Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prostran: Na Novi Zeland po zlatno odličje

Autor: Matej Lordanić

27.06.2009. 22:00
Prostran: Na Novi Zeland po zlatno odličje

Foto: Sebastian GOVORČIN



PROSTRAN: Sigurno se nećemo zadovoljiti samo nastupom na SP-u. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo u svim utakmicama i osvojimo zlato. BATUR: Cilj nam je osvojiti Svjetsko prvenstvo, a što će biti na kraju, vidjet ćemo. OLIVARI: Mi se trebamo nositi s tim pritiskom, no sigurno ćemo ići po odličje
Dobrim nastupom na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore hrvatska se reprezentacija plasirala na Svjetsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina. Ono se održava od 2. do 12. srpnja na Novom Zelandu, a mjesto među 12 putnika našla su se i tri igrača Zadra. Riječ je o Toniju Prostranu i Šimi Olivariju koji dolaze iz prve momčadi Zadra, te o Ivanu Baturu koji je prošlu sezonu nastupao za juniorsku momčad. Hrvatska reprezentacija se za SP pripremala više od mjesec dana, a u 8 odigranih oglednih utakmica dosta veliku minutažu su imala trojica igrača iz redova Zadra.
– Pripreme su počele u Velikoj 16. svibnja, a ja sam se priključio 27. svibnja u Daruvaru zbog obveza u juniorskoj momčadi Zadra. Ozračje tijekom priprema je bilo zaista na visokoj razini. Svjesni smo da je velika čast biti sudionikom Svjetskog prvenstva na kojem su pored nas još samo četiri europske selekcije: Španjolska, Litva, Grčka i Francuska. Međutim, nije dovoljno samo sudjelovati, već treba postići što bolji plasman i tako dostojno predstaviti svoju zemlju – govori na početku razgovora Batur.
Pripreme
– Spremali smo se dosta dugo, ali imali smo poteškoća od početka priprema jer nismo svi bili na okupu. Ja sam, primjerice, došao tek prije dva tjedna kada mi je završila sezona. Stoga nismo imali previše vremena za uigravanje. Kada sam ja došao odigrali smo šest-sedam utakmica, ali srećom, poznajemo se od prije. Nastupali smo prošle godine na Europskom prvenstvu za juniore. Na tom EP-u smo osvajanjem trećega mjesta dokazali potencijal i nadarenost. Sigurno ćemo dati sve od sebe. Bit će jako bitno da se što prije priviknemo na njihovu vremensku zonu. Tih desetak dana, koliko ćemo provesti tamo, trebamo iskoristiti za prilagodbu i uigravanje na treninzima – kaže Prostran, a nastavlja Olivari:
– Pripreme su prošle u redu. Ja sam se isto kao Ivan i Toni priključio nešto kasnije zbog školskih obveza. Srećom, u početku se više radilo na kondicijskom dijelu. U prvom dijelu u Velikoj smo se upoznavali i uhodavali u sustav, dok smo u Daruvaru već bili gotovo svi na okupu. Priključio nam se Mario Delaš iz Splita, a u tom dijelu su nam samo nedostajali Prostran i Zubčić. Zbog njih nismo išli suviše naprijed, jer bi onda oni teško ušli u ritam. U Bjelovaru su nam se i njih dvojica priključila pa smo se tamo kompletirali. Nekoliko nas je zbog mature otišlo s toga dijela priprema na dan-dva. Sve u svemu, u Bjelovaru smo se kompletirali i jako ozbiljno radili, uz redovite ogledne utakmice. Posljednji tjedan u Crikvenici su gotovo svakoga dana na programu bile pripremne utakmice. Igrali smo tri utakmice u tri dana nakon čega smo imali odmor pa onda opet tri utakmice u tri dana. Takav nam je bio raspored da bismo se što lakše priviknuli na ono što nas čeka na Novom Zelandu – govori Olivari.
Odigrali ste ukupno osam pripremnih utakmica. Protivnici su bili raznoliki: Hrvatska B reprezentacija, Hrvatska U-18, Crna Gora U-20, Grčka U-19 i dr.
Toni: Pobijedili smo gotovo svih osim naše B reprezentacije. To je bilo za očekivati. No, dobro nam je došla ta utakmica jer su svi oni seniorski igrači i kontakti s njima su čvršći. To nam je dobro došlo da se naviknemo na igru protiv agresivnijih i čvršćih momčadi. Zbog toga nam je kasnije sve bilo lakše. To smo osjetili u utakmicama protiv Crnogoraca i Grka.
