Benkovcu iz Europskih fondova 180 milijuna kuna za popravak nataliteta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Velika financijska injekcija za Grad Benkovac dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Riječ je o čak 24 milijuna eura ili oko 180 milijuna kuna koje je Benkovac dobio - bespovratno. Novac je dobiven u okviru operativnih programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. i "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020., a namijenjen je za infrastrukturne radove i zapošljavanje.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u svrhu stvaranja uvjeta za ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske, izradilo je Program integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja malih gradova na ratnom pogođenim područjima, za koje namijenjeno ukupno 120 milijuna eura iz EFRR-a i 20 milijuna eura iz ESF-a. Ciljevi Programa su poboljšanje životnih uvjeta kroz mjere gospodarske i socijalne regeneracije te ulaganje u infrastrukturu. Za tu namjenu Benkovcu je dodijeljeno 20 milijuna eura iz EFRR-a i 4 milijuna eura iz ESF- a.

- Benkovac će dobivena sredstva utrošiti temeljem intervencijskog plana čija je izrada u njihovoj nadležnosti, a za čiju će izradu dobiti i tehničku pomoć nadležnog ministarstva koje je ujedno i tijelo nadležno za njegovo odobrenje. Uz vlastiti tim stručnjaka dobit ćemo i ovlaštene konzultante za izradu pojedinačnih programa. Rok izrade svih pojedinačnih programa je 18 mjeseci. Nakon svakog izrađenog pojedinačnog projekta dobivat ćemo sredstva iz financijske mase bespovratnih 24 milijuna eura, kaže gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.

Vremensko ograničenje za iskorištenje sredstava je 2023. godina. Ujedno, predviđena stopa sufinanciranja projekta iznosi 85 posto, dok Benkovac iz vlastitih sredstava financira 15 posto ukupnog iznosa potrebnog za provedbu Intervencijskog plana.

- Uspjeh u realizaciji Programa bit će mjeren ostvarenjem pokazatelja rezultata pozitivne ili negativne demografske slike, odnosa između nataliteta i mortaliteta, objašnjava Kutija.

Nadležna komisija EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije temeljito će voditi statistiku koja će pokazati vode li realizirane aktivnosti smanjenju gubitka stanovništva, iskazanog kroz vitalni indeks putem broja novorođenih i broja umrlih.

Riječ je i o pokazateljima ostvarenja mjerenim kroz broj tvrtki koja primaju potporu, broj metara četvornih obnovljenih ili novosagrađenih stambenih jedinica te broj jedinica izgrađene i obnovljene infrastrukture.

- Također, Intervencijski plan valja donijeti poštivajući načelo participativnosti, odnosno na način da se uključi dionike iz svih sektora (javnog, privatnog i civilnog) kako bi se na kvalitetan način definirale razvojne potrebe Grada Benkovca te na temelju dobivenih informacija odredili projektni prioriteti, zaključio je Kutija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno