Hrvatski branitelji bili su odlučni i spremni položiti život za domovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Škabrnji obilježena 29. obljetnica pogibije Denisa Špike i Dragana Gulana
Pripadnik Otočkog bataljuna Denis Špika i vojnik 7. domobranske pukovnije Dragan Gulan poginuli su na Ražovljevoj glavici u Škabrnji 27. siječnja 1993. Hrvatska vojska je u VRO-u Maslenica oslobodila Škabrnju, ali su u tome mjestu nekoliko dana nakon toga neprijateljske snage izvele snažan protunapad
Toni PERINIĆ
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju Denisu Špiki i Draganu Gulanu na Ražovljevoj glavici u Škabrnji

Prigodnim komemorativnim programom na Ražovljevoj glavici u Škabrnji, obilježena je 29. obljetnica pogibije pripadnika Otočkog bataljuna Denisa Špike i vojnika 7. domobranske pukovnije Dragana Gulana u Vojno – redarstvenoj operaciji Maslenica. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prethodila je sveta misa zadušnica koju je u župnoj crkvi Velike Gospe predvodio župnik don Ivan Rončević.
Zahvalnost i duboko poštovanje prema svim poginulim pripadnicima Domovinskog rata svojim prisustvom iskazale su njihove obitelji, braniteljske udruge, izaslanstva, građani, ali i učenici Osnovnih škola iz Škabrnje, Zadra i Sali. U Vojno – redarstvenoj operaciji Maslenica, kao zapovjednik Otočkog bataljuna sudjelovao je Joško Pulja, koji kaže kako su na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje pružali maksimalni otpor prema agresoru, koji je pak »tukao« sa svih strana.

Doprinos Otočkog bataljuna

- Na Ražovljevoj glavici, u Škabrnji dogodio se prvi protunapad, pokušali smo se obraniti, ali to nažalost, nije bilo moguće. Tijekom te akcije poginuli su naši suborci Denis Špika i Dragan Gulan, a svi ostali branitelji bili su ranjeni. Pružen je maksimalan otpor, ali napadani smo sa svih strana – iz Biljana, Trljuga i Nadina, ističe Pulja i dodaje kako su članovi Otočkog bataljuna, vođeni ljubavlju prema domovini, sve snage usmjerili prema obrani i očuvanju teritorija.
- Oko 1800 branitelja s otoka sudjelovalo je u obrani domovine kroz Otočki bataljun. Naš ratni put započeo je u Poličniku, 1. siječnja, a završio u VRO-u Oluja, 1995. godine na jugu. Prošli smo sve akcije, tako da smatram kako smo dali značajan obol u Domovinskom ratu, smatra zapovjednik Pulja.
Ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade iz Šibenika, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar mišljenja je kako su branitelji dali sve od sebe u akciji Maslenica, unatoč manjem broju ljudstva od agresorske vojske.
- Hrvatski branitelji učinili su sve, mi smo strateške ciljeve koji su bili zadani operacijom Maslenica i ostvarili, a to je bilo povezivanje sjevera i juga Hrvatske, oslobađanje zrakoplovne baze Zemunik i Novskoga ždrila, govori nam umirovljeni brigadir Kotlar opisujući početke planiranja operacije Maslenica, kao i sam tijek akcije.

«Gamad neće proći!«

- U svakom planiranju vojnih operacija, posebno napadajnog dijela, broj ljudstva mora biti 3:1 u korist onoga koji vodi napadajna borbena djelovanja. Mi smo u VRO-u Maslenica imali 3960 hrvatskih vojnika, sa suprotne strane bilo je 4400 vojnika, a također, smo bili inferiorni i u vojnoj opremi. Nakon naše operacije, imali smo pokušaj vraćanja teritorija od strane srpskog agresora, gdje su oni tada doveli najjače snage koje4 su u tom trenutku imali – vojnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine te iz okupiranih dijelova Hrvatske, sve snage su bile koncentrirane na ovo područje. U fazi stabilizacije bojišnice, što je trajalo oko dva mjeseca, Hrvatska vojska izgubila je 127 branitelja, a agresorska vojska 495 pripadnika, nabraja umirovljeni brigadir Danijel Kotlar i na pitanje kakve osjećaje u njemu budi sjećanje na događaje iz Domovinskog rata odgovara:
- Svako obilježavanje događaja iz Domovinskog rata podsjeća me na hrabre momke koji su bili odlučni i spremni položiti život za domovinu. Svjedočio sam nebrojenim junaštvima i spremnosti na žrtvu hrvatskih branitelja tih dana na cijeloj bojišnici akcije Maslenica. Zadnja Špikina rečenica koja i danas odzvanja u mojim ušima bila je: »Gamad neće proći!«, prisjeća se brigadir Kotlar.
Prigodni program, tijekom kojeg je nastupila klapa učenika Benja iz zadarske Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, moderirao je poznati saljski knjižničar i teolog Ante Mihić koji se prisjetio posljednjeg susreta s Denisom Špikom i u svom, prepoznatljivom, filozofskom stilu istaknuo kako su svi branitelji u svom srcu bili pjesnici.

Obljetnica rušenja škabrnjske crkve

- Tik do smrti nastaje šutnja i brzo zbrajanje događaja u životu. Kad sam s Denisom komunicirao onda je rekao: »Mali sviraj ti nama božićne pisme«, jer svi ti naši branitelji koji su svoj život dali za komad ove škrte zemlje bili su u svom srcu pjesnici, a pjesnik je čovjek koji spoznaje što je to život, a što je to smrt, rekao je Mihić.
Riječ zahvale uputio je i načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, koji je naglasio važnost obilježavanja svih žrtava Domovinskog rata koje su svojom krvlju osigurale neovisnost i slobodu Hrvatske.
Dan nakon godišnjice pogibije branitelja Gulana i Špike, obljetnica je rušenja župne crkve Uznesenja Marijina u Škabrnji, koju su pobunjeni Srbi do temelja porušili prije trideset godina, 28. siječnja 1992. godine. Kao podsjetnik na taj strašan dan za vjernički puk Škabrnje, u crkvi se časti oskvrnjeni kip Velike Gospe kojem je sjekirom odrubljena glava. Novu župnu crkvu, izgrađenu uz pomoć Vlade RH, Zadarske nadbiskupije i vjernika u domovini i iseljeništvu, 2004. godine blagoslovio je blagopokojni nadbiskup Ivan Prenđa.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)