Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZRAKOPLOVNI TEHNIČAR Devetero učenika Tehničke škole Zadar dobilo stipendije MORH- a

28.02.2019. 14:16
ZRAKOPLOVNI TEHNIČAR Devetero  učenika  Tehničke  škole  Zadar dobilo  stipendije  MORH- a


Tehnička škola u Zadru drugu godinu za redom potpisala je  ugovore o stipendiranju učenika trećih i četvrtih razreda, smjera zrakoplovni tehničar. Naime, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je od  početka drugog polugodišta školske godine 2017./2018. temeljem Odluke ministra obrane započelo s programom stipendiranja učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima za potrebe  MORH-a i OSRH. Pored Tehničke škole u Zadru, odluka se odnosi na zanimanje zrakoplovni tehničar za koje se učenici obrazuju i u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici.
MORH tako već dvije godine nudi učenicima ovih dviju škola stipendije u iznosu od 700 kuna za treće, odnosno 800 kuna za četvrte razrede,  a nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja stipendirani učenici se  kod njih odmah i zapošljavaju. Po ugovoru, stipendisti moraju ostati u  MORH-u duplo dulje od vremena koje provedu pod stipendijom, tj. ako  su bili stipendirani dvije godine, moraju raditi minimalno četiri.


Ukupno uručeno 22 ugovora
U tekućoj školskoj godini 2018./2019., ugovori su se uručili ukupno 22  učenika, 13 ugovora u ZTŠ Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i devet u TŠ  Zadar. Učenici 3. razreda Tehničke škole Zadar, smjera Zrakoplovni tehničar, koji su jučer potpisali ugovore o stipendiranju su: Duje Kučina,  Marko Beretin, Hrvoje Rogić, Matea Smolić, Dino Ninčević, Nikola Katuša, Mihovil Zupčić, Dino Glavan i Marko Zatezalo.
Brigadir Goran Huljev, zapovjednik središta za obuku u vojarni u Zemuniku, kazao je kako je prije tri godine krenula inicijativa o pribavljanju kadrova koji su iznimno deficitarni (piloti, zrakoplovni tehničari,  medicinari,…
– Projet je hvalevrijedan jer je vrlo sustavan. Omogućuje da OSRH, odnosno HV, dvije godine priprema ljude koji će ući u sustav. Samim time,  znamo tko nam dolazi, a to je jedan izuzetno obrazovan i kvalitetan kadar, kazao je Huljev dodavši kako će MORH, što se tiče budućnosti ovog  projekta, s njim nastaviti, odnosno s kadrovima koji budu zadovoljili uvjete, a to je prosjek ocjena, liječnički pregled, želja i motiviranost.


Stipendije i za pilote
Brigadir Huljev je naglasio kako je ovo prvi pilot projekt takve vrste te  kako će najvjerojatnije modus operandi biti primijenjen i za druge stvari.
– Prije nekoliko dana potekla je i inicijativa ispred pilotske škole da se  isti projekt primijeni i za pilote, tj. da se stipendiraju učenici 3. i 4. razreda srednjih tehničkih škola, koji su zainteresirani da postanu piloti, objasnio je naglasivši kako je riječ o deficitarnoj struci, te kako MORH mora  pronaći modele i načine kako zadovoljiti sve svoje potrebe za ovim izuzetno zahtjevnim kadrom. Na kraju je veliku zahvalu uputio i roditeljima  učenika stipendista, koji su također važna karika uspješnosti ovog projekta.
– Većina učenika 3. razreda je maloljetna pa umjesto njih ugovore potpisuju njihovi roditelji. Ono što smo zapravo dobili od njih je potpora i  našem projektu i njihovoj djeci. Time su im ukazali da je to dobar poziv,  veliki izazov, ali dobar put. Hvala vam što imate povjerenja u nas, zaključio je Huljev.




Nadamo se nastavku  projekta
Ravnatelj Tehničke Škole, Denis Prusac, otkrio nam je kako trenutačno  u školi, u smjeru zrakoplovni tehničar, imaju četiri razreda od oko 20 do  25 učenika, odnosnon ukupno njih 100-tinjak.
– Ovih devetero odabrano je prije svega jer su izrazili želju, ali i zadovoljili su i uvjete koje je MORH postavio, a to je minimalni dobar (3) uspjeh, zatim liječnički pregled, te motivacija. Nadam se da će se suradnja  nastaviti i s godinama i povećati, kazao je Prusac dodavši kako ova suradnja za Tehničku školu jako puno znači, ne samo zbog stipendiranja i  nastavka posla na tom radnom mjestu, već i zbog mogućnosti praćenja  tih učenika preko prakse u bazi u Zemuniku.
Jedina djevojka među ovogodišnjim stipendistima, Matea Smolić, odmalena je zaljubljena u zrakoplovstvo, što je i utjecalo na njezinu odluku  o daljnjem školovanju i budućem zaposlenju.
– Javila sam se što zbog znatiželje što zbog ljubavi prema zrakoplovstvu još od malih nogu, naravno putem filmova. Istraživala sam i kad  sam vidjela da u Zadru postoji smjer zrakoplovni tehničar, rekla sam si  „zašto ne?“, i upisala ga, kazala je Matea koja je na praksi u bazi u Zemniku od početka 2018., sviđa joj se i iako je jedina djevojka, ne osjeća se  tako jer su kolege prema njoj korektni i ravnopravni. Upravo zato što su  se u ovom poslu već počeli ostvarivati njezini snovi iz djetinjstva spram  zrakoplovstva, u njemu planira i ostati.


Stipendije su dobar temelj i  motivacija za ostanak u ovom poslu
Vedran Zekan, Franko Žunić i Matej Pranjić 2018. potpisali su ugovor o stipendiranju. Po završetku srednje škole završili su i dragovoljno služenje vojnog roka, nakon čega su došli u središte za obuku u Zemunik, na specijalističku obuku nakon koje su i službeno postali pripadnici Oružanih snaga. Oni su sad vojnici, zrakoplovni  tehničari, koji rade u eskadrilama aviona, helikoptera i u protupožarnoj eskadrili, za  što i dobivaju plaću. Iako su trenutačno zrakoplovni tehničari, oni mogu već sutra  upisati fakultet, s vremenom postati časnici, pa i piloti, objasnili su nam.
Franko Žunić kazao je kako mu je čast raditi ovaj posao.
– Ovo je posao koji baš i ne može svatko obavljati. Osim odgovornosti, iziskuje i  veliku razinu sposobnosti. No, svakome bih ga preporučio, svakome tko voli zrakoplovstvo, kazao je.
Njegov kolega, Matej Pranjić, otkrio nam je kako planira ići dalje i napredovati koliko god bude mogao.
– Plan mi je upisati fakultet, postati časnik, a nadam se i sudjelovanju u misiji.  Ovim smo dobili jako dobar temelj, sada se samo trebamo graditi dalje. Stipendije su  nam uvelike pomogle u vidu osobnih potreba, ali još je važnije što su nam pružile  ogroman poticaj da nastavimo raditi ono što nas zanima, kazao je Pranjič.