Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zapuštena polja posljedica su vlasti HDZ-a na čelu s Lončarom

Autor: Nives Rogoznica

27.02.2013. 23:00
Zapuštena polja posljedica su vlasti HDZ-a na čelu s Lončarom

Foto: Zvonko KUCELIN



Načelnik Općine Poličnik hvali se da je vrijedno građevinsko zemljište u Poslovnoj zoni Grabi, s kompletnom infrastrukturom, prodavao po cijeni od sedam eura po metru četvornom. Tržišna cijena je najmanje 100 eura po metru četvornom, rekao je Marinović


Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) na lokalne će izbore u općini Poličnik izići samostalno, a kandidat za načelnika bit će predsjednik tamošnje podružnice Goran Marinović. Izvijestio je to predsjednik ŽO SHZ-a Miljenko Marić navodeći da će uskoro biti poznat i kandidat za njegova zamjenika.
Rekordna nezaposlenost
– Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik je ekonomska trauma, što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug i drugih poljoprivrednih dobara koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini. Neobrađena i zapuštena polja posljedica su vlasti HDZ-a na čelu s Davorom Lončarom, rekao je Goran Marinović, navodeći kako se broj nezaposlenih u ovoj općini popeo na rekordnih gotovo 400 osoba, dok je samo na poljoprivrednom dobru Lug na proizvodnji voća i povrća moglo biti zaposleno stotinjak osoba.
– Uništenje poljoprivrede se dogodilo jer su pojedinci, Hrvati, bez srama i samo zbog osobne koristi, pomoću kumova u Zadarskoj županiji kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju nekoliko puta skuplje. Ivan Strika je tako 1998. došao u vlasništvo imanja Lug, odnosno 36 hektara oranica prvoklasne zemlje. Farma Bokanjac je bila pravni sljednik PK Zadar i bila je u posjedu tog zemljišta i bezuspješno se protivila toj prodaji. Ovo je zemljište privatizirano pod puno nerazjašnjenih okolnosti. Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena, a nekretnine su došle u ruke pojedinaca bez pravnog temelja i prodane su u bescjenje. Prodaja zemljišta je išla preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom je potpisao tadašnji župan Šime Prtenjača. Farma Bokanjac, koja je otišla u stečaj, podnijela je tužbu i tražila je poništenje ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za dvije kuna po metru četvornom, iako je cijena bila šest DEM-a po metru četvornom. Sve aktivnosti oko prodaje imanja Lug vodila je Komisija za davanje u zakup i kupoprodaju zemljišta Zadarske županije. Uvidom u godišnji obračun proračuna Zadarske županije za 1998. godinu, vidljivo je da nigdje nema zabilježenog prihoda utrženog od te prodaje, a radi se o oko 670.000 kuna. Zato se postavlja pitanje je li Zadarska županija Ivanu Striki izdala fiktivnu potvrdu da su izmirene sve obveze i da se može knjižiti na poljoprivredno dobro Lug, čime je RH-a oštećena za više milijuna kuna, kazao je Marinović na konferenciji za novinare na kojoj je, ocjenjujući kako je zemljište u poslovnim zonama nerijetko predmet mešetarenje u svrhu stjecanja profita preprodajom, od države zatražio provođenje revizije prostornih planova kako bi se utvrdilo koliko je prostora predviđeno za poslovne zone i kako bi se površine poslovnih zona uskladile s realnim potrebama.
Preprodaja zemljišta, prazne hale
– Prostornim planovima općina i gradova u Zadarskoj županiji predviđene su 74 poslovne i ine zone s toliko prostora da bi se u njima moglo zaposliti više od milijun radnika, a cijela Zadarska županija ima 170.398 stanovnika. Načelnik Općine Poličnik hvali se da je vrijedno građevinsko zemljište u Poslovnoj zoni Grabi, s kompletnom infrastrukturom, prodavao po cijeni od sedam eura po metru četvornom. Svi su se nadali da će se pokrenuti proizvodnja i da će se ljudi zaposlili, ali tamo su samo prazne hale i vidljivo je da je tvrtkama koje su kupile zemljište u cilju bilo samo kupiti jeftino i skupo preprodati. Tržišna cijena zemljišta po sudskim vještacima i Poreznoj upravi za zone u Poličniku je minimalno 100 eura po metru četvornom. Država je prenijela pravo raspolaganja tim zemljištem na Općinu Poličnik, ali sigurno ne kao bezvrijednu imovinu, nego u namjeri da se tu ostvari proizvodnja. Općinska zemlja zauvijek je otišla u ruke privatnika. Po prostornim planovima u općini Poličnik je predviđeno sedam poduzetničkih zona ukupne površine 187,14 hektara i mnogi postavljaju pitanje zašto se Davoru Lončaru toliko žurilo rasprodati općinske terene jer će za atraktivnim terenima i u narednom razdoblju vladati interes, rekao je Marinović.