Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Benkovčanima teretno vozilo za odvoz korisnog otpada

28.05.2021. 11:00


Komunalno društvo Benković d.o.o. Benkovac bogatije je za još jedno vozilo za odvoz otpada, a dobavljač je tvrtka Komop d.o.o. Zagreb.
– Riječ o rabljenom teretnom vozilu Iveco za odvoz korisnog otpada koji je proizveden 2019. godine, a vrijednost vozila je 600.000 kuna, kazao je Jurica Vuksan Ćusa, voditelj tehničkog odjela u Benkoviću.
Ugovor o leasingu potpisali su Faud Arapović iz Komopa i Ivica Mitrović, direktor Benkovića.
– Ovo je peto vozilo za odvoz otpada, a Benković ima i kombi, traktor s malčerom, navodi Vuksan Ćusa.


Prvi poslovna godina u plusu
Društvo Benković d.o.o. osnovano je 2005. godine i u stopostotnom je vlasništvu grada Benkovca. Trenutno broji oko 30 djelatnika. Upravu društva čini direktor Ivan Mitrović, a Skupštinu društva čini gradonačelnik Tomislav Bulić. Društvo pored Uprave ima Odjel zajedničkih poslova i Odjel tehničkih poslova.
– Glavna djelatnost društva je prikupljanje i odvoz otpada, održavanje zelenih površina, groblja i javne rasvjete. Unutar društva se odvija i organizacija Benkovačkog sajma, istaknuo je Ivan Mitrović koji je na čelu Benkovića od ožujka 2018.
U dvogodišnjem razdoblju, kaže on, povećane su plaće djelatnicima te su potpuno opremljeni novom odjećom, obućom i tehničkim sredstvima za rad.
– Iako zbog koronavirusa od Benkovačkog sajma nismo uprihodili od 70.000 do 80.000 kuna, Benković je prvi put od osnivanja završio poslovnu godinu u plusu i to za 200.000 kuna. Minusi su iza nas, ponosno ističe Mitrović.


Osigurano 5.226 spremnika
Komunalno poduzeće Benković zaduženo je za odvoz i zbrinjavanje otpada, odnosno za pružanje javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Benkovca.
– Odvajanje otpada je ponosan čin zaštite okoliša. Recikliranje, ponovna upotreba i smanjenje otpada započinju odvajanjem i razumijevanjem što znači odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu, navodi Mitrović.
Zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurano je 2.079 spremnika za biootpad i 3.147 spremnika za reciklabilni otpad. Ukupna vrijednost nabave je 1.200.991,92 kuna, od čega Grad Benkovac sufinancira sa 180.148,79 kuna ili 15 posto, a ostatak Fond za zaštitu okoliša.
– U nove spremnike moći će se odlagati različiti reciklabilni otpad kao što su plastika, metal, papir, staklo te druge vrste otpada namijenjene recikliranju (otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.). U njih se ne smije odlagati EE otpad (električni i elektronički uređaji), opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad, poručuje Mitrović.
Biootpad je kuhinjski otpad, odnosno ostatci od pripreme hrane i vrtni ili zeleni otpad te zauzima skoro trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta.




Zahvala djelatnicima za korona rad
– Pravilno odloženi otpad korisna je sirovina. Odvajanje otpada omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje okoliša i smanjuje količina novoproizvedenog otpada, naglašava Mitrović.
Sve aktivnosti tvrtke, kaže on, usmjerene su na stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odvajanje otpada. Posebno se osvrnuo i istaknuo značaj djelatnika čijim angažmanom izražava zadovoljstvo, a pogotovo onih koji su svakodnevno na terenu, odnosno u operativi.
– Sukladno našim mogućnostima i preporukama epidemiologa, napravili smo takvu organizaciju posla kojom je, uz korištenje svih preventivnih mjera, zaštićeno zdravlje djelatnika i ujedno su se sve aktivnosti Benkovića odvijale bez prekida. Zahvaljujem ovom prilikom djelatnicima Benkovića koji su svakodnevno na našim ulicama na angažmanu, govori Mitrović.
Mitrović je istaknuo kako je Benkoviću vrlo važna komunikacija s građanima. Zahvalio je na pohvalama, ali i kritikama jer, kako kaže, one su realni orijentir "s terena" kako poboljšati rad.