Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Cukrići protiv smanjenja broja trakica za mjerenje šećera

28.05.2021. 13:30


Nakon što je objavljena odluka HZZO-a da se oboljelima od dijabetesa tipa 2 smanjuje broj trakica za mjerenje glukoze u krvi sa 100 na 50 godišnje, krovna udruga dijabetičara u Hrvatskoj, Hrvatski savez dijabetičkih udruga reagirala je priopćenjem za javnost, u kojem navode kako su zgroženi odlukom da se na oboljelima od dijabetesa tipa provode uštede u zdravstvenom sektoru.


Stanje je kritično
Ovu nam je odluku prokomentirala i Doris Bailo, predsjednica zadarske udruge Cukrići, koja primarno skrbi o djeci koja boluju od dijabetesa i njihovim roditeljima. Udrugu je, kao i sve uključene u Hrvatski savez dijabetičkih udruga šokirala odluka o smanjenju broja trakica za dijabetičare.
– Iako se naša udruga primarno bavi problemima djece oboljele od dijabetesa, važno nam je poslati poruku da sve odrasle osobe, koje boluju od dijabetesa imaju našu podršku i kako ćemo se u sklopu Saveza dijabetičara aktivno boriti za njihova prava. Kako stvari sada stoje, ova odluka je zaprepašćujuća. Stanje je kritično, jer ovo nije prvo smanjenje broja trakica koje je donio HZZO. Prije nekoliko godina svaka je osoba dobivala 200 trakica godišnje, da bi se sada taj broj spustio na mizernih 50, pojašnjava Bailo, te naglašava kako su trakice za mjerenje glukoze izrazito bitne za dijabetičare.
– Smatramo da se u ovom teškom vremenu pandemije, kada je osobama sa šećernom bolešću smanjena mogućnost redovitih pregleda, kao i redovitih mjerenja šećera u krvi u njihovim udrugama, ovom odlukom HZZO-a dodatno smanjuje mogućnost održavanja uredne glikemije, naglašava Bailo i dodaje kako su trakice za mjerenje glukoze neophodne u samoprocjeni zdravstvenog stanja oboljelih.
– Iako pravilna ishrana i tjelesna aktivnost utječu na tijek bolesti i njezinu kontrolu, osobe koje boluju od dijabetesa trebaju dodatnu potvrdu zdravstvenog stanja, koju im pruža samotestiranje razine glukoze u krvi, ističe Bailo i dodaje kako će ova odluka najviše utjecati na starije osobe s dijagnozom dijabetesa.


Negativne posljedice na zdravstveni sustav
– Osobe treće životne dobi, koje su često u teškoj financijskoj situaciji, nisu u mogućnosti priuštiti si dodatni trošak. Oboljeli se nalaze u apsurdnoj situaciji, jer im je onemogućen normalan život i redovita samokontrola zdravstvenog stanja, pojašnjava Bailo i dodaje kako će ova odluka imati dalekosežne negativne posljedice na zdravstveni sustav.
– Uvjereni smo da će ova odluka HZZO-a loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav. Posebno je teško kada u ovako kompliciranoj javnozdravstvenoj situaciji osobe s kroničnim bolestima moraju nositi još više tereta na svojim leđima. Nerazumijevanje sustava prema osobama oboljelima od dijabetesa samo potvrđuje kako se ne obraća dovoljno pozornosti na prevenciju stanja koja mogu biti posljedica oboljenja od šećerne bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i amputacije, zaključuje Bailo.