Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatski i srpski vojnici uskoro rame uz rame

Autor: Novi list

27.04.2010. 22:00
Hrvatski i srpski vojnici uskoro rame uz rame


U skoroj budućnosti Hrvatska i Srbija svoje će časnike i vojnike na vojnim vježbama razmjenjivati kao promatrače i aktivne sudionike


Petnaest godina nakon što su se Hrvatska i Srbija prestale gledati preko nišana, vojne snage dviju zemalja počet će i službeno – surađivati. Naime, sporazum o vojnoj suradnji između Hrvatske i Srbije potpisat će u Zagrebu ministri obrana dviju zemalja, Dragan Šutanovac i Branko Vukelić, za vrijeme službenog posjeta Šutanovca Hrvatskoj. Službenih informacija o tome kad će Šutanovac u Zagreb još nema, no srpski mediji tvrde kako će se to dogoditi “uskoro”, a domaće Ministarstvo obrane potvrdilo nam je kako će se sporazum svakako potpisati ove godine.
Detalji sporazuma koji je praktički potpuno usuglašen još nisu javni, no očito je da će njegovim stupanjem na snagu neke donedavno teško zamislive stvari postati praksom, na primjer, suradnja na području zajedničke izobrazbe trebala bi omogućiti da hrvatski časnici sudjeluju u obuci vojske Republike Srbije – i obrnuto.
Za razliku od nekih sličnih vojnih sporazuma sa zemljama u regiji (poput onog sa Slovenijom, koji je stupio na snagu još 2003. godine), dokument neće predviđati zajedničke vojne vježbe, već će se, kako su nam objasnili u MORH-u, suradnja ostvarivati “sudjelovanjem na vježbama”, što bi značilo da će u skoroj budućnosti Hrvatska svoje časnike i vojnike slati kao promatrače ili aktivne sudionike vježbi srpske vojske. Naravno, stvar će funkcionirati i u obrnutom smjeru, pa će na vježbama HV-a moći sudjelovati i jedinice srpske armije.
Stručnjaci dviju donedavno zaraćenih zemalja će, osim na područjima vojnih vježbi i obuke, surađivati i na pitanju sigurnosne politike i planiranja obrane, operacijama potpore miru, na području atomsko-biološko-kemijske zaštite, te još nekim područjima od zajedničkog interesa.
MORH sporazume slične ovom kakvog kani sklopiti sa Srbijom, ima potpisane sa svim državama u regiji: Slovenijom, BiH, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom. Prvi je potpisan još 2000. godine s Makedonijom, a posljednji prije tri godine s Crnom Gorom. Za razliku od spomenutog sporazuma sa Slovenijom, ovaj sa Srbijom neće obuhvaćati razmjenu sigurnosnih informacija.
Vojni analitičar Igor Tabak, procjenjuje kako će primaran efekt ovaj sporazum imati na političkoj, a ne na vojnoj razini. “Svima je potpisivanje vojnog sporazuma Hrvatske i Srbije jako ugodno – ono ostavlja dojam da se nešto radi, a svakako ide i u prilog očekivanjima EU o stabilizaciji regije. No, osim samog celebrity potpisivanja, on će malo toga drugog imati za pokazivanje”, kaže Tabak, koji objašnjava da je stanje u svim vojskama u regiji vrlo slično. Sve reforme koje se provode, objašnjava Tabak, a koje su u suštini slične, idu u istom smjeru – radikalnom smanjivanju oružanih snaga u regiji, za čije je održavanje i razvijanje, pritom, na raspolaganju sve manje novca.