Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ptice pripadaju najznačajnijim pokazateljima stanja u prirodi

28.05.2021. 14:30


U povodu Svjetskog dana ptica selica i Međunarodnog dana biološke raznolikosti u organizaciji OPG Way – Tomo Aračić iz Gornjeg Karina, OPG-a koji se brine o promociji i zaštiti Karišnice i razvija održivi turizam na tom području, te članova udruge Karinska rivijera protekla dva tjedna na području rijeke Karišnice i Bijele kao i Karinskog mora obilježena je akcija hranjenja ptica i postavljanja hranilica za ptice.
– Hranjenje ptica, postavljanje hranilica i promatranje ptica je jako bitno kao i sama zaštita. U Hrvatskoj je mali broj staništa i zato je ušće rijeke Karešnice u Karinsko more važno u jesensko-proljetnoj selidbi ptica, kazao je Tomo Aračić istaknuvši kako ptice pripadaju među najznačajnije pokazatelje stanja prirode i vrlo osjetljivo reagiraju na promjene u okolišu.
Osim što razvija održivi turizam na tom području, Aračić je i vlasnik koncesije za promatranje ptica.


Selidba ptica, prirodni spektakl
Ptice selice, kaže on, na svom putu koriste na ovom području kao »bed and breakfast« (krevet i doručak), odmore se, najedu, skupe snagu i odlete prema svom cilju.
– Ptice selice oduvijek su privlačile našu pozornost, selidba ptica je prirodni spektakl. Ugledati neku rijetku pticu koja je na »proputovanju« iz sjeverne Europe do Afrike poseban je gušt razumljiv samo istinskim ljubiteljima prirode i ptica, istaknuo je Aračić.
Močvarna voda buja životom jer se u njoj miješa boćata i morska voda.
– Močvarne oaze su ključne za njihov opstanak na putu dugom desetke tisuća kilometara, pojasnio je Aračić.
Rijeka Karišnica je »hot spot«, odnosno područje s velikom raznolikošću ornitofaune. Zbog svog položaja prvenstveno je zanimljiva pticama selicama, koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora i zaobalja na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta.


Globalni ambasadori prirode
– Svojim sezonskim kretanjima, ptice selice nas redovito podsjećaju na prirodne cikluse. Kao globalni ambasadori prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga životinja na planetu, naglasio je Aračić dodavši kako u Hrvatskoj susrećemo 177 ptica selica, od kojih neke sele samo sa sjevera Hrvatske na jug, neke iz grada u grad, a neke odlaze u daleke afričke krajeve.
Biološka raznolikost je, kaže on, temelj prirodnog bogatstva, raznolikosti vrsta, te o njenom čuvanju i zaštiti ovisi opstanak samog čovjeka. Stoga je Međunarodni dan biološke raznolikosti prigoda da se podsjetimo na bogatstvo i raznolikost života na Zemlji i njegovu važnost.




Bogatstvo vrsta i podvrsta
– Pojam biološka raznolikost označava svu raznolikost života na Zemlji – staništa, populacije i gene, te njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave i na čovjekov život. Naime, razmislimo prije svake aktivnosti koja može negativno djelovati na okruženje te sudjelujmo u aktivnostima koje potiču očuvanje biološke raznolikosti, poručio je Aračić.
Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja.
– Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste, navodi Aračić.
Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljena je brojka znatno veća, što je za zemlju razmjerno malene površine vrlo visoka brojka.
– Tako imamo, doduže sve manje, još uvijek prirodne šume, velike močvare, čiste rijeke, a sve to pogoduje daljnjem održanju biološke raznolikosti na zavidnoj razini, rekao je Aračić.


Ugroza autohtone biološke raznolikosti
Biološka raznolikost ishodište je ekonomskih, estetskih, zdravstvenih i kulturnih povlastica.
– Jedan od uzroka smanjenja biološke raznolikosti je uništavanje prirodnih staništa zbog urbanizacije i širenja poljoprivrednih površina, istaknuo je Aračić.
Ugroza autohtone biološke raznolikosti rezultat je i migracija određenih vrsta u druga staništa zbog različitih aktivnosti čovjeka kao i uvođenja alohtonih vrsta.
– Upućujemo apel mještanima, turistima i prolaznicima da ne uklanjaju hranilice, ne oštećuju table s informacijama i upozorenjima koje smo ranije instalirali u suradnji s Naturom Jaderom te da ne uništavaju raslinje paljenjem vatre, sječenjem šume ili bjesomučnim vožnjama motora kroz zaštićene dijelove prirode čime nam svima nanose neizmjernu štetu. Ugroženi su, ili čak nestaju, staništa i vrste, upozorava Aračić.


Karišnica jako bitna s biološkog aspekta
Organizatori žele ljubiteljima prirode pokazati prirodne vrijednosti ovoga kraja i cijelu rijeku Karišnicu, od ušća do izvora. Prema riječnima stručnjaka ova rječica, iako je duga svega dva kilometra, s biološkog aspekta je jako bitna. Ovdje žive rijetke i ugrožene vrste poput ušare i modrokosa, razne čaplje i čurline, a osim toga ovo ušće je jako značajno, jer kao muljevito i blatno tlo, osim životinja ovdje postoje i posebne biljne zajednice. Naime, ovdje su biljke prilagođene slanim staništima, koje podnose velike količine soli u tlu.