Šime: Protiv naših juniora smo više-manje lagano pobijedili, pružili su nam slab otpor. Protiv B reprezentacije smo znali da imamo male izglede. Taj poraz je bio očekivan. Protiv Crnogoraca smo u prvoj utakmici pobijedili 10 koševa razlike, a u drugoj dva koša. Protiv njih smo pokazali da se možemo nositi sa starijima od nas. Oni su zaista odlična momčad. Protiv Grka smo prvo igrali izjednačeno, drugu utakmicu smo pobijedili 10-ak razlike, a treću izgubili 7-8 poena razlike. Kada smo bili kompletni sve je bilo u najboljem redu.
Ivan: Protiv Hrvatske U-18 smo oba puta lagano pobijedili, ali treba istaknuti da oni nisu bili kompletni. Ipak je nas petero juniora u ovoj U-19 reprezentaciji. U Crikvenici smo odigrali dva puta po tri utakmice s razmakom od jednog dana odmora. Takav raspored nas očekuje i na Svjetskom prvenstvu. Od šest odigranih utakmica pobijedili smo dva puta U-20 Crne Gore i jednom U-19 Grčke. Izgubili smo od B reprezentacije Hrvatske i zadnji dan priprema u Crikvenici od U-19 Grčke s kojima smo jednu utakmicu odigrali neriješeno, ali treneri su se dogovorili da se produžeci ne igraju.
Pohvale Vanjaka
Koordinator reprezentacije Vlado Vanjak vas je nahvalio rekavši da nitko u Europi nema takav potencijal kao Hrvatska.
Ivan: Osobno nisam čuo za to, ali ako je on to rekao, vjerojatno ima svoje razloge. To znači da vjeruje u nas, a mi ćemo dati sve od sebe da njegovo povjerenje opravdamo.
Toni: Ja ne mogu o tome govoriti, ali činjenica je da smo mi treći u Europi što ipak nešto znači. Ima dosta kvalitetnih reprezentacija, ali i mi smo vrlo talentirani. Sada sve ovisi o tome koliko ćemo dobro trenirati i uigrati se. Nadam se da ćemo doći potpuno spremni na SP. Tamo nema velikih favorita, ipak je to Svjetsko prvenstvo na kojemu su najbolje svjetske reprezentacije.
Šime: Prošle godine smo bili treći u Europi, iako ja nisam bio tamo zbog ozljede koljena. Sada je, srećom, s koljenom sve u redu. Na ovo SP idemo s velikim ambicijama, želimo medalju. Vidjet ćemo kako ćemo reagirati, ipak je to jako daleko i velika je vremenska razlika. Tamo ćemo imati dvije pripremne utakmice, čini mi se protiv Kanade i SAD-a. Bit će važno da se što prije priviknemo na nove uvjete koji će nas tamo čekati.
Reprezentacija je vrlo kvalitetna. Dobro ste pokriveni na svim pozicijama, od razigravača do centara.
Šime: Da, stvarno smo dobro pokriveni. Delaš je prošle sezone dosta igrao u Splitu, Toni je također dobivao dosta minuta koje je odlično koristio. Zubčić je isto imao nešto malo seniorskih minuta, a mi ostali smo igrali A-1 ili A-2 ligu u svojim klubovima. Prošle sezone smo više sudjelovali u seniorskim momčadima, dok smo prije igrali samo u juniorima. To iskustvo će nam koristiti.
Ivan: Najvažnije je što nas krasi veliko prijateljstvo, zaista smo prava klapa. Ima nas petorica ’91 godište i sedmorica ’90 godište, ali to se ne primjećuje u međusobnim odnosima niti na utakmici niti u slobodno vrijeme. Dobro se poznajemo godinama, kako kroz klupska, tako i kroz reprezentativna natjecanja. S ponosom ističem da nas po mjestu rođenja ima pet iz Zadra (Prostran, Olivari, Došen, Zubčić i ja).
Toni: Imamo dobru momčad. Pod košem su Delaš i Zubčić, na vanjskim pozicijama Olivari i Batur, zatim Babić iz Splita. Tko god uđe s klupe može dati doprinos momčadi. To je veliki plus ove momčadi. Ne trebamo strahovati hoće li se tko ozlijediti, jer uvijek netko može uskočiti. No, imamo i lošijih strana. Možda primamo previše koševa, u obrambenom dijelu smo nešto slabiji. U prosjeku primamo oko 90 koševa, to će sigurno trebati smanjiti na SP-u.
