Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan ružičastih majica obilježen u školama u Zemuniku, Škabrnji i Zadru

28.02.2019. 13:41
Dan ružičastih  majica obilježen u  školama u  Zemuniku,  Škabrnji i Zadru


Povodom Dana ružičastih majica koji se svake godine obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači, a koji je posvećen prevenciji  vršnjačkog nasilja, provedene su aktivnosti iz lokalnog preventivnog  projekta "Sigurno ponašanje djece na internetu". U okviru ovih aktivnosti održana su predavanja u OŠ Zemunik i OŠ Vladimira Nazora Škabrnja te parlaonice u OŠ Bartola Kašića Zadar.
Tijekom predavanja policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske educirali su učenike sedmih  razreda navedenih škola o nedopuštenim ponašanjima i opasnostima s kojima se  mogu susresti kada koriste društvene mreže.
Posebna je pažnja posvećena sprječavanju svih oblika nasilja s posebnim osvrtom  na sprječavanje vršnjačkog nasilja putem modernih tehnologija tzv. Cyberbullying među djecom i mladima te na važnost prijavljivanja svake vrste nasilja.
Učenici su aktivno sudjelovali u provođenju predavanja, izlagali su  svoja razmišljanja o prednostima i nedostatcima korištenja društvenih  mreža..
Aktivnosti u OŠ Bartola Kašića obuhvatile su predavanja policijskih  službenika za prevenciju, predavanja liječnika i psihologa iz Službe za  mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo te parlaonice u kojima su  učenici okupljeni u dvije skupine branili svoje teze: Djeci treba dozvoliti  neograničeno korištenje interneta odnosno Djeci treba zabraniti korištenje interneta. Parlaonice su završile pitanjem:"Jeste li sigurni da  stvarno želite da vam se zabrani korištenje interneta?", upućenim učenicima koji su branili ovu tezu. U završnoj riječi većina učenika se složila  da bi bilo dobro da im se ograniči vrijeme provedeno na internetu.
Nakon parlaonice učenici su nastavili aktivnosti pod nazivom "Mali i  veliki u borbi protiv vršnjačkog nasilja" gdje su stariji učenici obučeni u  ružičaste majice, držeći za ruke mlađe učenike koji su nosili ružičaste  balone poslali poruku "Mi vas štitimo".
Nositelj projekta Sigurno ponašanje djece na internetu je Vijeće za  prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a aktivnosti se  nastavljaju danas u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru i to provođenjem  edukativnih predavanja policijskih službenika učenicima sedmih razreda.