Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Ponosna sam na sve što smo kao lokalna samouprava napravili«

28.04.2021. 12:33


Sredinom svibnja u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori, peti u povijesti Općine Vrsi. Praznik demokracije ove godine održava se u skladu s novim Zakonom o lokalnim izborima koji propisuje nova pravila – gradonačelnici i načelnici lokalnih samouprava s manje od 10.000 stanovnika ostaju bez svojih zamjenika. Od 2017. godine, dužnost zamjenice načelnika Općine Vrsi obnaša Anita Predovan Maraš, a slijedom zakonskih promjena, ulazi u povijest kao prva i jedina žena na funkciji donačelnice.


Vratila se iz SAD-a u Vrsi
Predovan Maraš je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci – smjer poduzetništvo, a nakon završetka studija zbog nemogućnosti zapošljavanja u struci, s današnjim suprugom odlučuje se na život u inozemstvu, točnije u SAD-u. Nakon nekog vremena, kako kažu, shvatili su kako nikakav novac ne može nadomjestiti toplinu i slobodu koju pruža rodna gruda. Vraćaju se u svoje Vrsi, gdje zasnivaju obitelj te žive mirnim obiteljskim životom. Donačelnica se osvrnula na zbivanja u Vrsima koja su obilježila protekle četiri godine.
Predovan Maraš kaže da prije 2017. godine nije imala doticaja s politikom.
– Tada me na politički angažman potaknuo politički nepotizam i vođenje lokalne politike na način ‘samo za odabrane’. Moram napomenuti kako ni danas politika nije nešto čime se želim baviti i čime sam se bavila, nego smatram kako je zadatak svih dužnosnika koji se nalaze na čelnim pozicijama služiti građanima, a ne stvoriti sustav da građani služe za političke igrice i prepucavanja, ističe Predovan Maraš te se prisjeća svog prvog radnog dana na mjestu donačelnice.


Kaotičan početak
– Moj prvi radni dan je izgledao pomalo kaotično. Načelnik i ja stigli smo potpuno nadobudni te spremni zasukati rukave i suočiti se s pravim problemima koji su mučili naše stanovnike, ali, nažalost, prvi mjesec utrošili smo na uspostavu normalnog funkcioniranja i rada Jedinstvenog upravnog odjela. Često se sjetim tih početaka koji danas u meni bude posebne osjećaje, tako i ponos na sve što smo postigli kao lokalna samouprava u proteklo vrijeme, govori Predovan Maraš.
Program socijalne politike po njoj je najvažniji od ostvarenih programa u posljednjim godinama.
– Povećali smo naknade za novorođenčad, obnovili smo te udvostručili prostorije dječjeg vrtića koji je i dalje besplatan. Naši osnovnoškolci na početku školske godine dobivaju radne bilježnice te pribor za likovnu i tehničku kulturu. Povećane su stipendije, nastavili smo s programom božićnica – sve u svemu, mještane smo stavili na prvo mjesto, gdje i zaslužuju biti, istaknula je Predovan Maraš.
Osim na mjestu donačelnice Općine, od početka 2020. godine i eskaliranja COVID-19 virusa, Predovan Maraš zadužena je i na funkciji načelnice Stožera civilne zaštite Općine Vrsi.




I dalje će raditi za mještane
– Na samom početku pandemije, u ožujku 2020. godine bila sam zabrinuta u kojem će se smjeru cijela situacija razvijati. Tih dana, provodila sam puno vremena na sastancima te na terenu s postrojbom civilne zaštite. Obilazili smo starije mještane, opskrbljivali ih namirnicama, pazili da se ne krše, tada stroge epidemiološke mjere. Nažalost, svjedoci smo kako je i tijekom ovogodišnjeg proljeća broj zaraženih sve veći, što dodatno pojačava strah ljudi koji žive od turizma. Nadam se kako će cijepljenje i pridržavanje mjera pridonijeti svladavanju pošasti koja nas je zadesila, rekla je Predovan Maraš.
Tek je još par tjedana na mjestu donačelnice Općine Vrsi. A je li očekivala još jedan mandat i kakvi su joj planovi za dalje?
– Definitivno planiram iskoristiti svaku ljetnu zraku sa svojim suprugom i djecom. Dužnost donačelnice iziskuje mnogo vremena i u nekim trenutcima pomalo zapostavite druženja i prijatelje. Ali nikad nisam ni razmišljala o tome hoću li imati i sljedeći mandat. Od prvog radnog dana nakon lokalnih izbora do danas, naši sumještani mi predstavljaju veliku motivaciju da što bolje i kvalitetnije obavljam dužnost koju su mi povjerili. I nakon prestanka mandata, usmjerit ću jednaku snagu i energiju za što bolji i kvalitetniji život svih nas, zaključila je Predovan Maraš.