Zlatni snovi
Kakva su očekivanja od momčadi na SP-u?
Ivan: Mogu obećati da ćemo dostojno predstavljati svoju zemlju u svakom pogledu i da ćemo dati sve od sebe kako bismo postigli što bolji rezultat. Cilj nam je osvojiti Svjetsko prvenstvo, a što će biti na kraju, vidjet ćemo.
Toni: Očekivanja su velika budući da smo prošle godine bili treći na EP-u. Napast ćemo medalju, idemo po zlato. Sigurno se nećemo zadovoljiti samo nastupom na SP-u. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo u svim utakmicama i osvojimo zlato. Ako ne uspijemo u tome, barem ćemo biti zadovoljni ostvarenim. U skupini smo s Kazahstanom, Argentinom i Novim Zelandom. Suigrači su mi rekli da su s lakoćom svladali Novozelanđane na turniru u Mannheimu 30-ak poena razlike. Protiv njih ne bismo trebali imati problema. Kazahstance ne poznajem, a Argentinci su uvijek jaki u mlađim kategorijama. U Mannheimu je naša reprezentacija od njih izgubila dva razlike, ali treba uzeti u obzir da nismo igrali Zubčić, Batur i ja. Nadam se da ćemo pobijediti u sve tri utakmice i prenijeti četiri boda.
 
Šime: Svi od nas očekuju odličan rezultat. Mi se trebamo nositi s tim pritiskom, no sigurno ćemo ići po odličje. S obzirom na našu kvalitetu možemo daleko dogurati. Ja osobno očekujem medalju. Prolazak prve skupine je imperativ. Vjerujem da ćemo prenijeti četiri boda u novu skupinu. Ne znam s kim se križamo u drugoj skupini, mislim da ćemo ići na Španjolce. Najvažnije nam je za sada prenijeti četiri boda u novu skupinu, nakon toga ćemo gledati dalje. Idemo iz utakmice u utakmicu.
No, konkurencija je snažna. Amerikanci su favoriti za zlato, a Grčka i Litva su također jake momčadi.
Šime: Da, Grčka je prvak Europe, a mi smo ih u jednoj utakmici na pripremama pobijedili. Trebali smo pobijediti i u drugoj. S njima se možemo nositi, čak smatram da smo bolji od njih. Amerikanci su favoriti gdjegod se pojave. No, treba vidjeti kakvu su momčad složili. Možda je njihov problem što nisu pravi kolektiv i možda se previše oslanjaju na jake individualce. Treba vidjeti kako će tko reagirati.
Toni: Da, Amerikanci su najveći favoriti, ali i oni imaju slabih točaka. Na pripremama u Francuskoj su izgubili od Francuza i Litvanaca. Mi smo, primjerice, pobijedili Francusku za treće mjesto, a od Litve izgubili pet-šest poena razlike. Amerikanci neće biti u najjačem sastavu. Nisu nepobjedivi, može se igrati protiv njih. Nadalje, Grčka je europski prvak. Na EP-u smo od njih izgubili 25 razlike, ali sada smo se dobro nosili s njima na pripremnim utakmicama. Jednu utakmicu smo pobijedili, jednu igrali neriješeno, a u trećoj smo izgubili samo 8 razlike, što je malo budući da smo igrali bez pet-šest najvažnijih igrača. S njima se možemo nositi bez problema. Naposljetku, Litva je vrlo snažna. Imaju jednog vrhunskog igrača u Motiejunasu koji je NBA potencijal. S njima također možemo igrati. Treba reći da im nedostaju dva-tri igrača iz ’91 godišta koja su na pripremama s juniorskom reprezentacijom. Oni su odlučili da su im oni bitniji za juniorsko EP. Od ostalih, čitao sam da je Kanada osvojila turnir u Francuskoj i da se Portoriko predstavio u dobrom svjetlu.
Ivan: Svaku momčad koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo treba respektirati. Trebamo uvažavati i Amerikance, Litvance i Grke, ali i ostale momčadi koje nisu spomenute. Već sam rekao, cilj nam je zlato i dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo. Ne bih želio nikoga favorizirati prije nego što se pokaže na parketu.
Minutaža
Sva trojica ste imali prilično veliku minutažu u pripremnim utakmicama?
