Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dragovoljnim ročnicima tisuću kuna manje

27.02.2012. 23:00
Dragovoljnim ročnicima tisuću kuna manje


Ministar obrane Ante Kotromanović krenuo je, čini se, ozbiljno u uštede: nakon što je Ministarstvo obrane, radi štednje, na papiru preustrojeno, u MORH-u sada razmatraju i mogućnost ukidanja beneficiranog radnog staža zaposlenicima koji nisu dio profesionalnih postrojbi te istovremeno smanjenja mjesečne naknade za ročnike na dragovoljnom odsluženju vojnog roka. Informaciju o ovim planovima štednje u sustavu obrane objavio je portal Defender.hr, a neslužbeno nam je potvrđena i u MORH-u.
Ukidanje beneficiranog radnog staža, gdje se 12 mjeseci rada računa u staž osiguranja kao 15 mjeseci, ne bi se odnosilo na ljude na terenu, nego “administrativno” osoblje, pri čemu, primjerice, Defender spominje zaposlenike Hrvatskog vojnog učilišta te počasnu zaštitnu bojnu. No, konkretne i odmah primjenjive uštede MORH bi mogao ostvariti smanjenjem mjesečne naknade ročnicima koji dragovoljno služe vojni rok.
Oni trenutno imaju pravo na 2.660 kuna mjesečno. Ubuduće bi, pak, dobivali 1.500 kuna. To znači da bi na jednom kontingentu dragovoljnih ročnika MORH mjesečno uštedio oko 330 tisuća kuna. S obzirom da ove godine planiraju da će prisegu položiti ukupno 700 ročnika koji služe po dva mjeseca, ušteda u ovoj godini mogla bi biti i do 1,4 milijuna kuna. U MORH-u su uvjereni da smanjenje naknade neće presudno utjecati na interes mladih ljudi za služenje vojnog roka.
“Sve drugo im je plaćeno. Imaju smještaj, prijevoz, putne troškove, zdravstveno osiguranje, svu potrebnu odjeću i obuću, a većina ih kasnije i ulazi u sustav”, istaknuo je naš izvor iz MORH-a.
Ovi planovi samo su dio širih ušteda koje novi ministar namjerava provesti u MORH-u. Prvi korak ka tome bilo je donošenje nove uredbe o unutarnjem ustrojstvu kojom je broj radnih mjesta smanjen s potencijalnih 1.715 na maksimalnih 1.115, a broj mogućih rukovoditelja s 250 na 160. Takvim planiranim preustrojem MORH želi uštedjeti 134,9 milijuna kuna godišnje.