Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ženama bez partnera ipak pravo na umjetnu oplodnju?

27.03.2012. 22:00
Ženama bez partnera ipak pravo na umjetnu oplodnju?


Suprotno predizbornom obećanju, žene bez partnera nemaju pravo na umjetnu oplodnju, no ministar Ostojić ne isključuje mogućnost da se u konačnoj verziji zakona to ipak dogodi, za što se zalaže i HNS


Spor dvaju ključnih partnera Kukuriku Vlade – SDP-a i HNS-a – oko prava na medicinski potpomognutu oplodnju za žene bez partnera – ima šanse za brzo i “mirno” rješenje jer SDP svoj stav omekšava te je očito da ga ne namjerava braniti pod svaku cijenu.
Iako u nacrtu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), što ga je pripremilo Ministarstvo zdravlja te uputilo na ocjene ostalim ministarstvima i Vladinoj koordinaciji, žene bez partnera nisu dobile pravo na postupke MPO-a, ministar Rajko Ostojić ne isključuje mogućnost da će u Vladinoj konačnoj verziji Zakona ovo pravo ipak biti dano. Dapače, stječe se dojam da bi Ostojiću bilo drago da “njegova” verzija Zakona bude dopunjena odredbom da postupke medicinske oplodnje mogu korisiti i žene koje žive same.
Saborska procedura
– Ministarstvo zdravlja odgovara za medicinski dio Zakona, a u tom dijelu riječ je o najnaprednijim rješenjima u Europi. No, osim medicinskih, ovaj Zakon ima i druge aspekte – pravne, etičke, kulturološke, te zbog toga i postoji procedura koju smo poštovali. Zakon je tako upućen svim ministarstvima koja trebaju dati svoje mišljenje, o njemu će se izjašnjavati Vladina koordinacija, te očekujem da će tijekom ovog procesa Zakon u tim drugim aspektima biti poboljšan, kazao nam je ministar Ostojić.
Da će biti prigoda za izmjene trenutačnog teksta Zakona o MPO-u ističe i Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica, koja još nije vidjela Ostojićev nacrt. Osim koordinacije u Vladi, napominje, Zakon čeka i redovita saborska procedura, što znači da su sve opcije otvorene. Sobol ipak podsjeća da ni u Zakonu o MPO-u, koji je SDP predlagao u prošlom saborskom sazivu, nije bilo predviđeno da pravo na postupke medicinske oplodnje imaju žene bez partnera.
Dok su u najjačoj stranci vladajuće koalicije oprezni i suzdržani oko rješenja kojemu se protive konzervativni, Crkvi bliski krugovi, kod njihovog partnera, HNS-a, priča je posve drugačija. I same žene moraju imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, odlučan je Igor Kolman, HNS-ov saborski zastupnik, te navodi tri temeljna razloga za to.
Zamrzavanje zametaka
– To je civilizacijski doseg da pravo na dijete imaju i žene koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Drugo, svi ljudi moraju imati jednaka zakonska prava, biti ravnopravni pred zakonom. Ne može se pravo na medicinski tretman određivati temeljem toga da li netko živi u zajednici, to je neprihvatljivo! Treće, to je naše predizborno obećanje. U “Planu 21” Kukuriku koalicije izričito stoji da će se medicinski potpomognuta oplodnja dopustiti i neudanim ženama, objašnjava Kolman.
HNS-ov stav svesrdno podržavaju civilne udruge koje su, kažu, zaista povjerovale da će Kukuriku Vlada među izmjene Zakona o MPO-u uvrstiti i ovu koja jamči svim pacijentima i pacijenticama jednak tretman.
– Zašto žene bez partnera ne bi mogle na medicinsku oplodnju, a mogu posvajati djecu?! Riječ je o temeljnom ljudskom pravu, ističe Jelena Koprić iz udruge Roda. Iako pozdravljaju dio novih odredbi, prvenstveno povratak zamrzavanja zametaka i ukidanje obveznog psihološkog savjetovanja, u Rodi smatraju da je nacrt Zakona nedorečen i nekompletan.
– I dalje je ograničen broj stanica koje se oplođuju u jednom postupku. Ne znam temeljem čega je određeno da ih bude 12, čime će opet dio žena biti zakinut, napominje Jelena Koprić.