Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fotografije ozlijeđenih vatrogasaca pokrenule lavinu

Autor:

27.06.2009. 22:00
Fotografije ozlijeđenih vatrogasaca pokrenule lavinu


Fotografiju snimljenu iz helikoptera na kojoj se vide ozlijeđeni vatrogasci kako sjede ili leže s opekotinama po nogama, po prvi puta su jučer vidjeli i šibenski vatrogasci koji poručuju “hvala bogu da je nekom proradila savjest i da njihova smrt, nadamo se, neće ostati nerazjašnjena samo na teorijama punima rupa i nepoznanica
Dan nakon što su objavljene fotografije ozlijeđenih i stradali vatrogasaca na otoku Kornatu slikane iz vojnog helikoptera te letjelice GSS-a tijekom akcije spašavanja, u Šibeniku, ali i ostatku Hrvatske šok i nevjerica. Jedino pitanje koje se čulo po kafićima, ulicama i kioscima po kojima se bezuspješno pokušavao naći primjerak Novog lista rasprodanog već tijekom jutra bilo je – “je li to moguće”. Fotografije su to koje dovode u pitanje teorije da je vatrogasce usmrtila prirodna pojava te, kako tvrde i obitelji poginulih, otvaraju strahotnu mogućnost da su vatrogasci dva puta živi spaljeni jer su nakon dolaska pomoći nađeni na drugim mjestima, u drugim položajima i s drugačijim stupnjevima opeklina. A također, iz same fotografije GSS-a tijekom akcije spašavanja te potom podataka iz očevida koji je započeo tek sutradan u 13 sati nakon što je otokom cijelu noć vršljala vojska, moguće je i da su tijela vatrogasaca naknadno premještana.
Treća fotografija
Županijsko državno dovjetništvo u Šibeniku objavilo je jučer u poslijepodnevnim satima da se objavljene fotografije nalaze u sudskom spisu te su bile na raspolaganju timu vještaka tijekom provođenja multidisciplinarnog vještačenja. Navodi se također i da iz rezultata istrage proizlazi da ih je snimio pripadnik GSS-a. Na to priopćenje oštro je reagirao Igor Marinović, otac poginulog Ivana Marinovića, koji veli kako su kod županijske državne odvjetnice Živane Beroš Dodig bili kada je pisala žalbu Vrhovnom sudu na obustavu postupka protiv Dražena Slavice i pokazali joj fotografiju.
– Ona nam nije rekla decidirano niti da je ima, niti da je nema. Nisu rekli da je u spisu, kao što je tamo nije vidio niti naš odvjetnik. Mi smo pitali, ali odgovor nismo dobili već se samo zainteresirala za tu fotografiju. Priča da je sada navodno utvrđeno da je sve slikao GSS ne prolazi jer je na prvoj slici jako sunce, a na drugoj se vidi da su napravljene u razmaku od nekoliko sati. Ako je to točno, onda ostaje pitanje što su tamo radili dva-tri sata ranije i zašto nitko ne zna da su bili nad otokom. GSS je napravio dvije slike, ovo je treća – rekao je Marinović.
Da u spisima nije vidio fotografiju na kojoj su ozlijeđeni vatrogasci potvrdio je i odvjetnik Maro Mihočević.
Probuđena savjest
U javnosti su bujala pitanja kako do sada fotografija nije ugledala svjetlo dana, kome je savjest proradila da ju je poslao obiteljima i iz kojeg je helikoptera slikana. Javnost traži istinu, a spoznaja o mogućnosti da su vatrogasci dva puta gorjeli te da su njihova tijela premještana, kako prema fotografijama tumače obitelji uspoređujući ih i sa službenim zapisima očevida, i među građanima je probudila sumnju na vojsku koja je stigla odmah nakon tragedije i prije dolaska policijskih istražitelja bila na otoku i bespovratno uništila dokaze na mjestu nesreće.
Fotografiju snimljenu iz helikoptera na kojoj se vide ozlijeđeni vatrogasci kako sjede ili leže s opekotinama po nogama, po prvi puta su jučer vidjeli i šibenski vatrogasci koji poručuju “hvala bogu da je nekom proradila savjest i da njihova smrt, nadamo se, neće ostati nerazjašnjena samo na teorijama punima rupa i nepoznanica”. Reagirao je i Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske koji ponavlja kako je istina o kornatskoj tragediji nakon dvije godine nepoznata, a nadležni još uvijek nisu predočili podatke koje vatrogasci, obitelji i cijela javnost traže.
Javnost čeka
– Sramota je da su i ekspertna skupina i sudski istražitelji našli preko 70 nepravilnosti u kornatskoj tragediji, a da niti jedna nije ispravljena i nitko za to nije odgovarao! Što se zaista dogodilo? Na to pitanje nitko od nas ne može odgovoriti. Nadam se da će sve izići na vidjelo i da će se istina otkriti. I ova slika GSS-a je već pokazivana pa nitko ni na nju ove dvije godine nije reagirao. Ostaje za vidjeti hoće li sada itko reagirati. Vojska mora reći što je radila na otoku prije istražnog suca i svih i odgovoriti na to zašto su tijela stradalih micana. Pravosuđe, policija, politika… svi moraju dati podatke da se napokon sve zna. Ali što očekivati kada nakon brojnih evidentiranih nepravilnosti nitko ne reagira. Niti se rasvjetlila tragedija niti je u sustavu nakon toga išta promijenjeno, a sve se obećavalo – veli Magdić. Od nadležnih institucija, posebice MUP-a i MORH-a još uvijek nema nikakvih službenih informacija, ali je javnost uvjerena da će ih biti jer šokantna mogućnost da su vatrogasci 30. kolovoza 2007. godine na Kornatu dva puta živi spaljeni nalaže hitnu reakciju i objavljivanje svih podataka. Obitelji stradalih vatrogasaca iz Šibenka, Tisnog i Vodica, poručuju “kad nam nitko ne daje odgovore, neka onda barem javnost vidi što su prošla naša djeca”. Nadaju se da će nakon ovoga i predsjednik Stipe Mesić iskoristiti svoju funkciju vrhovnog vojnog zapovjednika i prisiliti MORH da objelodani sve podatke o helikopterima koji su tog dana bili na Kornatu, posadama, knjižicama letova te da se pronađu odgovorni za uništavanje vrpci iz letjelica.
Teško do informacija
– Teško je reći možemo li što očekivati kada je u to umiješana vojska i cijeli državni vrh. Pa istu večer kad se to dogodilo, mi nismo znali ništa o našoj djeci, nismo znali jesu li živi ili mrtvi, policija nije ni stigla na otok, a oni su se svi sastali u Zemuniku i odmah kazali da se radi o prirodnoj pojavi. Prije negoli su stručnjaci iti kročili na otok. Vojska je u to umiješana i zato otkrivanje istine ide ovako sporo. Tri mjeseca su trebala da doznamo koji je pilot helikopterom prevezao vatrogasce na otok, njegovu izjavu nikad nismo čuli, a za pilote drugih helikoptera koji su tamo bili niti ne znamo tko su, ogorčena je Jasna Lučić, majka poginulog 19-godišnjeg civilnog ročnika Josipa Lučića.
Obitelji poginulih vatrogasaca, najavili su da će Vrhovnom sudu uputiti pismo za ukidanjem sudskog rješenja o obustavi postupka protiv Dražena Slavice. Nadaju se da će do suđenja ipak doći i da će na njemu mnogo novih dokaza isplivati na vidjelo te se napokon utvrditi tko je sve odgovoran za tragediju.


