Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar može biti ponosan na svoje mlade kazališne “snage”

27.03.2012. 22:00
Zadar može biti ponosan na svoje mlade kazališne “snage”


Kazališna publika Zadra još jednom je pokazala da voli i cijeni predstave nastale u produkciji HNK-a Zadar. Gotovo da se nije mogao čuti ni jedan drugi komentar osim “odlično” ili “jako dobro”, kako na račun mladog Radovčića, tako i na račun svih ostalih protagonista predstave


Svjetski dan kazališta 27. ožujka i 101. rođendan velikoga američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa, dva puta nagrađivanog Pulitzerovom nagradom, sinoć su prigodno obilježeni i u HNK Zadar premijerom Williamsove drame “Iznenada prošlog ljeta”.
Režije spomenutog kazališnog komada primio se mladi zadarski glumac i redatelj Vinko Radovčić koji je ujedno “potpisnik” i kostimografije, scenografije (u suradnji s Johanom Čolakom) te odabira glazbe. Svestranom mladom umjetniku ova predstava je drugi redateljski kazališni komad u karijeri (prva predstava koju je režirao zvala se “Adam i Eva”, nastala prema Krležinom djelu) i drugi veliki uspjeh. Najprije kroz snažan i dug pljesak, a nakon toga i kroz dojmove koji su se mogli čuti u foajeu kazališta i na službenom domjenku, dalo se zaključiti kako je zadarska kazališna kuća ponovno “iznjedrila” odličan kazališni komad.
 Kazališna publika Zadra još je jednom pokazala da voli i cijeni predstave nastale u vlastitoj produkciji HNK-a Zadar. Gotovo da se nije mogao čuti ni jedan drugi komentar osim “odlično” ili “jako dobro”, kako na račun mladog Radovčića, tako i na račun svih ostalih protagonista predstave, Vinkove mentorice Jasne Ančić i mladih, mahom amaterskih zadarskih glumaca.
Djelo nije izgubilo na aktualnosti
Predstava “Iznenada prošlog ljeta” prvi je put “stala” na kazališne daske davne 1958. godine na off Broadwayu. Progovarajući o odnosima roditelja i djece, kreativnosti, destruktivnosti, skrivenim stranama ljudske psihe, seksualnosti, nasilju, zabranjenim emocijama te problemima vlastita identiteta, Williams je kao i u svim ostalim svojim dramama i u ovoj drami ušao duboko u srž unutarnjeg života čovjeka napisavši djelo koje usprkos “godinama” nije ni najmanje izgubilo na svojoj aktualnosti. U prilog tome govori i činjenica da je samo prošle godine u svijetu održano čak 15 premijera ove drame, a da je istoimeni film Josepha L. Mankiewicza s Katherine Hepburn, Elizabeth Taylor i Montgomeryjem Cliftom i dan danas jedan od najcjenjenijih filmova prošlog stoljeća. Osim spomenutog Radovčića, koji je osim režije odigrao i ulogu doktora Cukrowicza, glumačku postavu brojili su još: Žana Bumber kao gospođa Violet Venable, Dunja Ercegović kao Chatarine Holly, Tamara Sukalić kao gospođa Holly, Renato Pizek kao George Holly, Ivana Begović kao časna Felicity te Marina Rogoznica kao Foxhill. Inspicijent je bio Mišo Kamber.
 Kako je predstava nastala trudom mladih zadarskih kazališnih snaga upravo smo mlade pitali za prve impresije nakon premijere. Davor Cimić ističe kako mu se predstava jako svidjela, da su glumci odradili svoj posao baš onako kako je trebalo.
Zanimljivi lik Renata Pizeka
