Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Općoj bolnici Zadar srušen natječaj za nabavu uredske opreme i potrepština

28.03.2021. 10:00


Općoj bolnici Zadar srušen je dio javnog natječaja za nabavu razne uredske opreme i potrepština za razdoblje od dvije godine. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Rješenjem je na ponovno postupanje vratila nabavu za grupu 4. Toneri i tinte.
Opća bolnica odlučila je da je za spomenutu grupu ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Dalmat d.o.o. iz Zadra u iznosu od 167.253,75 kuna, no DKOM je usvojio dvije žalbe, četvrtorangiranih Narodnih novina d.d. iz Zagreba koje su dale ponudu vrijednu 690.841,86 kuna i drugoprangirane tvrtke Medvednica d.o.o. iz Zagreba u iznosu od 548.803,75 kuna.
Oba žalitelja osporila su ponudu Dalmata navodeći kako dostavljenim dokumentima nije dokazao ispunjenje zahtjeva i uvjeta vezanih uz predmet nabave i tehničke specifikacije kako je traženo dokumentacijom o nabavi.


Kapacitet ispisa stranica
– Naručitelj, Bolnica trebala je odbiti ponudu Dalmata, budući da je dostavio ispitna izvješća o kapacitetu ispisa stranica ponuđenih tonera koja nisu izrađena od akreditiranog laboratorija ili akreditiranog proizvođača kako je traženo dokumentacijom o nabavi. Odabrani ponuditelj u troškovniku je naveo da nudi tonere proizvođača Cartridge Land Limited (CLL) za koje je dostavio Ispitna izvješća o kapacitetu ispisa, ovjerena žigom i potpisom navedenog proizvođača, ali pri tome nije dostavio dokaz da navedeni proizvođač ponuđenih tonera posjeduje akreditaciju, odnosno odobrenje za ispitivanje kapaciteta ispisa i za izdavanje ispitnih izvještaja o kapacitetu ispisa prema normi ISO 19752 i ISO 19798 kako je traženo dokumentacijom o nabavi, navode žalitelji.
Ističu i da je Dalmat u svrhu dokazivanja jednakovrijednosti ponuđenih tonera dostavio Certifikat o akreditaciji laboratorija Shenzen Anbotek Compilance Laboratory Limited, izdan od Kineske nacionalne akreditacijske službe za ocjenjivanje sukladnosti (CNAS) iz kojeg je razvidno da je navedeni laboratorij akreditiran u skladu s normom ISO 17025:2005 te da je područje primjene akreditacije pobliže opisano u prilogu, koji prema tvrdnjama žalitelja, nije dostavio.


Akreditacije laboratorija
– Iz dostavljenog Certifikata nije razvidno da je predmetni laboratorij akreditiran za ispitivanje prema traženim normarna IS019752 ili ISO 19798, odnosno da može provoditi ispitivanja i izdavati ispitna izvješća. CNAS je izdala akreditaciju navedenom laboratoriju kojom mu dozvoljava obavljanje određenih ispitivanja, ali samo u točno, na akreditaciji navedenom opsegu te na temelju njih izdavanje ispitnih izvještaja, a ne izdavanje certifikata (potvrda), pa tako i certifikata koje je izdao za Cartridge Land Limited, a koje se odnose na ispitivanja kapaciteta ispisa tonera prema normi 1SO 19752 i ISO 19798. Navedeno proizlazi iz internetske stranice CNAS-a na kojoj je navedeno da se Shenzen Anbotek Compilance Laboratory Limited navodi kao akreditirani laboratorij i ima akreditaciju (odobrenje) za određena ispitivanja i izrađivanje ispitnih izvještaja, ali u opsegu akreditacije nema navedene norme ISO 19752 ili ISO 19798 za ispitivanje kapaciteta ispisa stranica, naglašavaju ovi žalitelji.
Bolnica u odgovoru na žalbu osporava sve žalbene navode Narodnih novina i Medvednice, uz tvrdnju da je Dalmat dostavio sve zatraženo u skladu s dokumentacijom o nabavi. Odabrani ponuditelj u očitovanju potvrđuje navod žalitelja da je na dostavljenom Certifikatu o akreditaciji navedeno da je područje primjene pobliže opisano u prilogu koji nije dostavljen uz ponudu, međutim smatra da su sve relevantne informacije navedene na prvoj stranici certifikata te da sporan prilog ne bi ništa promijenio.




Dokazi jednakovrijednosti
– Shenzen Anbotek Compilance laboratorij ima CNAS akreditaciju koja ima isti pravni status s ILAC-om i MRA-om, a laboratoriji su također akreditirani od međunarodnih mjerodavnih tijela uključujući CNAS, SPSC, FCC, IC, EMSD, KTC, TUV, SAA, IECEE i druge, zbog čega smatramo da dokumenti koje smo dostavili od navedenog laboratorija, kao i od proizvođača ispunjavaju sve zahtjeve tražene u dokumentaciji o nabavi, odnosno da se iz dostavljenih dokumenata može jasno zaključiti da ponuđeni toneri zadovoljavaju sve tražene parametre, navode u Dalmatu.
DKOM, pak, ističe da iz dostavljene dokumentacije odabranog ponuditelja ne proizlazi da proizvođač (Catridge Land Limited) posjeduje tražene certifikate, odnosno da su dostavljeni dokazi jednakovrijednosti traženi dokumentacije o nabavi. Naime, iz dostavljenih dokaza Dalmata (Certifikata o akreditaciji koji glasi na laboratorij Shenzen Anbotek Compilance Laboratory Limited, potom certifikata Provjere sukladnosti kojim navedeni laboratorij potvrđuje sukladnost proizvoda proizvođača Catridge Land Limited s traženim normama te Izjave samog proizvođača) ne može se utvrditi da upravo proizvođač (Catridge Land Limited), čije je Ispitne izvještaje odabrani ponuditelj dostavio, posjeduje valjane i važeće Certifikate za proizvodnju i ispitivanje tonera tražene dokumentacijom o nabavi. Slijedom navedenog, zaključuju u Komisiji, ne može se otkloniti ovaj prigovor žalitelja te se žalbeni navod ocjenjuje osnovanim.
Žaliteljima je također usvojen navod da dostavljeni Ispitni izvještaji nisu valjani jer sadrže norme koje nisu propisane dokumentacijom o nabavi (norma ISO 24712 umjesto tražene norme ISO 19798).
DKOM je Narodnim novinama i Medvednici odobrio zahtjeve za naknadom troškova žalbenog postupka, svakom u iznosu od po dvije tisuće kuna.
Protiv ovoga Rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.