Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SJEDNICA SKUPŠTINE Tomislavu Mateku još jedan mandat na čelu Vodovoda

28.04.2020. 15:22


Nadzorni odbor gradske tvrtke Vodovod povjerio je još jedan mandat aktualnom direktoru Tomislavu Mateku. Kako saznajemo u Gradu Zadru, Matek je jednoglasno izabran na dužnost na koju je imenovan još 2012. godine, što znači da mu je ovo već treći mandat.
Naime, glas mu je dalo čak 15 načelnika općina, kao i predstavnik Grada Zadra u Skupštini Vodovoda, a jednoglasna odluka kazuje da je Grad itekako zadovoljan njegovim načinom vođenja firme. Inače, Grad je vlasnik 71 posto udjela u Vodovodu. Zbog zaštitinih mjera od koronavirusa sjednica je održana telefonskim putem, no s obzirom da nije bilo negativnih mišljenja o njegovu radu, odluka o još jednom mandatu aktualnom direktoru brzo je pala.


Informatizacija sustava
I sam Matek zahvalan je na ovolikom povjerenju svih članova Skupštine te nam je i u jučerašnjem razgovoru napomenuo kako mu je najvažnije što ova odluka govori da mu ljudi vjeruju i da su zadovoljni njegovim radom. Važno mu je i što je podrška jednoglasna jer ona, kako kaže, znači da članovi Skupštine prepoznali njegov rad.
Matek nam je naveo i najnovije projekte u budućem mandatu, ističući kako neće biti velikih promjena jer je to nemoguće izvesti u ovako velikim sustavima:
– Idemo prema informatizaciji sustava, pa će čak i neka crpilišta biti automatizirana. Novim sustavom omogućit ćemo uspješniji rad našim djelatnicima, ali i lakšu komunikaciju s građanima te se nadamo kako ćemo u dogledno vrijeme imati mogućnost podnošenja zahtjeva i imati informacije o čitanju brojila na način da ih građani šalju iz svojih domova. To nam je zasad cilj jer bi olakšao rad i građanima i nama. Radimo i na pripremi velikog EU projekta koji je trenutačno u fazi izvodljivosti i pred nama je dosta posla i velikih izazova, ali polako idemo naprijed, kaže Matek, dodajući kako im je pri ovakvim projektima najveći problem kadar.


Novi projekti
– Teško je naći kvalitetne inženjere strojarstva i građevine jer nam neki voditelji sektora idu u mirovinu, a na tržištu rada sada baš i nema ovakvog kadra. Ali borit ćemo se i organizirati unutar firme tako da što bolje funkcioniramo. Neke od ovih novih stvari profunkcionirat će do kraja godine, primjerice, prije godinu dana već smo počeli obučavati ljude te odabrali i izvođače za uvođenje novog poslovno-informacijskog sustava. Naša je procjena da bi se on uveo za pola godine do godinu dana i tada bismo počeli elektronskim putem raditi sa strankama, dakle sa manje kontaktno na šalteru. Jednostavno, moramo pratiti trendove i ići prema informatizaciji sustava, pojašnjava direktor Vodovoda, najavljujući još jedan novi projekt:
– Plan nam je ići i ka ugradnji vodomjera na daljinsko očitovanje, čime bismo u svakom trenutku mogli davati precizna očitovanja kako građani ne bi trebali dolaziti u zgradu Vodovoda. Na taj način imamo informaciju o svakom brojilu, što konkretno znači da, primjerice, ukoliko negdje curi voda, njegova vlasnika odmah možmo o tome obavijestiti. To je jedna malo dalja budućnost, ali smo već krenuli prema tome, poručuje na kraju direktor Vodovoda, Tomislav Matek.