Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici iz Neviđana proslavili Dan škole

Autor: Dragana Glavočić

27.05.2010. 22:00
Učenici iz Neviđana proslavili Dan škole

Foto: Adam VIDAS



OŠ “Vladimir Nazor” u Neviđanima jučer je obilježila svoj dan organiziravši tom prilikom Dan otvorenih vrata. U tom je povodu upriličen niz radionica koje su se odvijale u učionicama.
Dan škole otvorila je prigodnim riječima ravnateljica Andreja Krnić.
– Kroz današnje radionice pokazat ćemo djelić onog što smo naučili i postigli u redovnom i izvannastavnom radu ove školske godine. Na panoima je izložen prvi broj školskog lista u kojem donosimo presjek svih događanja u školi kroz školsku godinu, kazala je u uvodu ravnateljica te je prigodnim poklonom darovala učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na školskim, općinskim i županijskim natjecanjima.
– Dan škole je ove godine zamišljen bez tradicionalnih priredbi, kojih je tijekom školske godine ionako bilo dosta kao, primjerice, Dani kruha. Stoga je ove godine odlučeno da svim posjetiteljima i roditeljima pokažu što učenici rade tijekom cijele godine. Svaki je nastavnik iz svog predmeta osmislio radionicu. U prvom projektu angažirani su i nastavnici i učenici, odnosno njih 100-tinjak. Od uskrsnih praznika radili smo na osmišljavanju Dana škole. Plakati su bili polijepljeni po svim mjestima na otoku, ali je, na žalost, izostao veći odaziv roditelja na današnji dan, istaknula je Krnić.
Sportsko natjecanje
Za učenike nižih razreda u novoj školskoj dvorani priređeno je sportsko natjecanje u tri discipline: nošenje loptice u žlici, skakanje u vreći i potezanje konopa.
U disciplini nošenje loptice u žlici borile su se ekipe Ogrci, Račići, Ježevi i Puževi, a pobjedu su nadmoćno odnijeli Ogrci. U drugoj disciplini skakanja u vreći snage su odmjerili Srdelice, Girice, Papaline i Trljice, a prvo mjesto pripalao je Srdelicama. U trećoj disciplini, potezanje konopa ekipa Hobotnica jače je potegnula konopac Lignjama.
Učenici od petog do osmog razreda priredili su nekoliko zanimljivih radionica: Literarni kutak, Učili smo, pogledajte, Lo sport-la salute, Web stranica škole-što je to i čemu služi?, Sloboda i ropstvo, Samostan Sv. Duje u Kraju, Učimo i gradimo i Ah, ta kemija.
Učenici šestog i sedmog razreda sudjelovali su u radu radionice Lo sport-la salute pod vodstvom mentorice Klare Tomić.
– Radionica na talijanskom jeziku bavi se zdravljem i sportom. Dijelove ljudskog tijela uspoređujemo sa životinjskim. Također, učenici su recitirali “Pjesmu o umišljenom bolesniku”, kazala je Tomić.
Jučer su učenici pod vodstvom mentora Dejana Šarovića priredili radionicu naziva “Web stranica škole – što je to i čemu služi?”
– Web stranica naše škole postoji od 5. travnja ove godine i do sada je imala 21.286 posjeta, što je pokazatelj da postoji velik interes kod učenika i njihovih roditelja, kazao je Šarović. Internetska stranica sadrži osnovne informacije o događajima u školi, prati odvijanje terenske i redovne nastave. Također, sadrži forum za roditelje i učenike, fotogalerija, osnovne informacije o povijesti ove ustanove, kao i o Vladimiru Nazoru, književniku po kojem ova škola nosi ime. U kutku za roditelje mogu se naći osnovne informacije kao što su prijevoz učenika, roditeljski sastanci, plan i program škole. Na školskoj stranici mogu se naći web stranice na kojima učenici mogu potražiti informacije kao što su školska učilica, on line enciklopedija i e-knjižnica.carnet.hr.
Pravilnik o ocjenjivanju
– U planu nam je staviti na stranicu pravilnik o ocjenjivanju, kao i prava učenika, nastavnika i roditelja. Osim toga, uskoro će se na stranici moći naći informacije o pojedinim nastavnim predmetima, napominje Šarović.
Pod vodstvom mentora Emilija Marića učenici su iz predmeta vjeronauk pozabavili sa značenjima slobode i ropstvom. Učenici su izradili edukativne plakate ukazavši na opasnost od robovanja porocima kao što su cigarete, kocka, droga i ostalo. Osim toga, pokazali su da se ovisnost može razviti i tabletama, hranom, mobitelima, internetom i televizijom.
Učenici sudionici radionica fizike “Učili smo, pogledajte” zajedno sa svojom mentoricom Mirelom Budijom pokazali su što u sve naučili – od električne struje, valova, gibanja do svjetlosti.
Na panoima u hodniku priređena je likovna izložba “Naše male ruke”. Učenici nižih razreda izložili su svoje likovne radove u kojima su prikazali morski svijet, masline i brodove. U knjižnici su izloženi novi naslovi knjiga.
Jučer je prezentiran i prvi broj školskog lista “Sprta”. Ravnateljica Krnić kazala je da je prvi broj izašao kao zidna varijanta jer je tiskanje skupo.
– U radu na ovom prvom broju sudjelovale su tri učiteljice mentorice, učitelj informatike koji je zadužen za grafičku pripremu, a u radu uredništvu lista sudjelovalo je osam učenica od petog do osmog razreda.