Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Žuti” ne žele biti tek ukras u finalu, Mršić zazire od opuštanja

28.05.2021. 06:41


Šoferskim žargonom prvu finalnu utakmicu doigravanja za prvaka Hrvatske Zadar je odvozio jednosmjernom ulicom, dok su Splićani uletjeli u onu najmanje poželjnu, slijepu ulicu. Plus 28, s tek 53 primljena koša, igrače Veljka Mršića je uzdignulo na pijedestal iako su početne postavke prije samog finala nagovještavale borbu podjednakih sastava i tešku seriju u kojoj će tek detalji odlučivati o pobjedniku. Ako je suditi po prvoj utakmici, odigranoj na Višnjiku u srijedu, Zadar je poništio sve prognoze i ozbiljno je zakoračio prema tituli koja se čeka u gradu košarke već dugih 13 godina. Bilo je to uistinu vrhunsko izdanje Mršićeve momčadi tijekom svih 40 minuta, a indikativno je da je izostala najveća boljka ovosezonskog Zadra – oscilacije u igri.


Mentalna čvrstina
Očito da je stručni stožer s Višnjika odradio odličnu pripremu, posebno u psihološkom smislu. Na suprotnoj strani "Žuti" su upravo pali na tom ispitu mentalne čvrstine, ali se toplo nadaju da će danas u 18 sati kada je na programu druga utakmica na teren Krešinog doma istrčati Split koji može biti ravnopravan takmac i koji može učiniti cijelu finalnu seriju puno neizvjesnijom. U redovima domaćina nisu se previše zanosili s činjenicom da su potpuno razmontirali momčad s Gripa i sukladno tome nisu u izjavama poletjeli u nebo, svjesni da se može sve okrenuti za 180 stupnjeva u jednoj utakmici, ali su zato u taboru "Žutih" kompenzaciju za loš učinak na terenu pronašli ispred mikrofona. Zadrani su pričali na parketu, Splićani izvan njega, a prednjačio je u tome kapetan Roko Ukić koji je "bez dlake na jeziku" opisao splitsko stanje uma u prvoj utakmici i što je sve potrebno da bi se pariralo Zadru u današnjem srazu.


– Zadar je puno bolja momčad od Sparsa, zato se nemojmo lagati jer su u svakom pogledu bolji od naših protivnika u kvalifikacijama za ostanak u ABA ligi i nešto se pita i njih dok se protiv Sparsa uglavnom sve pitalo nas. Tako da nam je potreban potpuno drugačiji pristup, prije svega u mentalnom pogledu, a onda će se i kvaliteta igre podignuti. Ako budemo i dalje ovako mekani i da nam se Zadrani rugaju u reketu, skaču nam po glavi i da prvo poluvrijeme imamo šut za dva 2-16, onda se trebamo svi zapitati o kakvoj to košarci pričamo – izravan je bio Ukić pred utakmicu broj dva koja bi trebala dati odgovore na mnoga napola otvorena pitanja nakon odgledanih inicijalnih 40 minuta finala. Prije svega je li Split sposoban prilagoditi se igri Zadra koja im definitivno ne leži, a potvrdit će to čak četiri pobjede Mršićevih igrača u nizu nad njima.




Zadržati fokus
Na individualnom planu Karakaševi štićenici potvrdili su da nemaju recept za Chinanua Onuakua, pa i Justina Cartera te Dominika Mavru, ali Ukić ipak veći problem vidi u momčadskom pristupu koji se ni u jednom trenutku prve utakmice nije mogao nazrijeti kod "Žutih".
– Pustimo sad Onuakua, jer činjenica je da on i nije igrao u prvoj ne bi bilo ništa drugačije. Ista je to stvar. Jedan igrač nije činio razliku u ovoj utakmici. Razlika je bila u Zadrovom "mind-setu" tj. u njegovom pristupu u odnosu na naš. Na 17:7 sam već vidio u kojem smjeru ide utakmica. Imam dosta iskustva i ovakvih odigranih utakmica pravo more iza sebe da mogu predvidjeti što nas očekuje u ovoj finalnoj seriji. No, tek je 1-0 i trebamo danas tražiti svoju šansu jer ništa još nije izgubljeno i imamo i dalje sve u svojim rukama. Ali, definitivno ne na način kako smo igrali u prvoj utakmici i ostaje nam se nadati da nećemo biti samo ukras u finalu već ozbiljni protivnici – detektirao je kapetan Splita nedostatke svoje momčadi dok u taboru Zadra imaju samo jednu želju, nastaviti tamo gdje su stali u prvoj utakmici. Teško da se može bolje, na oba kraja terena, a za Veljka Mršića će presudno biti zadržati fokus dok je opuštanje potpuno zabranjena riječ u svlačionici Zadra.
– Očekujem dobrog Splita, to je ipak momčad koja je dobila Cibonu dva puta u polufinalu. Nemamo pravo na opuštanje nakon prekjučerašnje pobjede bez obzira što smo ih pobijedili četiri puta zaredom. Moramo nastaviti ovako kako smo odigrali jer ovo je samo prva trećina, imamo još dva koraka do osvajanja naslova, to nam je želja. Idemo korak po korak – kazao je trener Zadra uoči druge utakmice finalne serije.


Jordano: Visoki nivo obrane i napada ključ za drugu pobjedu
Koga god je poslao Mršić u vatru u prvoj utakmici dao je svoj veliki obol. Odličnu rolu odradio je i Antonio Jordano koji se po učinku svrstao odmah iza Mavre (17p) i Onuakua (12p i 10 sk), i uz bok Carteru i Vukoviću koji su ubacili isto devet poena. Pogodio je mladi Riječanin tri trice iz šest pokušaja, no pored solidne napadačke izvedbe istaknuo se i u obrambenim zadacima. Stoga, ista agenda vrijedi i za danas. Visoki intenzitet na oba kraja terena uz momčadski duh, formula je koja je Zadrane izdigla iznad Splita u prethodna četiri dvoboja.
– Odigrali smo stvarno dobru utakmicu, ali to moramo ostaviti iza nas jer serija je duga. Mislim da u ovu drugu utakmicu moramo ući maksimalno agresivno i fokusirano jer ćemo samo tako uspjeti ispuniti neke zadatke koje smo dogovorili. Moramo biti na visokom nivou u obrani i u napadu, mislim da je to neki ključ za drugu pobjedu. Pokazali smo da igramo kao momčad i to je najvažnije – kazao je bek-šuter Zadra.


Raspored finalnih utakmica


1. utakmica: Zadar – Split 81:53
2. utakmica: Zadar – Split (danas, 18 sati)
3. utakmica: Split – Zadar (31. svibnja, 21 sat)
*4. utakmica: Split – Zadar (2. lipnja)
5. utakmica: Zadar – Split (5. lipnja)
*4. i 5. utakmica su eventualne