Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pastoralno studijski susreti u režiji Ivana Čudine Mikića i don Jure Zubovića

29.02.2020. 14:15


Inicijativom Ivana Čudine zvanog Mikić i nekolicine žitelja iz Pakoštana na studijskom putovanju u Mađarskoj bilo je 14 žitelja ovog općinskog središta i njihovih prijatelja.
– Sveti Augustin je rekao: »Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu«… Jedan je to od razloga što je ideja od prije dvije godine ostvarena, kazao je Čudina te je nastavio:
– Posjetili smo i razgledali Ostrogon, Sv. Andriju i Budimpeštu te gradić s druge strane Dunava u Slovačkoj, a bili smo i u Velikoj, mjestu na južnim obroncima Papuka u Požeškoj-slavonskoj županiji, rekao je Ivan Čudina Mikić, dio ekipe »Čudinov pametni dan« koja u ime Čudinovih iz Pakoštana na pokladni utorak »mrsom«, kuhanom sušenom svinjetinom, časti sumještane.


Hrvatski sveučilišni profesori
Don Jure Zubović, donedavni župnik u Pakoštanima, bio je spona između Pakoštana i Velike, odnosno don Maria Sanića, župnika u Velikoj, te je uz Općinu Pakoštane i Turističku zajednicu Općine Pakoštane znatno pridonio ovom četverodnevnom hodočašću.
– Za nas su ovo bili pastoralno studijski susreti u želji da upoznamo duhovno-kulturne i vinarske znamenitosti u Hrvatskoj i Mađarskoj: ljude, sakralne objekte i vinogorja, običaje ljudi, povezivanje sjevera i juga Hrvatske i svijeta. A kako sam sada župnik u Viru ovo je i svojevrsni most povezivanja Pakoštana i Vira, naglasio je don Jure, te je nastavio:
– Putovanje u Mađarskoj je ostvareno u suradnji sa sveučilišnim profesorima Katedre za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta Janus Pannonius u Pečuhu, baranjskoj prijestolnici, objavio je don Jure istaknuvši kako je Pečuh središte najvažnijih institucija mađarskih Hrvata.
Ostrogon (mađ. Esztergom) je smješten 40 kilometara sjeverno od Budimpešte, a bio je podjednako važan za hrvatsku i mađarsku povijest.
– Do prije nekoliko desetljeća Ostrogon je bio glavni grad istoimene županije, veći dio je danas u Slovačkoj, objašnjavala je voditeljica Marija Polgar Baronfeid.


Misa na mađarsko-latinsko-hrvatskom jeziku
Svetu misu u Ostrogonu u crkvi svetog Adalberta, biskupa, na hrvatskom jeziku je održao don Jure Zubović.
– Nakana je bila za sve nas hodočasnike te posebno za dušu pok. Tonića Zubovića, kapetana i krizmanog kuma don Jure Zubovića, koji je ukopan 16. veljače 2020. godine, navodi Branko Antunović, umjetnički fotograf i pjesnik iz Perušića kraj Benkovca.
Drugi dan su prešli na drugu stranu Dunava u Slovačku. Nakon razgledanja i fotografiranja gradića krenuli su prema Svetom Andriji, odnosno Budimpešti, jednoj od prijestolnica »na lijepom, plavom Dunavu« u Budimpeštu, uz Prag jednu od najpopularnijih turističkih destinacija žitelja zadarskog kraja.
– Svetu misu u Budimpešti imali smo u crkvi Marijinog Uznesenja na nebo, na mađarsko – latinsko – hrvatskom jeziku. Misu je predvodio don Zoltan Feher, a koncelebrirao je i don Jure Zubović, detaljna je Marija Balen, likovna umjetnica iz Sv. Filip i Jakova, koja je voditeljici puta poklonila sliku »Kuća kraj mora«, ulje na platnu.




Marija Magdadrinczi, majka petero djece
I Branko Antunović voditeljici puta poklonio umjetničku fotografiju »Zalazak sunca nad Vranskim jezerom i Kornatima« kao i nekoliko suvenira Benkovca. Također, je po Mariji poslao i Mariji Magdadrinczi, majci petero djece, umjetničku fotografiju »Munja na Puntamiku«.
– Na kraju puta, Branko je jednom umjetničkom fotografijom obradovao i Ivana iz Biograda, vozača autobus, reći će Balen.
U Velikoj ih je primio don Mario Sanić, župnik, dok je večeru i smještaj osigurao Vladimir Perić. Druženju je nazočio i Vlado Krauthaker, poznati vinar iz Kutjeva, čovjek koji je izmislio modernu graševinu.