Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zablistala paška čipka – izvorni hrvatski suvenir

28.03.2019. 18:30
Zablistala paška čipka – izvorni hrvatski suvenir


Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Društvo paških čipkarica Frane Budak upriličili su danas u Kneževoj palači u Zadru izložbu Paška čipka. Paška čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH, a uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Izložbom se Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar pridružio promociji ovog kulturnog dobra. Kako je rekla Nedjeljka Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Budak, osnovanog je 1997. godine na inicijativu nekoliko paških čipkarica svjesnih značenja ovog jedinstvenog tradicijskog izričaja, upravo je to Društvo zaslužno što je paška čipka postala dio svjetske kulturne baštine.
– Kroz izložbe u Hrvatskoj i diljem čitavog svijeta, a posebno organiziranjem škole paške čipke u samom gradu Pagu ove vrijedne čipkarice temeljito i sustavno propituju ovo umijeće kao važnu i prepoznatljivu suvremenu vrednotu o čemu govori i prepoznavanje paške čipke kao izvornog hrvatskog suvenira te nositelja oznaka „Izvorno hrvatsko“ i „Otočni proizvod“.
Svojom se ljepotom, prozračnošću i kvalitetom, paška čipka ističe među poznatim svjetskim čipkama. Prema načinu na koji je nastala, uspoređuje se s čipkama istočnog Mediterana, rekla je Nedjeljka Oros.
Udruga u svom fundusu broji čipke stare i 140 godina, izrađene otprilike u vrijeme kad se Paška čipka pojavljuje u današnjem obliku kao samostalni umjetnički artefakt. Kako kaže Nedjeljka Oros, počeci paške čipke zadiru u renesansu kada je prvenstveno bila jedan od dijelova odjeće ili pokrivki. Zato, kazivala je Nedjeljka Oros, paške čipkarice u genima nose osjećaj i želju da do savršenstva svladaju tu vještinu kako bi naraštajima koji dolaze, prenosile vještinu izrade i očuvale to bijelo zlato Paga.