Howgh bijela i rumena braćo!

Slika korisnika asaric
TV SVEKRVA
Osim glavna tri glumca u cijelom filmu nitko ni glasa ne pušta od sebe. Poslože se kao neka živa kulisa i stoje, stoje... Nitko da bi se mrdnuo ni za milimetar, a opet, bili su plaćeni pa im je sigurno bilo ljepše tako stajati nego kopati ono kamenje
TZ STARIGRAD PAKLENICA
Ilustracija

NAŠ ZEMLJAK WINNETOU

Već tjednima na RTL-u možemo svaki vikend uživati u serijalima o Winnetouu i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, vrlo živopisnim likovima, a najbitnije je to što su filmovi snimani tu u našem lijepom zaleđu. Zato i uživamo jer volimo ljepote naših krajeva, a snimalo se na Zrmanji, Krki, na Plitvicama i po kamenjaru kakvog tamo ima na pretek. Čitam da su na snimanju vladali veseli uvjeti jer nitko nikoga nije razumio. Nešto kao Kula Babilonska. Snimali su Englezi, Talijanci, Nijemci i tzv. Ex-Jugoslaveni, Vinetu i onaj »Old« nisu znali ni njemački ni balkanski, a statisti nisu znali ništa, mislim, slabo su znali književni jezik, tj. hrvatski. S druge strane, producenti su bili oduševljeni lijepim krajolicima sličnim divljem zapadu, a pogotovo su ih oduševili statisti iz okolnih ruralnih krajeva, tj. nije im uopće trebala šminka jer je bilo dosta ljudi sličnih Indijancima, ne mislim naravno ništa loše, već samo kako je to bila sretna okolnost.

Ipak, u cijeloj je priči najsmješnije vidjeti popularnog Batu Životinju (pardon... Batu Živojinovića) kako glumi negativca. Naime, Bata baš ne vlada engleskim jezikom pa su ga nadsinkronizirali, a to nama koji smo gledali filmove iz ex Yu, a on je pak glumio u svakom, izaziva samo smijeh. Milan pak Srdoč, izvrstan srpski glumac koji je Hrvatima ostao u dobroj uspomeni čuvenom interpretacijom Jokaša u Raosovim »Prosjacima i sinovima«, puno je bolji i prirodniji, ali opet nitko ne može nadmašiti Terensi Hila koji je glumio i u ovom filmu. Postavlja se pitanje, koliko je to on filmova snimio i koliko ovaj čovjek uopće ima godina jer sam ga ja, umorni starac, gledao kad sam bio dijete, što znači da je bar dvadesetak godina stariji od mene.
Napravimo zato pauzu i provjerimo na mjestu gdje sve piše i gdje se sve tajne doznaju, a vi se dragi čitatelji malo odmorite... Pauza...
Evo smo saznali da Terensi koji se ustvari zove, a kako drugo nego Mario (rijetko lijepo ime), ima 83 godine (ali se drži dobro kao da su mu, u najmanju ruku, samo 82.), ali super je što Old Shatterhanda glumi Stewart Granger koji je tada imao preko 50, a izgleda da ih ima najmanje 80 pa mu nikako ne pristaje skakanje na konja u trku i pucanje revolverom. Više izgleda kao neki primarijus-pedijatar u mirovini, a ne kao romantični kauboj. U stvarnosti, oba ta dva »Olda« zbilja izgledaju kao da ovi penzioneri koji silaze s kruzera i šeću po Zadru. Ma nema veze. Važno je da su filmovi zabavni.

VOJSKA ZOMBIJA

Ali, kada smo već kod svega ovoga, ne mogu, a da ne spomenem kako su snimani ti statisti-Indijanci tj. lokalni narod. Oni su cijelo vrijeme nepokretni, stoje kao zaleđeni, ukipljeni...
Osim glavna tri glumca u cijelom filmu nitko ni glasa ne pušta od sebe. Poslože se kao neka živa kulisa i stoje, stoje... Nitko da bi se mrdnuo ni za milimetar, a opet, bili su plaćeni pa im je sigurno bilo ljepše tako stajati nego kopati ono kamenje. A svi imaju identične perike, onako su bujnokosi, kamena lica. Oni su ustvari idealni statisti za neki horror o ljudima - automatima, hipnotiziranoj gomili (kako bi to krasno rekli »Partibrejkersi«) i za neko nadrealistično prenemaganje. Uostalom, pogledajte »Winnetou 2«, negdje oko 10-11 minute i usporedite lik Terensi Hilla (pardon, tada je još bio Mario) i ovih »Indijanaca« okolo stupa za koji je zavezan.
Izgledaju kao drveni stupovi. Živopisno vrlo... A onda je tu još krenula priča o velikom turizmu nastalom na ostavštini tog filma, ali to je već nešto sasvim drugo. S druge strane, na netu se može naći i amaterski film koji su ranih 70-tih snimili neki njemački turisti koji su zalutali u neki kamenjar i tamo ovjekovječili susret s lokalnim življem, a o čemen je bolje sada ne govoriti jer ću opet dobivati vesele poruke, ali to je bilo tako i možeš se ti sada na glavu postaviti, a opet i ne moraš pa je bolje da mi sada lijepo okončamo. Howgh bijela i rumena braćo!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)