Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Veličanstveni trijumf boćara »Vira« u superderbiju protiv »Stivana« na Braču

28.05.2018. 10:42
Veličanstveni trijumf boćara »Vira« u superderbiju protiv »Stivana« na Braču


Sve je ove sezone za virske boćarske Bluzere moralo biti tako: rekordno, sjajno, dramatično i uspješno. Virsku boćarsku kaznenu ekspediciju nisu ove nedjelje uspjeli zaustaviti niti boćari „Stivana“ u superderbiju Treće HBL: Bračani su imali domaće boćalište kao strašan adut, samo bod manje od vodećeg „Vira“ i ambiciju da se sljedeće godine predstave kao drugoligaška momčad. Imali su sve to, ali nisu imali sreće: s druge strane bili su virski boćarski fantazisti.
U neizvjesnom, dramatičnom i izjednačenom dvoboju vodeći „Vir“ je pobijedio drugoplasirani „Stivan“ sa 12-10 i sada usamljen na vrhu sa četiri boda viška čeka rasplet sezone. Upisali su virski Bluzeri ujedno devetu uzastopnu utakmicu bez poraza (25 bodova u nizu) i ostvarili petu pobjedu u gostima demonstrirajući vrhunsku sposobnost da u teškim završnicama na gostujućim zogovima osvajaju odlučujuće punte. Junak je ovog puta bio iskusni Marijan Bukvić; bilo je 10-10 u susretu i pet minuta do kraja kada se dugo odigrala zadnja ruka u pojedincu protiv Zdravka Čulina Tajsona. Uoči te posljednje ruke Bukvić i Čulin bili su na 7-7, pa je bilo jasno kako će jedna boća presuditi pobjednika. Tajson je bio u prilici napraviti ono što je najavljivao kao želju: uvesti svoju momčad u Drugu ligu, ali isto je htio i virski boćarski samuraj. Iz ruke u ruku napetost je rasla na boćalištu u Stivanu, živci su se „cepali“ kao papir, a nakon što je Tajson propustio izbijanje bulina, pa onda i posljednje valjanje, virska fešta je mogla početi. Audaces fortuna iuvat (Odvažnima sreća pomaže) – tako piše na ulazu u bračko boćalište.
„Zaplakao sam! I sada se ježim situacije iz završnice susreta. Sretan sam kao malo dijete, ne mogu opisati koliko sam ponosan zbog pobjede, karaktera cijele momčadi i sreće što sam pokazao da nisam igrač koji nastupa bez strasti i ljubavi prema sredini čije boje brani“, kaže Bukvić još opijen od sreće zbog grandiozne pobjede. Kada je pobjednički podignuo ruke u zrak, cijela se momčad našla u zagrljaju – ljubljenje, grljenje, suze radosnice – kao prizor iz „Istanbulske nevjeste“.
„Nema sretnijih od nas u ovom trenutku. Ovo je bila velika pobjeda“, još kaže virski valjač. Netipično za dosadašnje izbore igrača za susrete u pojedincu, koje obično igraju izbijači poput Darka Bašića, Luke Buterina ili Antonija Bilosnića, nerijetko i Igora Vučetića, Bukvić je bačen u vatru protiv ponajboljeg domaćeg boćarskog fajtera Tajsona. Splet okolnosti učinio je da njihov meč odlučuje o pobjedniku susreta i najvjerojatnijem putniku u Drugu ligu. Teret nije mogao biti teži, a odgovornost veća.
„Bio sam miran. U meni je sve gorjelo, ali sam meč igrao smireno. Zaista sam valjao vrhunski, kao luđak. Rekao sam sebi: sada pokaži zašto si došao na Vir i zašto želiš igrati u Drugoj ligi“, priča Bukvić opisujući pojedinosti zadnje ruke. Čulin Tajson je igrao na zadnju crtu skraćujući desnu stranu, pa je virski boćar morao pružiti vrhunsku partiju da parira domaćem boćaru. Ušao je ispred bulina na desetak centimetara; Tajson ponovno valja bez uspjeha, pa promašuje bulin u želji da ponovi ruku, i na koncu opet promašuje valjanje. Uništilo ga je Bukvićevo valjanje „na cok“ koje je istisnulo kisik između bulina i virske boće.
„Teren je strašno loš, odnosno prebrz. Međutim, imam iskustva pa sam odmah rekao kako ću brzo pohvatati situaciju na zogovima i da neće biti problema. To sam i napravio. Dobro je Tajson tukao, falio je jednu ili dvije boće, ali ja sam još bolje valjao. Nikad ne promašujem u situaciji koja odlučuje o pobjedniku. Nikad! Čupao je kosu od muke! Dobio sam i pružio ruku poželjevši mu puno sreće i zdravlja“, Bukvićev je eufemizam za ono što je napravio bračko-dugopoljskom asu. Nokautirao je Tajsona i poslao ga u snove gdje boća u Drugoj ligi. U stvarnosti, „Stivan“ će čekati na neku drugu priliku.
Od početka meča „Vir“ se nametnuo kao lider; Antonio Bilosnić je dobio imenjaka Kusanovića u pojedincu 13-10, nekadašnji viceprvaci Hrvatske Bašić i Vučetić u paru su osvojili punte protiv Zorana Mladinea i Damira Fabijanovića (7-4), dok je trojka Buterin, Ante Nemarić i Božo Deša izvukla bod (6-6). Domaće je od potpunog nokauta u ranoj fazi utakmice spasio par Čulin i Markito Mirić protiv Bukvića i Kokića, ali u susretu kojega su gubili 1-6 i potom preokrenuli na 7-6. Kokićeva bolesna ruka nije izdržala.
„Imali smo ih i u tom paru te mogli povesti 7-1. No, ubili smo ih dva puta 5-3 u prvoj i trećoj ruci na njihovom terenu. Tu se ništa ne može kazati, jednostavno smo zaslužili pobjedu. Ruke su nam radile, noge su nam radile, pa su bile bitne samo glave, a i to smo imali“, priča Bukvić. Druga ruka bila je sretnija za „Stivan“ – Kusanović se vraća protiv Nemarića u brzincu (34-33 i ukupnih 5-5), pa Čulin Tajson u preciznom vraća domaćim navijačima osmijeh na lice pobjedom 15-7 protiv Kokića. Discipline tapeta spašava virska štafeta Bilosnić-Buterin koja s 43 pogođene boće suparnicima utjeruje strah u kosti i uoči posljednje četiri discipline vraća stvari u egal – 7-7. Nemarić dobiva u krugu Božidara Budimira–Bekana 18-17, Bašić i Bilosnić izvlače bod (20-20) protiv Kusanovića i Mladinea, pa trojka Kokić, Buterin (Deša) i Vučetić nakon vodstva 10-9 tone u poraz 10-13. Semafor pokazuje 10-10, a na terenu su još samo Bukvić i Čulin Tajson. Drama koju je „Vir“ riješio u svoju korist.
„Ma, bilo je zaista napeto i uzbudljivo, ali igrom smo ih očerupali kao kokoši, ali ne kao one ručno očerupane, nego na stroju – bez da dlaka ostane“, još je dodao Bukvić uz želju da se sljedeće nedjelje ponovi isti rezultat kako bi nakon utakmice desetljeća protiv „Imotskog“ Virane konačno promovirali kao – nove hrvatske drugoligaše. A to će tek biti priča, kao što je i cijela ova proljetna polusezona prava virska boćarska bajka.