Toni: Da, Ivan i ja smo mlađi od ostalih, ali imamo veliku ulogu. Slična je situacija bila i prošle godine na EP-u. Igramo 25-30 minuta, možda ja čak i više. Ali u našoj reprezentaciji nema pojedinačnog isticanja. Svi smo jednaki. Ivanu i meni će ovo iskustvo dobro doći, jer se mi nakon SP-a odmah priključujemo pripremama juniorske reprezentacije. Smatram da ćemo zbog ovoga na juniorskom EP-u biti iskusniji i spremniji. Osim nas trojice, i Zubčić i Došen su iz zadarske škole. To dovoljno govori o Zadru, napose o školama košarke poput ŠK Leonardo Bajlo i Prvi koš. To je veliki plus za te škole. Osobna očekivanja? Dat ću sve od sebe da ostvarimo što veći uspjeh. Najvažnije je da momčad igra što bolje i osvoji medalju. Individualni učinak je u drugom planu. Dat ću sve od sebe, pa što bude.
Šime: Dobivali smo dosta prilike, čak smo sva trojica počinjali u petorci. Smatram da smo dobro odigrali, možda je jedna utakmica bila nešto lošija. No, sve u svemu je bilo dobro. Od sebe očekujem što bolju igru i da u što većoj mjeri doprinesem momčadi.
Ivan: U svaku utakmicu ulazim maksimalno koncentriran. Tako će biti i na Svjetskom prvenstvu. Istina je da smo u pripremnim utakmicama imali dobru minutažu. Istome se nadamo i na SP-u. To što smo Toni i ja mlađi ne znači ništa. Isto je bilo i prošle godine na Europskom prvenstvu s U-18 kada smo osvojili brončano odličje. Tamo sam poslije Prostrana i Delaša bio treći po provedenim minutama u igri, imao sam preko 30 minuta po utakmici. Osobna očekivanja? Ne očekujem ništa posebno što ne očekuju trener i suigrači. Samo želim dobrim igrama doprinijeti uspjehu reprezentacije.
Nakon SP-a Ivan i Toni se priključuju pripremama U-18 reprezentacije koju očekuje juniorsko EP.
Ivan: Da, s Novog Zelanda se vraćamo 15. srpnja i odmah se priključujemo U-18 reprezentaciji koju čine igrači rođeni 1991. Juniorsko EP počinje 23. srpnja. Nadam se da vremenska razlika od 11 sati neće puno utjecati na nas i da ćemo se brzo uklopiti u rad U-18 reprezentacije kako bi ona postigla što bolji rezultat.
Toni: Rano je govoriti o tome, Svjetsko prvenstvo nam je sada u prvom planu. Prije dvije godine na EP-u smo bili 8., ali imamo dobru generaciju i nadam se da ćemo se i tamo boriti za medalju. To 8. mjesto nije stvar manjka kvalitete. Dva-tri dana prije EP-a smo ja i jedan od naših glavnih igrača, Brnas iz Cibone, ozlijedili zglob. Nismo bili potpuno spremni, u tome je bio problem. Nadam se da ćemo sada to nadoknaditi. Poteškoće bi nam mogla stvarati razlika u vremenskoj zoni, jer smo Batur, Došen, Babić i ja među glavnim igračima U-18 reprezentacije, a nastupat ćemo i na U-19 SP-u. To će biti problem, ali morat ćemo se što prije prilagoditi.
Toni je ovoga ljeta slobodan igrač, a Ivan i Šime imaju važeće ugovore.
Toni: Slobodan sam igrač, ali ne želim sada o tome razmišljati. O tome razmišljaju moj agent i moja obitelj. Na meni je da treniram i igram košarku. Ali Zadar je apsolutno prva opcija.
Ivan: Potpisao sam prvi profesionalni ugovor s KK Zadar. Nadam se da ću iduće sezone igrati u meni najdražem klubu. Tako su barem obećali trener i čelnici kluba, iako je bilo i drugih opcija kao što je odlazak u Ameriku gdje mi je bila ponuđena sportska stipendija.
Šime: Ja sam više-manje zadovoljan svojom prvom seniorskom sezonom u Zadru. Možda sam mogao dobiti više prilike u nekim utakmicama, ali to je sada manje važno. To je bilo pa prošlo. Uglavnom sam zadovoljan. Nakon povratka s Novog Zelanda sam za razliku od Tonija i Ivana slobodan. Valjda ću dobiti 10-ak dana odmora. Krajem srpnja, točnije 27. srpnja počinju pripreme Zadra na kojima se trebam pojaviti.