Na Višnjiku prva javna komunikacijska ploča za osobe s autizmom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga za autizam Zadar najavila novu aktivnost
Kako je rekao Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar, u parku Višnjik, u neposrednoj blizini Udruge, postavit će se prva javna komunikacijska ploča u Zadru, koju je izradio kabinet za razvojnu podršku Senzo
Predvačice Jadranka Bubić i Danijela Budimir s Antom Armaninijem, predsjednikom Udruge za autizam

U organizaciji Udruge za autizam Zadar održano je predavanje o autizmu prvenstveno namijenjeno ravnateljima osnovnih škola, stručnim službama i učiteljima koji se u svom radu susreću s djecom iz spektra autizma.

Predavanje pod nazivom Strategije u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma, u VIP salonu ŠC-a Višnjik, privuklo je mnoge zainteresirane.
Uz definiciju, dijagnostiku i prevalenciju autizma te s posebnim naglaskom na suvremene strategije u radu i sustave potpomognute komunikacije, na predavanju je najavljena još jedna konkretna akcija Udruge u cilju bolje integracije osoba s poremećajem iz spektra autizma u društvo.
Kako je rekao Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar, u parku Višnjik, u neposrednoj blizini Udruge, postavit će se prva javna komunikacijska ploča u Zadru, koju je izradio kabinet za razvojnu podršku Senzo.

Predavačice Jadranka Bubić i Danijela Budimir, obje magistre edukacijske rehabilitacije, istaknule su osobite potrebe korištenja navedenih strategija prilikom pristupanja korisniku s autizmom u suvremenoj rehabilitaciji, odgoju i obrazovanju te raznim drugim uslugama, kao što su medicinske.

- Nekad je cilj podučavanja djece s autizmom bio dobrobit za druge. ‘Budi miran, budi tih, pristojan...’. Cilj je bio da dijete ne ‘smeta’ drugima. Danas je cilj poboljšanje kvalitete života tog djeteta ili odrasle osobe. Takav cilj pomaže i poboljšava svakodnevni život pojedinca, istaknula je Budimir.

Moguće prepreke komunikacijskoj podršci osobama s autizmom su različite, a Bubić je spomenula najčešće.

- Intervencija često nije primjerena razvojnoj razini djeteta. Nadalje, primarni ili jedini cilj intervencije ne smije biti govor, a postoje i drugi načini komunikacije i mogućnost sporazumijevanja i bez govora. Često se ne ostvaruje dovoljno jako partnerstvo s roditeljima, a intervencija bi trebala biti usmjerena na obitelj kao cjelinu, istaknula je Bubić.
Predavačice su pojasnile suvremene strategije u radu, u koje su uključeni sustavi potpomognute komunikacije PECS, TEACCH, znakovni jezik i komunikacijski uređaji. Kao predavačica bila je najavljena i Teuta Radas, ali nažalost, bila je spriječena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)