Visoka škola za gastronomiju i turizam dolazi u Biograd

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Suvremeno opremljen prostor Kulturnog centra
Imamo modernu praktikum radionicu, kuhinju koja je opremljena po najvišim europskim standardima za 16 polaznika istovremeno, informatički opremljene predavaonice i nastavničke kabinete, stručni kadar i sve ostalo. U potpunosti smo spremni da na jesen, u novoj akademskoj godini 2022./2023. otvorimo Visoku školu za gastronomiju i turizam. Očekujemo akreditaciju, dopusnicu nadležnog ministarstva za otvaranje, kazao je Ružić
Velimir BRKIĆ
Sudionici trodnevne gastro radionice s prof. Dragom Ružićem

U moderno obnovljenom prostoru Kulturnog centra Biograd na Moru, poznatijem kao Pučko učilište, pred otvaranjem je Visoka škola za gastronomiju i turizam. Visoku školu otvara Veleučilište Baltazar Zaprešić, dislocirani studij Biograd.

- Za otvaranje visokoškolske ustanove pred dobivanjem smo akreditacije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kazao je doc. dr. sc. Ivan Ružić, prof. v. š., dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić.
Ministarstvo provjerava urednost zahtjeva i prosljeđuje u Agenciju za znanost i visoko obrazovanje koja započinje postupak utvrđivanja nužnih uvjeta za osnivanje visokog učilišta.

Studij po visokim europskim standardima

- Ministarstvo na temelju pozitivne akreditacijske preporuke Agencije u roku od 8 dana izdaje ili ne izdaje dopusnicu, suglasnost za osnivanje visokog učilišta, objašnjava Ružić.
Visoko učilište može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija nakon dobivanja dopusnice i upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri Trgovačkom sudu.
- U Kulturnom centru imamo modernu praktikum radionicu, kuhinju koja je opremljena po najvišim europskim standardima za 16 polaznika, informatički opremljene predavaonice i nastavničke kabinete, stručni kadar i sve ostalo potrebno. U potpunosti smo spremni već na jesen, u novoj akademskoj godini 2022./2023. otvoriti Visoku školu za gastronomiju i turizam. Potrebna je tek akreditacija, dopusnica Ministarstva za otvaranje ove visokoškolske ustanove, ističe dekan Ivan Ružić.

Grad studenata i gastronomije

Prema riječima turističkih djelatnika, hrvatski turistički stratezi sve više uviđaju da se kvalitetna turistička promocija ne može temeljiti samo na suncu i moru pa se stoga turistička promocija sve više okreće gastronomskoj ponudi kao dijelu kvalitativnog iskoraka hrvatskog turizma.
- Grad Biograd na Moru je po najvišim europskim standardima uredio i opremio sve potrebno za otvaranje Visoke škole za gastronomiju i turizam. Studenti će od istaknutih domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja gastronomije, ugostiteljstva, enologije, turizma, menadžmenta i gospodarstva upoznati i naučiti nove kulinarske trendove kako bi ih mogli primijeniti u praksi. Biograd na Moru, grad u srcu Jadrana, definitivno će postati i grad studenata i grad gastronomije, uvjeren je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Gastro turizam je jedan od oblika turizma koji je u mnogim zemljama uvelike razvijen, dok je u Hrvatskoj jedan od novijih oblika turizma.

Seminar pod vodstvom Špičeka i Raula

- Gastronomija je danas više od jela, ona postaje umjetnost življenja. Trebamo svi težiti da nam u Lijepoj Našoj uistinu bude lijepo, da je volimo, kao što ona zaslužuje. I da je ne napuštamo. Biogradski studij gastronomije i turizma je veliki korak prema tom cilju, poručuje Knez.
U sklopu stručnih priprema za otvaranju studija održan je i prvi u nizu seminara, Gastro - pro seminar: Suvremeni trendovi u gastronomiji, dok je u prostoru gastro praktikuma, koji je opremljen prema najnovijim standardima struke, održana trodnevna gastro radionica s 10 polaznika, profesionalnih kuhara pod vodstvom eminentnog stručnjaka Raula Lajtmana i popularnog chefa Tomislava Špičeka.
- Seminar je u suradnji s Gradom Biogradom i Veleučilištem Baltazar održan pod pokroviteljskom Zagrebačke turističke zajednice. Radionica u biogradskim prostorijama Veleučilišta Baltazar, iznad Gradske knjižnice, bila je na temu »Turopoljska svinja i kuhinja Hrvatskog zagorja u današnjem gastronomskom svijetu«, objašnjava Špiček, jedan od prvih »celebrity chefova« u Hrvatskoj kojem su karijeru obilježila dva televizijska kulinarska showa, »Kruške i jabuke« i »Tri, dva, jedan - kuhaj!«.

Radionice s ugostiteljima

Na gastro radionici u tri dana 10 polaznika pod mentorstvom Špičeka i Raula pripremalo je čak 12 jela, najslasnije zalogaje. Spojili su izvorno i ekskluzivno, izvrsno i neočekivano i priredili pravi užitak za nepca.
- Visokoškolska institucija obrazovat će i poticati studente da u službi turizma budu nositelji razvoja hrvatske gastronomije, naglašava Špiček
U praktikum radionicama održavat će se i radionice cjeloživotnog učenja iz područja gastronomije.
- U zaista modernom i praktičkom prostoru Veleučilišta Baltazar održavat ćemo i radionice s ugostiteljima iz Biograda, Zadarske županije i Hrvatske kako bi ih dodatno educirali o potrebnim gastro pripremama za turističku sezonu, kako bi što spremnije i financijski što učinkovitije odradili sezonu, najavljuje Špiček.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)