– Zadovoljan sam. Najinteresantnije mi je bilo vidjeti Renata Pizeka koji je igrao Georgea. Htio sam vidjeti kako će se on snaći, prvi put ga gledam. Bio je odličan kao i svi ostali, pogotovo Žana i Dunja. Svi su sve odradili super, mišljenja je Davor Cimić.
Gotovo identične dojmove imala je i Iva Marin, i njoj se predstava svidjela.
– Glumci su bili odlični i mogu reći da je moj ukupan dojam super. Kako znam Renata Pizeka mogu priznati da je svojom interpretacijom Georgea nadmašio sva moja očekivanja. Mislim da je sve, baš sve bilo savršeno i ne mogu naći ni jednu zamjerku, ističe Iva.
Da je, sudeći po komentarima koje smo imali prilike zabilježiti nakon predstave, Renato Pizek posebice zapao za oko publici, moglo se čuti i od Suzane Jakovac koja je upravo njega izdvojila kao najinteresantniji lik u predstavi.
– Odlično je bilo, jako dobra predstava. Zadovoljna sam sa svim glumcima koji su sudjelovali u ovom savršenom projektu. Što reći, bez riječi sam. Renato Pizek mi je bio najinteresantniji lik, posebice kada je rekao da bi on vruću čokoladu, to me jako nasmijalo, izdvaja Suzana.
Jelena Karoglan je bila duboko dirnuta.
– Nakon odgledane predstave “Iznenada prošlog ljeta” jednostavno je potrebno određeno vrijeme da bi se “slegli” svi dojmovi. Duboko sam dirnuta predstavom, profesionalnošću izvedbe i iznimnom scenografijom i kostimografijom. Mislim da je ovo jedan veliki teatarski događaj za grad Zadar. Duboko sam fascinirana ovim mladim snagama koji, zaista rade umjetnost i ovaj grad može biti ponosan što oni djeluju u njemu, zaključila je Jelena Karoglan.
 Ana Kolega je, također oduševljena predstavom, od početka koji ju je, kako nam je priznala, jako dirnuo.
– Od prve scene sam duboko “uronila” u predstavu. Ta prva scena mi je nekako otvorila vrata nekog potpuno novog svijeta, a u tom sam svijetu ostala sve do kraja. Posebno bih pohvalila Vinka čiji redateljski “rukopis” se već može prepoznati. Radi izrazito emotivno, čisto, duboko i snažno. Jako sam ponosna na njega, naglasila je Ana Kolega.
Aćim Pavić posebno izdvaja Dunju Ercegović za koju ima samo riječi hvale.
Sve za pet
– Dunja je, iako mlada glumica, ovdje pokazala zavidnu razinu svog talenta. Bila je nevjerojatna. No i svi ostali bili su odlični i zaključio bih da je predstava pun pogodak. Vinko kao redatelj drugi puta, nadmašio je sva moja očekivanja. Isto tako moja su očekivanja nadmašili i mladi glumci amateri. Nadalje, scenografija je apsolutno genijalna, tako jednostavna, a opet tako snažna i u funkciji priče, ističe Aćim Pavić.
“Vlasnik” nogu s plakata predstave Dinko Habuš, također nije štedio riječi hvale za svoje kolege.
– Iako se moje sudjelovanje u ovoj predstavi svelo samo na poziranje za plakat i ja se na neki način osjećam dijelom ove mlade i talentirane ekipe “Iznenada prošlog ljeta”. Uz njih sam od početka rada i vidjevši ih kako rade znao sam da će sve super ispasti. Iako oni, osim Žane, nisu profesionalci, ovaj je kazališni komad napravljen “svjetski” i to u jako kratkom vremenu. Najzanimljiviji mi je kraj i naravno moja malenkost na posteru, kroz smijeh nam je priznao Dinko.
“Što reći nego fenomenalno”, bio je kratak Marin Knežević. Njemu je najinteresantnija bila scena s tetom Vi i Georgeom, iako, dodaje, ne bi nikoga posebno izdvajao.
– Svi su super, sve je super i scenografija i kostimografija i Vinkova režija, sve je za pet, bio je jasan Marin Knežević.