Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zastave, simboli i himne manjina ponovno pred Skupštinu

27.02.2012. 23:00
Zastave, simboli i himne manjina ponovno pred Skupštinu


U prijedlogu odluke formulaciju „poslovna zgrada” koja je vijećnicima bila nejasna zamijenili smo riječju „zgrada”, a formulaciju „himna i/ili svečana” pjesma ostavili smo takvom kakva je bila, izvijestio je Ivica Erlić, predsjednik Odbora za Statut i Poslovnik


Na sljedećoj sjednici Županijske skupštine pred vijećnicima će se ponovno naći prijedlog dopune Statuta kojim se reguliraju prava nacionalnih manjina na intoniranje himne, isticanje zastave i upotrebu simbola.
Politička sapunica
Riječ je o odluci čije se donošenje, iako je riječ o jednostavnom usklađivanju Statuta s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, pretvorilo u političku sapunicu. Naime, statutarna dopuna treba samo akceptirati ono što je u Ustavnom zakonu već regulirano i propisati kako nacionalne manjine koje djeluju na području Zadarske županije imaju pravo u svečanim prigodama uz hrvatsku himnu intonirati i himnu ili svečanu pjesmu nacionalne manjine, kako u zaglavljima službenih dokumenata i pečatima svojih organizacija mogu isticati simbole svoje nacionalne manjine te kako uz hrvatsku zastavu u svečanim prigodama, kao i u slučaju dana žalosti, mogu istaknuti i zastavu nacionalne manjine.
Na prosinačkoj sjednici Županijske skupštine spomenuta dopuna Statuta bila je uvrštena u dnevni red, ali je povučena jer vijećnicima HDZ-a pojedine formulacije nisu bile jasne. Željko Lončar je tražio pojašnjenje značenja termina „poslovna zgrada” kod odredbe kojom se propisuje kako nacionalne manjine mogu na poslovnim zgradama u kojima vijeća ili predstavnici nacionalnih manjina imaju sjedišta isticati zastave, a Radoslava Bobanovića je zanimalo što znači termin „prilagođeni tekst” spomenut u vezi sa srbijanskom himnom „Bože pravde” koju, po odobrenju Savjeta za nacionalne manjine, srpska manjina u RH može u svečanim prilikama intonirati nakon himne RH.
Pritom treba reći da se u statutarnoj dopuni ne donosi odluka o tome koju će himnu ili svečanu pjesmu pojedina nacionalna manjina intonirati te je ovaj upit bio vezan, ne uz odluku o kojoj je Skupština trebala glasovati, već uz dopis Savjeta za nacionalne manjine Zadarskoj županiji koji je vijećnicima dostavljen kao prilog uz odluku.
 Kozmetički zahvat
Formulacija „prilagođeni tekst” kod himne „Bože pravde”, kako je potom za naš list pojasnio predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije Veselko Ćakić, koji obnaša i funkciju potpredsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH, odnosi na izbacivanje spominjanja kralja iz originalnog teksta. Osim što nema ovlasti odlučivati o himni ili svečanoj pjesmi, Skupština nema ovlasti niti donositi odluke o izgledu zastave ili drugih simbola nacionalnih manjina, već je to u opisu posla Savjeta za nacionalne manjine.
– U prijedlogu odluke formulaciju „poslovna zgrada” koja je vijećnicima bila nejasna zamijenili smo riječju „zgrada”, a formulaciju „himna i/ili svečana” pjesma ostavili smo takvom kakva je bila. Stava sam da je to u redu i da je opravdano, jer ima nacionalnih manjina koje od Savjeta nisu zatražile da im za korištenje odobri himnu matične države, nego drugu pjesmu i nema razloga zašto bismo mi bili protiv. Stručnim službama dali smo nalog da ovako izmijenjeni prijedlog odluke uvrste u dnevni red za sljedeću sjednicu Skupštine, izvijestio je nakon jučerašnje sjednice Odbora za Statut i Poslovnik Skupštine Zadarske županije njegov predsjednika Ivica Erlić (HDZ).
– Nadam se da će sada to vijećnicima biti u redu, iako je prijedlog odluke bio u redu i ranije, ali ga neki nisu pažljivo pročitali i nisu razumjeli, no nadam se da ovaj put hoće i da će prijedlog biti izglasan bez problema, rekao je Veselko Čakić (SDSS) koji je i sam vijećnik u Županijskoj skupštini.