Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na prvom skoku je najviše straha, ali i najviše adrenalina i ljepote

28.06.2021. 13:01


Zanimljiva se skupina okupila na ovogodišnjem tradicionalnom otvaranju sezone bungee jumpinga na starome Masleničkom mostu. Osim proslavljenoga gimnastičara i predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza Marija Možnika, koji tradicionalno skače svake godine, izazovu su se odazvale i tri hrabre djevojke s titulama Miss sporta 2019. godine Anja Ožanić i Miss fotogeničnosti sporta Republike Hrvatske 2019. godine Anja Ožanić i Nina Vuković te Marinela Grljušić s aktualnom titulom Miss Supranational Zagreba i Zagrebačke županije.
– I službeno smo otvorili 17. po redu sezonu bungee skokova s Masleničkog mosta. Onima koji se boje skoka poručujemo da dođu i probaju, kako bi prebrodili strah i doživjeli jedinstveni adrenalinski užitak. Bungee nije samo kralj ekstremnih sportova, već i najsigurniji ekstremni sport jer osoba sama odlučuje kada će skočiti. Osobe koje se boje opuštenim razgovorom i kroz šalu pokušamo opustiti i pripremiti za skok, kaže Donat Pantalon, jedan od instruktora.


Pažljivo isplanirani skokovi
Otvaranju sezone odazvao se i ovaj put Marijo Možnik, kojemu skokovi s Masleničkog mosta ne predstavljaju veliki izazov.
– Prvi sam put skočio prije više od deset godina. Adrenalina uvijek ima, ali što se više skače, to je manje straha, ali ponekad i manje adrenalina. Tome smo doskočili na način da smo počeli smišljati nove elemente u skokovima. Došli smo do toga da sam prije nekoliko godina skočio tri salta unatrag i uronio u more, priča Marijo Možnik i dodaje kako je to bio najrizičniji skok koji je u suradnji s Dankom uspio izvesti.
– Za svaki se takav pothvat, naravno, postupno pripremam. Krenuli smo s jednim saltom, pa smo postupno povećavali broj okreta, dok nismo došli do tri salta, koliko na visini od 56 metara mogu i izvesti. I sam uron u more smo pažljivo isplanirali, kako bi bungee uže produžili na potrebnu duljinu za uspješan skok i uron. Jer, kada se uže produlji na optimalnu duljinu, prilikom uranjanja u more ne dolazi do jakog udarca jer tijelo već počinje usporavati, objašnjava nam Možnik na mostu gdje su svi fokusirani na skok.


Tri hrabre
Tri su mlade hrvatske djevojke s titulom Miss odlučile ponijeti i titulu skakačica s Masleničkog mosta i prvi put iskusiti adrenalinski užitak skakanja s najvišeg bungee mosta u Hrvatskoj.
– Na skok sam se odlučila jer mi je to novo iskustvo, koje nikad prije nisam probala. Moja prijateljica, Anja Ožanić, koja i trenira skokove u vodu, svojim mi je savjetima pomogla da se odvažim na skok, priznaje Nina Vuković koja nije požalila što je poletjela prema zeleno-plavom ponoru.
Skok je bio izazov i Anji Ožanić.
– Profesionalno se bavim skokovima u vodu. Baš sam se zato odlučila skočiti, iako inače skačem s visine do deset metara. Most je ipak na puno većoj visini, nego ona na koju sam naviknula pa sam željela iskusiti nešto novo i osjetiti adrenalin, govori Anja Ožanić, a sličan je motiv za odraz u prostor slobode imala i Marinela Grljušić.
– Odlučila sam se na skok jer sam avanturistica i volim isprobavati nove stvari u životu. Nadam se da će sve dobro proći i kako ću zauvijek pamtiti ovo posebno iskustvo. Ponosna sam na sebe, jer sam se odvažila, ističe Marinela Grljušić dok se sprema poletjeti »kao ptica«.
Naravno da je sve dobro prošlo, i više nego dobro, fantastično, za pamćenje.