 ODLUKA NA VRHOVNOM SUDU


Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca, Maro Mihočević, uputio je Vrhovnom sudu žalbu na rješenje o obustavi kaznenog postupka protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kojega se optužnicom teretilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno iz nehaja. Tu je odluku, podsjetimo, donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku zaključujuči kako je za smrt vatrogasaca kriva prirodna pojava, a ne brojni utvrđeni Slavičini propusti. Mihočević je, ponovivši u žalbi kako je Slavica poslao u gašenje i maloljetnike, osobe koje nisu bile obućene za desantiranje, te da se oglušavao na pozive u pomoć, prozvao i sam sud. U izvanraspravnom vijeću koje je donijelo rješenje, naime, sjedili su i suci koji su prije toga donijeli odluku o otvaranju istrage. Mihočević navodi kako isti suci ne smiju sudjelovati u istom predmetu te smatra da je time direktno prekršen zakon o kaznenom postupku. Predsjednik Županijskog suda u Šibeniku, Sanibor Vuletin koji je i potpisao rješenje o obustavi kaznenog postupka, priznao je jučer da je i Županijsko državno odvjetništvo u svojoj žalbi Vrhovnom sudu navelo bitne povrede kaznenog postupka, no, veli da to ne može komentirati.
– O tome će odlučiti onaj kome je žalba podnesena, a to je u ovom slučaju Vrhovni sud – rekao je Vuletin.




 NEKA JAVNOST ZNA


– Ako nekoga stalno prozivaš, onda bi se valjda jednom trebali odazvati i odgovoriti na ovo što ih pitamo. Neka javnost zna i neka se vidi što je bilo s našom djecom. Na žalost, mi znamo što je bilo, znamo da je vojska umješana, no želimo da se to javno obznani, veli Jasna Lučić. Ona podsjeća da je njenom sinu i glava bila zapaljena, a do toga sigurno nije moglo doći od trave koja im je mogla prouzročiti opekotine samo po nogama.
– Sve je zataškavano, brisane su izjave, micani podaci, pogrešno uzimani dokazi i mjereni položaji. I to je sve poslije zabilježeno. Pa nema pola svjedočenja jer je zaključeno da nisu bitna, a predmet je ionako velik. A zašto? Neka se onda vidi što su napravili od naše djece. Mi nećemo stati – poručila je Jasna Lučić.