Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar u znaku lutkarstva (FOTOGALERIJA)

27.05.2017. 22:00
Zadar u znaku lutkarstva (FOTOGALERIJA)


Podizanjem zastave u subotu u podne na Narodnom trgu počeo je 26. po redu Susret lutkara i lutkarskih kazališta. Zastava će krasiti Gradsku stražu tijekom narednih nekoliko dana, koliko traje susret, a svečanom podizanju nazočili su glumci Kazališta lutaka Zadar, domaćina ovog susreta, kao i djeca iz dramsko-lutkarskih radionica Donatoline 1 i 2, kojima je pripala čast predaje zastave. Bila je to prilika i da se predstavi program ovog susreta na kojem sudjeluju lutkarske ekipe iz brojnih hrvatskih gradova, Zagreba, Vinkovaca, Splita, Virovitice, Osijeka, Karlovca, Rijeke. Pristigli su za ovu prigodu u zadar i inozemni gosti, lutkarska ekipa iz Mostara, kao i lutkari iz kineskog Pekinga.
Na ovogodišnjoj smotri lutkarstva očekuje se 200-tinjak sudionika, koji će, osim u predstavama, sudjelovati u različitim radionicama, seminarima i okruglim stolovima. Desetak predstava izvest će se na tri različite pozornice – u Kazalištu lutaka, u HNK te u novouređenoj Kneževoj palači, koja će tako poslužiti još jednoj novoj svrsi.
Dodajmo i to kako je Zadru ovo treće domaćinstvo najvažnije lutkarske smotre u državi. Prvi put kod nas je organiziran 1972. godine, zatim ratne 1991. godine i posljednji put 2011. godine. Te je godine otvorena i nove zgrada Kazališta lutaka Zadar, prva zgrada koja je u Hrvatskoj, nakon 116 godina, posebno izgrađena za kazališne potrebe.
Kako je susret ujedno natjecateljskog karaktera, i ovom prilikom dodijelit će se deset nagrada, uz posebnu nagradu „Branko Stojaković” za ukupnu likovnost predstave, kao i posebnu povelju HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.