Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Slika koja je postala simbolom grada

27.06.2012. 22:00
Slika koja je postala simbolom grada


Ova slika je tako postala simbolom grada i njegove povijesne sudbine, grada koji je razaran, pljačkan, koji je doživio egzoduse i ponovno se poput feniksa dizao iz pepela – Hrvoje Perica
Danas je u Odjelu  Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar svečano  otvorena izložba naslovljena  “Ifigenija – povijest jedne restauracije”. Naravno, riječ je o  čuvenoj slici nepoznatog autora iz 18. stoljeća “Žrtvovanje Ifigenije” koja je na restauraciju nakon pretrpljenih  oštećenja u Drugom svjetskom ratu čekala više od pola  stoljeća. Konzervatorsko-restauratorski radovi na  ovoj vrijednoj slici iz fundusa  Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar dovršeni  su 2011. godine, a sada se  nalazi na prvom katu Muzeja  grada Zadra.
Izložbu su, koja će, kako  naslov sugerira, posjetiteljima Narodnog muzeja približiti dugotrajan i naporan  posao restauracije ovako  značajnog i velikog umjetničkog djela, svečano otvorili  Renata Peroš, ravnateljica  Narodnog muzeja Zadar, Hrvoje Perica, kustos i autor  izložbe, Jadranka Baković,  voditeljica restauratorskog  odjela u Zadru pri Hrvatskom restauratorskom zavodu koji je obavio poslove konzervacije i restauracije slike  “Žrtvovanje Ifigenije”, Ferdinand Meder, v. d. ravnatelja  Hrvatskog restauratorskog  zavoda, te Ivan Šimunić u  ime Zadarske županije, glavnog financijera ovog velebnog pothvata.
– Gosti koji posjete naš Muzej grada Zadra sigurno neće  ostati ravnodušni kada vide  prekrasnu sliku anonimnog  umjetnika koja se nalazi na  njegovom prvom katu. Uostalom, 180 godina poslanja  Narodnog muzeja Zadar zrcali se kroz naš postav kojeg  sada obogaćuje i ova iznimna  umjetnina, kazala je danas na  otvaranju izložbe ravnateljica Peroš.
Kazavši kako su put slike  “Žrtvovanje Ifigenije”, kao i  njezina sudbina, na neki  način svjedoci sudbine ovog  grada kroz povijest razaranja  i ponovnog dizanja, kustos  Hrvoje Perica je opisao život  slike od oštećivanja pretrpljenog u Drugom svjetskom ratu, preko njezina smještaja u  tzv. Sabiralištu, dolaska u  Galeriju umjetnina sve do  početka radova na konzervaciji i restauraciji 2001. godine.
– Ova slika je tako postala  simbolom grada i njegove povijesne sudbine, grada koji je  razaran, pljačkan, koji je  doživio egzoduse i ponovno  se poput feniksa dizao iz pepela, naglasio je Perica.
Restauratorica Jadranka  Baković potanko je opisala  sve poslove na restauraciji i  konzervaciji slike i zahvalila  se svima koji su te poslove  obavljali kao i pomoći koju su  zadarskim konzervatorima  pružili talijanski kolege iz Firenze.
– Slika bi zbog svih  oštećenja koja je pretrpjela  bila izgubljena za našu baštinu da nije, iznimnim znanjem i trudom stručnog tima  Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru, koji vodi Jadranka Baković, konzervator-restaurator savjetnik,  stručnim konzervatorsko-restauratorskim postupcima obnovljena uz maksimalno očuvanje svih izvornih  segmenata slike. Iduće godine navršava se 55. obljetnica  od osnutka restauratorske radionice u Zadru kojeg ovaj  kao i brojni drugi slični zahvati čine gradom u kojem se  kulturna baština restaurira i  obnavlja, istaknuo je Meder.