Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trobroj »Zadarska smotra« posvećen Tonku Maroeviću i nobelovki Louise Gluck

28.05.2021. 19:57


Trobroj časopisa zadarskoga ogranka Matice hrvatske »Zadarska smotra« posvećen je akademiku Tonku Maroeviću i književnoj nobelovki Louise Gluck, objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.
U tematskom bloku posvećenu preminulom akademiku Tonku Maroeviću pišu Bratislav Lučin i Mirko Jamnicki Dojmi, a o Maroevićevim pogledima na prevođenje akademik Luko Paljetak, o Maroeviću kao likovnom kritičaru piše Milan Bešlić, kao antologičaru Tin Lemac te o Maroeviću kao alpinistu Stipe Božić.
U rubrici prijevodne književnosti Stipe Grgas piše o nobelovki Louise Gluck, a Pero Mioč je preveo pjesme poljskoga pjesnika Adama Zagajewskoga.
Časopis je istraživačkim tekstovima obilježio i obljetnice hrvatskih kulturno-književnih djelatnika: Benedikta Benkovića, Antuna Bonifačića, Ive Kozarčanina, Augustina Blazovića, Martina Jakšića, Radomira Jurića, Danka Plevnika i Slobodana Prosperova Novaka.
U studijama, raspravama i esejima, između ostalih su i tekstovi o grobnici prvoga ninskog biskupa Asela, novim spiljama iz Prega na otoku Ugljanu, zapisi o korespodencijama mitskih i alkemijskih simbola, o neretvanskim putopisima Stojana Vučićevića i Dubravka Horvatića, pjesništvu Ernesta Fišera i današnjem sukošanskom dijalektalnom stanju.
Nekrolozi su posvećeni, uz ostale, i scenografu Dragi Turini, geopolitičaru Radovanu Paviću, povjesničarima Slobodanu Čači i Josipu Kolanoviću, Dušku Kečkemetu Ivici Đovaniju Matešiću Jeremiji, fra Ljubi Krasiću, Tomislavu Raukaru i Žarku Domljanu.
U mnoštvu osvrta i prikaza novih knjiga časopis objavljuje recenzije o »Podvodnoj arheologiji« Smiljana Gluščevića, o sintetskom prikazu antičke baštine »Umjetnost antike u hrvatskim klrajevima« Nenada Cambija, o knjizi »Zadarsko plemstvo u srednjem vijeku« Serđe Dokoze i Mladena Andreisa, o memoarskoj knjizi filozofa Ede Pivčevića »Slike iz pamćenja«, monografiji »Duvno u hrvatskoj književnosti« Slobodana Prosperova Novaka, o »Sabranim Radovima dr. Jakova Čuke«, »Izabranim djelima Ivana Mažuranića«, o knjizi Michaela Martensa »Vatra u vatri. Ivo Andrić, jedan europski život«.


Prepoznatljiva struktura
Zadarska smotra, časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru, časopis je za kulturu, znanost i umjetnost, a nadovezuje se na tradiciju Zadarske revije od 1952. i Zadarske smotre od 1992. Iako časopis izlazi u Zadru, te je velika pozornost i posvećena zadarskom području, prostor u ovom časopisu imaju i drugi krajevi u Hrvatskoj, ali i izvan nje.
Uredništvo časopisa Zadarska smotra u časopis uvrštava tekstove visoke kvalitete vodeći istovremeno računa i o zanimljivosti koja će privući današnjeg čitatelja. Časopis izlazi tromjesečno a njegovu, sada već prepoznatljivu strukturu, čine znanstveni prinosi, književni tekstovi, eseji, prikazi, prijevodi itd.
Glavni i odgovorni urednik časopisa je prof. dr. sc. Josip Lisac, član suradnik HAZU.
Uredništvo čine: prof. dr. sc. Josip Lisac (Zadar), prof. dr. sc. Ante Uglešić (Zadar), dr. sc. Adnan Čirgić (Podgorica), dr. sc. Zvjezdan Strika (Augsburg).