Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

UMJETNOST NA NOKTU Oslikavanje umjetnih noktiju nadahnuto osobnom ljubavnom pričom

28.02.2021. 08:44


Ivana Mršić, poznata zadarska tehničarka za nokte osvojila je ovih dana tri pehara na dva internacionalna natjecanja u izradi umjetničkog seta noktiju. Kao dio hrvatskog tima pod vodstvom Meri Antonić, ova je Zadranka osvojila dva prva mjesta u Bjelorusiji, na online internacionalnom natjecanju »Faith, hope, love will save the world« koje se održavalo za potporu profesionalcima u industriji ljepote tijekom pandemije. U Dubaiju je na natjecanju »Beauty of the East«, s istim timom osvojila drugo mjesto u kategoriji tip box, a i sam tim je osvojio titulu najboljeg tima u svim kategorijama. Bilo je to Ivani prvo natjecanje izvan države, a priprema se za još mnogo različitih natjecanja.
Kod tip boxa radi se o oslikavanju seta od 10 umjetnih noktiju stisnutih jednih uz druge, a za natjecanja se prihvaćaju isključivo autorska djela. Tema je bila »love story« – ljubavna priča, a Ivana je inspiraciju za svoje umjetničko djelo našla u vlastitoj životnoj priči.


Već obučila oko 170 učenica
– U jednom trenutku svog života sam izgubila voljenu osobu, ona više nije na ovom svijetu. Tako da znam kako je to kad želiš samo barem jedan put nekog zagrliti, makar i u snovima, rekla je Ivana pokazujući nam svoje pobjedničke nokte na kojima je zagrljeni par na nebu punom zvijezda.
Za temu povijesne ljubavne priče, Ivanu je inspirirao egipatski mit o Ozirisu i Izidi. Izida je, prema tom mitu, oživjela Ozirisa i provela s njime jednu noć te začela dijete. Na noktima je oslikan taj egipatski par koji, kako je Ivana napisala u predstavljanju svog rada za natjecanje, oslikava upravo to da ljubav postoji i onkraj života.
Tako su za Ivanu inspiracija iz duše, vještina u »nail artu« te uporan rad bili formula za uspjeh. Ivana Mršić se bavi ovim poslom već 16 godina, a 9 godina ima i svoj salon. Uz to je i edukatorica te je već obučila oko 170 učenica koje su danas također uspješne tehničarke.
Prašina od rašpanja noktiju, sati i sati sjedenja, razgovori s klijenticama… Kako kaže Ivana, ništa joj to nije teško jer svoj posao obožava.
– Navikneš i na prašinu i na sjedenje, a svaka moja klijentica je posebna te joj tako i pristupam, govori Ivana koja je iz klasične tehničarke koja svakome može napraviti lijepe i kvalitetne nokte, otišla visoko u umjetničke sfere svoga posla.
– Sretna sam što sam ušla u svijet natjecanja, što mogu predstavljati svoju zemlju, što upoznajem kolege iz cijelog svijeta, učim, rastem… I to je vrh ovog posla te ću u tom smjeru ići i dalje, kazuje Ivana.
Inspiraciju za ukrašavanje noktiju, kako kaže, nekad dobije u tom trenutku kad ih radi, a nekad je ta inspiracija doslovno probudi.


Inspiracija je nekad probudi
– Dogodilo mi se dva puta da sam u 3 ujutro dobila ideju i jednostavno nisam mogla izdržati. Uzela sam ključ od salona i radila to sve do početka radnog vremena. U 8 bih započela rad s kljienticama i odradila dan kao da ništa nije bilo, govori Ivana kroz smijeh.
U svom salonu na Bilom brigu, u kojem radi s kolegicom i najboljom prijateljicom, Anitom Lergom, Ivana ima pun zid diploma i certifikata s raznih edukacija.
Nedavno je završila i tečaj »ekstremne forme« u Osijeku kod svoje edukatorice Julijane Ružić i Edine Albach iz Rusije.
– Radi se o ekstremno dugačkim noktima koji se ne rade za svakodnevni život, već isključivo za natjecanja. Tehničari smišljaju najrazličitije forme tih noktiju te koriste razne kombinacije boja i tehnika. I sama sam trenutačno u smišljanju vlastite forme takvog ekstravagantnog nokta s kojom planiram ići na natjecanje, kazala je Ivana Mršić.
Zadovoljna sa svojim uspjehom, željela je prije svega zahvaliti svima koji su je poduprli u cijelom procesu.
– Želim zahvaliti svojoj najboljoj prijateljici Aniti, svojoj obitelji, klijenticama, mentorici Maribeli Avdagić koja me ‘natjerala’ da svoje znanje pokažem van Hrvatske. Zatim Maji Hojzan koja je prepoznala moje radove koji na natjecanju u Hrvatskoj nisu bili dobro prepoznati te me potaknula da se nastavim natjecati, da ne odustajem. Zahvaljujem i Meri Antonić koja me pozvala u tim Hrvatske. Također, hvala i polaznicima mojih tečajeva na ukazanom povjerenju, zaključila je Mršić.
 




Hrvati uspješni u ljepoti
Na natjecanju Beauty of the East u Dubaiju hrvatski tim, u kojem je i Ivana Mršić, osvojio je titulu za najbolji tim u svim kategorijama. Kako kaže Ivana, borili su se između 30 država i 400 natjecatelja. Kao tim su osvojili 23 prva mjesta, 7 drugih mjesta /među kojima je jedno Ivanino) te jedno treće.
U Bjelorusiji na humanitarnom natjecanju »Faith, hope, love will save the world«.
– Natjecali smo se u 52 kategorije s preko 480 natjecatelja. Osobno sam tu osvojila dva prva mjesta, a kao tim smo odnijeli pobjedu za najbolji tim u kategoriji trepavice te osvojili 31 prvo mjesto, 6 drugih mjesta te jedno peto mjesto, navela je Ivana.