam mjeseci ili čak kraće. Sporni su i zahtjevi za ulazak u pojedine zemlje, koje više ne priznaju samo valjane COVID putovnice kao uvjet za ulazak u zemlju, već i od cijepljenih putnika ili onih koji su bolest preboljeli i na temelju toga stekli potvrdu, traže dodatno testiranje kao uvjet ulaska u zemlju. O ovom problemu Fain kaže kako su pravila imala smisla dok su se ona uvažavala, tj. dok su vrijedila pravila da se s važećom COVID potvrdom može slobodno putovati.
- Nakon što su neke zemlje EU počele uz važeću COVID potvrdu tražiti i dodatne testove, sve su inicijative izgubile su svoj smisao, jer su zemlje same sebe stavile u nepovoljnu situaciju za inozemne putnike otežavajući im svakodnevni život i posjete stranim zemljama, umjesto da im se za boljitak svog gospodarstva, uz minimalna, ali nužna ograničenja omogući nesmetan prelazak granice, rezimirao je Fain.
Ponovno pokretanje globalnog turističkog sektora je imperativ, jer se tako pokreće oporavak gospodarstva i uspostavlja kurs prema što skorijem izlasku iz ekonomske krize. Putnicima i poslovnim ljudima potreban je ujednačen i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za nadolazeću turističku sezonu, što znači uspostava jedinstvenih pravila o važenju COVID putovnica i uvjetima prelaska granice.

Naše gospodarstvo uvelike se oslanja na turizam

- Uvođenje ujednačenih pravila za putovanje na području EU prvi je i osnovni uvjet stabilizacije tržišta putovanja. Teško je planirati putovanje kada ne znate koju će mjeru postaviti koja država u kojem razdoblju. Recentna su događanja dokazala kako se ta pravila brzo mijenjaju i promptno stupaju na snagu, tako da se svatko može naći u situaciji da u zadnji čas mora udovoljavati uvjetima svog puta, mijenjati već ugovorene planove i u zadnji čas žuriti ispuniti nove uvjete za prelazak granice ako želi raditi i normalno živjeti, upozorio je Fain te kazao kako su trenutno važeća ograničenja turističkom sektoru, a napose turističkim agencijama i turoperatorima, donijela ogromne gubitke.
- Nažalost, uspoređujući prosinac 2019. godine i prosinac 2021. godine osjetili smo ogroman pad, koji se naravno dogodio uslijed ograničenja putovanja, tj. promjena mjera koje su konkretno Austrija i Italija postavile na svojim granicama. Za sada se ta ograničenja ne osjete kod rezervacija za sezonu, barem što se tiče individualnih gostiju i nadamo se da će tako i ostati. No, situacija se vrlo brzo može promijeniti nagore, što smo već vidjeli. Rezervacije stižu, pa se naglo otkazuju, ovisno o promjenama pravila i epidemiološkoj slici u pojedinoj destinaciji. U takvoj se situaciji dionici turističke industrije nikako ne mogu opustiti i planirati svoje poslovanje, istaknuo je Fain.
Sada je više nego ikada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada, kako bi se osigurala jasna, sigurna i dosljedna pravila te steklo trajno povjerenje putnika i spasila predstojeća ljetna sezona i u konačnici osigurao siguran gospodarski oporavak.
- Hrvatska je po tom pitanju u specifičnoj situaciji, pošto se naše gospodarstvo uvelike oslanja na turizam. Znamo da je turizam jedan od pokretača gospodarstva, jer je njegov udio u nacionalnom BDP-u jako velik i sigurno je da uvelike pridonosi oporavku gospodarstva. Nesigurno je i neprofesionalno oslanjati se jedino na dobru lokalnu epidemiološku sliku, jer Hrvatska, kao članica EU egzistira u većem sustavu, koji bi svim građanima trebao omogućiti što ugodniji i lakši život sa što manje prepreka i ograničenja, zaključio je Fain.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno