Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TOMISLAV ZELIĆ Spajanje klubova je jedini izlaz za zadarski rukomet

28.04.2020. 15:13


Odluka Hrvatskog rukometnog saveza o poništenju sezone 2019./20. najviše je pogodila klubove koji su imali otvoren put prema ulasku u viši rang. Među njima su i Arbanasi, momčad koja je u Trećoj ligi – jug čvrsto držala vrh s maksimalnih devet pobjeda, uz gol razliku 319:179. No, uvjerljive igre i činjenica da je Zadrane još samo teorija dijelila od potvrde prvog mjesta nakon svega malo vrijede.
– Mislim da je HRS s odlukom o ovoj sezoni mogao još malo pričekati. Svjesni smo da je situacija vrlo zahtjevna i da nije lako podvući crtu, ali možda se moglo naći i drugo rješenje – kaže Tomislav Zelić, trener Arbanasa. Ipak, nikakva odluka ne može izbrisati podatak da su »crveno-bijeli« okupili seniorsku momčad nakon pet godina i aktivirali nekoliko »umirovljenih« zadarskih igrača.
– Imali smo momčad koja je kvalitetom iznad Treće lige, što su potvrdile i uvjerljive pobjede. Osim nekoliko iskusnih igrača, među kojima je bilo onih koji su nekoliko godina bili izvan rukometa, u sastavu je bilo i mlađih momaka. To što smo ostali bez Druge lige posljedica je nesretnih okolnosti na koje nismo mogli utjecati. Oštećeni su i drugi klubovi, ne samo seniori nego i oni u mlađim uzrastima.
Sadašnjost je takva da su Arbanasi ostali u četvrtom rangu, ali pogled na budućnost nudi optimizam. Uz jedan uvjet.
– Bez obzira tko je u kojem klubu, potrebno je gledati napredak zadarskog rukometa u cjelini. Moje razmišljanje je da je spajanje Arbanasa i Zadra 1954, koji posljednjih sezona igra u Drugoj ligi, jedino rješenje. Tako bismo imali jači seniorski sastav Zadra koji bi mogao igrati minimalno Prvu ligu. U tom smislu napravljeni su konkretni pomaci, održano je više sastanaka o toj temi, ali bi netko uvijek zaustavio konačan dogovor.
Za Zelića je pravo vrijeme da se u zadarskom rukometu »preslože karte«.
– Prvi korak je suradnja u formiranju pojedinih selekcija, a to je najlaške ostvariti fuziranjem klubova. Samo od igrača koji su ove sezone igrali za Zadar 1954 i Arbanase mogla bi se složiti odlična momčad, spremna napasti Prvu ligu. Tu su i mlađi uzrasti koje treba okupiti i zajednički pokušati izboriti Prvu kadetsku ligu. Kriza koja slijedi u svim razinama društva sigurno će se odraziti na financiranje sporta i ako želimo napredak potrebno je optimalno posložiti sve selekcije, a to će biti znatno teže ako nastavimo kao i do sada djelovati u dva odvojena kluba.
Zalog za bolja rukometna vremena u gradu Zelić vidi u više činjenica.
– Imamo kvalitetan stručni kadar, bez obzira je li riječ o iskusnijim trenerima ili o mladim snagama. Recimo, nama je u Arbanasima ove godine pomagao Romano Perinović, trener od kojeg sam jako puno naučio. Veliki dobitak je i angažman Krešimira Marakovića koji vodi Zadar 1954. Kao grad imamo rukometni potencijal, nije zanemariva ni tradicija ovog sporta, a sigurno nam mogu pomoći bivši igrači poput braće Tončija i Josipa Valčića te Ivana Ninčevića. Osim toga, rukomet nije skup sport, a postoji i dobra baza djece koju smo mogli vidjeti u ligama mini rukometa. Međutim, za početak je neophodno ujediniti rukometne snage u našem gradu, postaviti stvari tako da Zadar 1954 bude nositelj seniorske kvalitete i od toga sve polazi. Ja sam optimist i nadam se da ćemo sljedeće sezone ono o čemu već duže vremena razgovaramo provesti u djelo – zaključio je Zelić.
 


Učinak seniora Arbanasa


Sezona              Rang              Plasman (klubovi)
2008./09.       Treća HRL       9.(10)
2010./11.       Treća HRL       4.(8)
2011./12.       Treća HRL       4.(9)
2012./13.       Treća HRL       1.(9)
2013./14.       Druga HRL       8.(9)
2019./20.       Treća HRL       1.(7)
 




Mlađi kadeti sedmi u Dalmaciji


Uz seniore Arbanasi su ove sezone imali još jednu natjecateljsku selekciju. Riječ je o mlađim kadetima (2004. godište i mlađi) koji su u dalmatinskoj ligi u trenutku prekida natjecanja imali po sedam pobjeda i poraza te jedan remi te su s 15 bodova zauzimali sedmo mjesto. Dva mjesta lošiji bio je Zadar 1954 (11 bodova).
Redoslijed: 1. Split 28, 2. Ribola Kaštela 28, 3. Solin 27, 4. Balić Metličić 26, 5. Trogir 24, 6. Metković Mehanika 18, 7. Arbanasi 15, 8. Hr. dragovoljac 13, 9. Zadar 1954 11, 10. Vodice 8, 11. Šibenik 4, 12. Dugopolje 2, 13. Kamičak 0 bodova.
 


»Napraviš sve i ne dobiješ ništa«


Odluku HRS-a o poništenju sezone na zanimljiv način prokomentirali su na Facebook strani Arbanasa.
​- Onaj osjećaj kad napraviš sve i ne dobiješ ništa. Kad skupiš dobru ekipu i imaš cilj, ispuniš taj cilj, budeš prvi i praktično i teoretski sa svim pobjedama i tko zna kojom gol razlikom, odradiš sve kao što si i planirao, kad ti u ovoj pauzi zbog korone i igrači i stručni stožer pristanu na drastično rezanje plaća bez pogovora (bilo je ovako, momci do sada niste ništa dobivali, to je normalno, ali sad sve režemo na nulu, je l’ može tako, svi su rekli, može, samo režite), ono kad već pripremate sve za igranje u višem rangu i znate da bi i tu mogli plivati bez straha, kad se veselite tom iskoraku i onda vam jave, ništa od toga, zaboravi, izbriši, prekriži. Loš osjećaj, malo je reći. Što i kako dalje? A ‘ko to danas može znati. Iznad svih, Arbanasi! Hvala svim igračima, trenerima, upravi, bilo je lijepo…