Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U gašenju dvaju požara vatrogascima pomagali i kanaderi

27.03.2011. 22:00
U gašenju dvaju požara vatrogascima pomagali i kanaderi


Tijekom proteklog vikenda zadarski su vatrogasci na području grada i okolice intervenirali 20-ak puta, a većinu požara, kako je utvrdila policija, izazvali su poljoprivrednici neopreznim paljenjem korova, suhe trave i granja
Učestali požari na području Zadarske županije od kojih su većinu izazvali poljoprivrednici paleći korov i suho granje, vatrogascima su zadali muke i tijekom vikenda kada su na području grada i okolice na teren izlazili 20-ak puta, a samo u subotu u vremenu od 10 do 18 sati evidentirano je 12 požara. Najviše posla imali su zaposlenici JVP Zadar, ali posla nisu ostali pošteđeni ni vatrogasci JVP Gračac i Biograd, DVD Pljusak iz Nina te DVD-a iz Benkovca, Obrovca, Posedarja i Sukošana, a u dva navrata intervenirali su i kanaderi.
Zračnu potporu vatrogasci su zatražili u subotu oko 10.20 sati kada se požar hrastove šume u Posedarju proširio na minski sumnjivo područje te u Dračevcu Ninskom oko 13 sati gdje je također gorjela šuma, a zbog jakog vjetra postojala je bojazan da se proširi i vatra otme kontroli.
Posla je imala i policija koja je zbog nesavjesnog paljenja vatre i izazivanja požara prekršajno prijavila nekoliko osoba među kojima tri osobe s gračačkog područja te mještanina iz Velike Popine koji je paleći roštilj izazvao požar koji je zahvatio veću površina niskog raslinja i suhe trave. Prekršajna prijava najvjerojatnije slijedi i 59-godišnjaku iz Krupe za kojeg je policija utvrdila da je palio korov, koji je potom aktivirao više eksplozija nepoznatih eksplozivnih naprava. Tom prilikom je muškarac i ranjen.
– Najviše je požara zbog paljenja biljnog otpada i nepoduzimanja svih potrebnih radnji sukladno Zakonu o zaštiti od požara. Zbog takvog neopreznog ponašanja troše se svi mogući resursi vatrogasnih postrojbi počevši od ljudstva, tehnike pa do financija – rekao je Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije napomenuvši kako je paljenje biljnog otpada na otvorenim prostorima dozvoljeno od 1. studenog pa do 31. svibnja, no da je potrebno učiniti sve ono što Zakon propisuje kako bi se prevenirale i spriječile neželjene posljedice.
– Svako paljenje na otvorenom prostoru mora se prijaviti vatrogascima na broj telefona 93 i to prilikom početka paljenja i nakon što se vatra ugasi da bespotrebno vatrogasci ne bi izlazili na teren, jer nam je ionako teško rasporediti ljude u dane kada ima više dojava. Mi imamo 30-ak profesionalaca koje šaljemo na razne intervencije diljem županije, a u dežurstvu nam ostaje maksimalno šest ljudi koji su na raspolaganju za bilo što da se dogodi na području grada. Ista situacija je i s postrojbama manjih gradova – Benkovca, Biograda, Paga, ali i DVD-ovima – navodi Šoša dodajući kako je samo u subotu u 12 sati bilo 12 intervencija i to u svim dijelovima županije.
– S obzirom da je vrijeme poljoprivrednih radova, upozoravam građane na oprez pri paljenju vatre na otvorenim prostorima, a ujedno i apeliram da to ne čine ukoliko puše vjetar. Napominjem i da bi preventivno svaki put trebalo ponijeti pokoju kantu s vodom, pripremiti nekoliko većih grana i slično kako vatra ne bi izmakla kontroli i požar se proširio – upozorio je zapovjednik Šoša.