Treća HBL, Srednja Dalmacija. Utakmica 15. kola
BK »STIVAN« – BK »VIR« 10-12 (3-5, 4-2, 3-5).
Stivan, otok Brač. Boćalište na Bunti. Utakmica 15. kola Treće HBL, Srednja Dalmacija. BK »Stivan« – BK »Vir« 10-12. Vrijeme: sunčano i sparno. Gledatelja: 30. Suci: Ljubo Čikeš, Ivo Visković.
POJEDINAC: Antonio Kusanović – Antonio Bilosnić 10-13. Zdravko Čulin – Marjan Bukvić 7-11.
PAROVI: Zoran Mladineo, Damir Fabijanović – Darko Bašić, Igor Vučetić 4-7. Zdravko Čulin, Markito Mirić – Marko Kokić, Marjan Bukvić 7-6.
TROJKE: Valerio Radmilović, Božidar Budimir-Bekan, Pero Ljubetić – Luka Buterin, Ante Nemarić, Božo Deša 6-6. Valerio Radmilović, Damir Fabijanović, Markito Mirić – Marko Kokić, Luka Buterin (Božo Deša), Igor Vučetić 13-10.
BRZINSKO: Antonio Kusanović – Ante Nemarić 34-33. Kusanović 34/44 (77,3%).
Nemarić 33/44 (75%).
PRECIZNO: Zdravko Čulin – Marko Kokić 15-7.
ŠTAFETNO: Valerio Radmilović, Zoran Mladineo – Antonio Bilosnić, Luka Buterin 34-43. Radmilović, Mladineo 34/48 (70,8%). Bilosnić, Buterin 43/52 (82,7%).
PAR-KRUG: Antonio Kusanović, Zoran Mladineo – Darko Bašić, Antonio Bilosnić 20-20.
KRUG: Božidar Budimir-Bekan – Ante Nemarić 17-18.